Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Neostrady: Livebox (f@st 3202 Firmy Sagem) + Adapter Usb Wi-fi (xg-760n) Firmy Sagem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 20 sierpień 2006 - 18:42

Dodano 23.09.2006: Opis INSTALCJI / KONFIGURACJI LIVEBOX + ADAPTER USB Wi-Fi znajduje się w kolejnym moim poście w tym wątku (22 Aug 2006, 21:27).

W dniu wczorajszym zakupiłem od Telekomunikacji Polskiej S.A. sprzęt enigmatycznie nazywany: "Livebox". W związku z tym, że wykorzystuję w domu wyłącznie FC, chciałem przekazać wszystkich "Fedorowiczom" informacje na ten temat. Sam Livebox konfiguruję się w sposób banalny przy użyciu przeglądarki. Co ciekawe, z obserwacji wyników polecenia ps wykonywanych poprzez telnet wykazywała,że jest to "pokrojony linux" smile.gif.
Wstępną konfigurację przeprowadziłem z wykorzystaniem ethernet - i tak też wszystkim proponuję.
Następnie skonfigurowałem Wi-Fi (adapter USB Wi-Fi (XG-760N) firmy Sagem) - zaznaczyć chcę, że obecnie istnieją już sterowniki dla adapterów WIFI dołączanych przez TP S.A. i "nie należy" wykorzystywać np. ndiswrappera (wyłącznie moja subiektywna ocena smile.gif.

Na razie wprowadziłem drobne popraki w firewall (przekierowanie portów) dla p2p - co też sprowadzało się do kilku kliknięć.

Łącznie konfiguracja zajeła mi ok 1 godziny.

Odległość Livebox od adaptera Wi-Fi w moim domu wynosi 10M (w tym 1 gipsowa ścianka) a wynikpolecenia iwconfig wlan0:

Link Quality=88/100 Signal level=46/100 Noise level=0/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:11830
Tx excessive retries:853547 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Kiedyś napisałem instrukcję:
Instalacja modemu Thompson Speedtouch na USB (Fedora Core 3: kernel 2.6.10)
http://www.fedora.pl...t...8&Itemid=34
Na chwilę obecną nie wykorzystuję już tego modemu, zle zastanawiałem się czy były by osoby zainteresowane taką instrukcją dla LIVEBOX.

Jeżeli będzie kilka osób chętnych to na pewno ją przygotuję smile.gif

Pozdrawiam.
Błażej Nowak
  • -1
Błażej Nowak.

#2 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 20 sierpień 2006 - 18:48

QUOTE(ebnowak @ 20 Aug 2006, 18:42 ) Wyświetl post
Jezeli bedzie kilka osób chetnych to na pewno ja przygotuje smile.gif
Oj przygotuj, przygotuj biggrin.gif
Livebox bedzie coraz powszechniejszy i mysle ze pytania o instalacje i konfiguracje beda sie pojawiac na forum.
Watek sie podepnie, wklei do wiki i bedzie z bani wink.gif
Ja na szczescie z TPSA nie mam i nie bede mial do czynienia, ale wiele zblakanych duszyczek moze w ten sposob dostapic tego nieopisanego szczescia i smigac po sieci.
Bog zaplac dobry czlowieku
Pozdro
  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#3 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 20 sierpień 2006 - 20:56

pisz ta instrukcje, ja daje zniosek do przypiecia


-
a co mi tam- uznaje ze temat do przypiecia tongue.gif
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#4 Coppertop

Coppertop

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 603 postów

  • Rejestracja: 03 kwiecień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź
  • Zainteresowania:Game design, game development, Linux, Parkour

Napisano 20 sierpień 2006 - 21:14

QUOTE
zastanawiałem się czy były by osoby zainteresowane taką instrukcją dla LIVEBOX.

Jeżeli będzie kilka osób chętnych to na pewno ją przygotuję


Ja jestem bardzo zainteresowany smile.gif
  • 0
Mój weblog
--------------
GNU/Linux - Freedom in your computer, Parkour - Freedom in your city, Zen - Freedom in your mind
--------------
Athlon XP 2000+ ; 768 MB Ram ; GF FX 5700 128 MB ; Gnome

#5 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 22 sierpień 2006 - 22:27

Na wstępie zaznaczam, że tekst jest "bardzo roboczy" i pisany po wykonaniu instalacji więc z góry przepraszam za ewentualne błędy.
Konfigurację przeprowadziłem na:
LINUX: Fedora Core 5
KERNEL: 2.6.17-1.2174_FC5
Na pytania odpowiem na forum lub poprzez mail: ebnowak@interia.pl

Wszystkie polecenia np:
# echo "ok"
wykonywać należy na "root-a".
Jeżeli wykorzystujemy switch pomiędzy użytkownikami to wg poniższego przykładu:
$ su -

KONFIGURACJA LIVEBOX (f@st 3202 Firmy Sagem):

Wstępną konfigurację zalecam przeprowadzić z wykorzystaniem kabala z RJ-45 (kabel Ethernet dołączony przez TP S.A.):

Dane podstawowe LIVEBOX:

Standardowy dostęp poprze przeglądarke www:
Adres IP: 192.168.1.1
User: admin
Hasło: admin

Dostep poprzez telnet:
Adres IP: 192.168.1.1
User: root
Hasło: 1234

Dostep poprzez FTP posiadaja obaj uzytkownicy: "admin" oraz "root".

