8 Feb 2010, 6:50
|
|
|
Użytkownik Grupa: Użytkownicy Postów: 28 Dołączył: 9-November 06 Nr użytkownika: 7 667 |
witam,
w F12 (po upgrade z F11) mam zainstalowane dwa środowiska graficzne: Gnome i XFCE. Gnome był instalowany w F11, a XFCE był doinstalowany w F12. Zadowolony jestem z szybkości i mniejszej zajętości RAM przez XFCE w porównaniu z Gnome. Dlatego chciałbym usunąć Gnome, także by zwolnić miejsce na dysku. Ale 'yum' a także Yum Extender chcą usunąć większość plików systemowych, co praktycznie może rozwalić mi system i wymagać ponownej jego instalacji. Mam następujące pytania: 1. czy usunięcie Gnome bez uszkodzenia systemu jest w ogóle możliwe, a jeśli tak to proszę o wskazówki 2. czy ktoś to zrobił z powodzeniem? Pozdrawiam. |
|
|
|
![]() |
8 Feb 2010, 9:55
|
|
![]() Ekspert Grupa: Użytkownicy Postów: 555 Dołączył: 28-January 05 Nr użytkownika: 2 313 |
Jest możliwe, ale tracisz więcej niż zyskujesz. Zyskujesz parę wolnych megabajtów i (w przypadku używania presto do yuma) minimalnie szybsze aktualizacje. Tracisz kilka fajnych programów (gnome-terminal, gedit, file-roller, gierki...), których zamienniki w XFCE nie są najlepsze, albo wcale ich nie ma.
Możesz co najwyżej usunąć kilka gnomowych apletów i gry, ale gnome-panel, metacit i nautilus (najważniejsze części gnoma) są nie do ruszenia ze względu na kosmiczne zależności. -------------------- +
|
|
|
|
8 Feb 2010, 11:49
|
|
![]() Ekspert Grupa: Użytkownicy Postów: 1 505 Dołączył: 16-August 07 Nr użytkownika: 10 329 |
XFCE trochę jednak czerpie z GNOME, więc usunięcie całego GNOME jedną komendą nie wchodzi w grę.
Nie jest to aż tak jak z wybieraniem maku z soczewicy Kod yum groupinfo "Środowisko graficzne GNOME" > gnome.log Kod yum groupinfo "Tworzenie oprogramowania GNOME" > gnome-devel.log i próbuj usuwać po kolei od tych najmniej potrzebnych. Zapewne coś będziesz musiał zostawić ze względu na zależności. -------------------- |
|
|
|
8 Feb 2010, 18:32
|
|
|
Młodszy Użytkownik Grupa: Użytkownicy Postów: 14 Dołączył: 10-October 09 Nr użytkownika: 15 029 |
A może zacząć od Fedora LXDE i dokładać to co potrzebne zamiast teraz usuwać?
Testuję akurat te dystrybucję i dobrze się spisuje http://spins.fedoraproject.org/lxde/ |
|
|
|
13 Feb 2010, 19:22
|
|
![]() Ekspert Grupa: Użytkownicy Postów: 437 Dołączył: 2-June 07 Nr użytkownika: 9 853 |
Otóż to. Minimalna instalacja z płyty (samo Base) a potem dociągnięcie XFCE z sieci:
1. Nie instaluje się zbędne badziewie 2. Instalujesz aktualne wersje 3. To co się dociągnie jako zależności i tak musi być -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8 September 2010 - 4:08 |