1. Włączyć Livebox (należy odczekać ok. 1-2 minut ze względu na "self test" urządzenia)
2. Po podłączeniu Kabla Ethernet do Livebox (port oznaczony czerwoną naklejką) oraz do karty sieciowej komputera przygotowujemy plik: ifcfg-eth0:

# cd /etc/sysconfig/network-scripts

a następnie edytujemy plik ifcfg-eth0:
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=dhcp
ONBOOT=no
USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=yes
TYPE=Ethernet

# ifup eth0

A nastepnie po otrzymaniu adresy z serwera DHCP (adresy przydzielane sa dla podsieci 192.168.10/24 z puli: 192.168.1.10 - 192.168.1.50)
"Ustalanie informacji IP dla eth0..."
sprawdzamy konfiguracje katy sieciowej poleceniem: (najprawdopodobniej otrzymamy adres: 192.168.1.10)

# ifconfig eth0


oraz poprawność routingu:

# netstat -r | grep default
default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

# ping -c3 192.168.1.1

...
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 1999ms
...

3. W tym momencie należy dokonać połączenia przy użyciu dowolnej przeglądarki z wykorzystaniem danych ze wstępu:
Adres IP: 192.168.1.1
User: admin
Hasło: admin

W MENU ("Moje Uslugi" - lewa część strony www) wybieramy opcje: "Dostep do Internetu", a następnie wprowadzamy "Parametry dostępu do Internetu" otrzymane od providera:
Nazwa użytkownika
Hasło
a następnie zatwierdzamy je: "ZASTOSUJ"

Po przeprowadzeniu przez Livebox:
Urządzenie Livebox próbuje połączyć się z Internetem. Czekaj.
Stan linii ADSL : Negocjowanie

"NASTEPNY"; "ZAPISZ"; "WSTECZ"

4. W tym momencie sprawdzamy prawidłowość funkcjonowania www smile.gif

KONFIGURACJA Adaptera: Usb Wi-fi (xg-760n) Firmy Sagem ("dongle sagem")

1. Spisać następujące parametry
- z etykiety LIVEBOX-a (naklejka na spodzie urządzenia):
SSID
Klucz WEP
- z etykiety "naklejonej" bezpośrednio na adapterze:
Mac Adres Adaptera Wi-Fi

1. W opcjach dostepnych przez www dla Livebox:
wybieramy: "Sieć bezprzewodowa"; "Edytuj listę filtrów MAC" a następnie w części: "Adres MAC :" wprowadzamy Mac Adres Adaptera Wi-Fi (format: xx:xx:xx:xx:xx:xx) zatwierdzając poprzez "DODAJ"

2. Zaktualizować system:

# yum -y update
# yum install wireless-tools


3. Pobrać driver:
http://zd1211.ath.cx...-driver-r83.tgz

Wejść do lokalizacji z pobranym plikiem i rozpakować:
# tar xvf zd1211-driver-r83.tgz

Powstanie katalog: zd1211-driver-r83

# yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils module-init-tools
# which tar ld

/bin/tar
/usr/bin/ld

Sprawdzić wg poniższego zestawienia jaką wersję modułu należy stworzyć (w przypadku xg-760n: zd1211b):
ADAPTER: Sagem XG76NA
MODUŁ: zd1211b
WYNIK POLECENIA: 079b:0062

ADAPTER: Sagem XG760A
MODUŁ: zd1211
WYNIK POLECENIA: 079b:004a

# lsusb | grep Sagem | awk '{print $6}'

079b:0062

# cd zd1211-driver-r83
Zmieniamy wymienione poniżej linie pliku Makefile

Linie KERNEL_SOURCE zmodyfikować w zależności od wykorzystywanego kernel-a (na dzień dzisiejszy: 2.6.17-1.2174):
KERNEL_SOURCE=/usr/src/kernels/2.6.17-1.2174_FC5-i686

oraz jeszcze jedną linię dla xg-760n: zd1211b (czyli przypadek mojego zestawu smile.gif
ZD1211REV_B=1

oraz na samym koniecu pliku (linie 225-228 powinny wyglądać następująco):
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
install: all
# mkdir -p $(MODPATH)/net
# mkdir -p /etc/zd1211
cp $(MODULE) $(MODPATH)/kernel/net
depmod -a $(VERSION)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linie: MODPATH := /lib/modules/$(VERSION) pozostawiamy bez zmian !

# make
# make install
# ls /lib/modules/2.6.17-1.2174_FC5/kernel/net/zd1211*.ko
# modprobe zd1211b
# lsmod | grep zd1211

zd1211b 281756 0

Przegladamy poprawność wyjścia polecenia:
# dmesg

Dodać wpis do pliku: /etc/modprobe.conf:
alias wlan0 zd1211b

UWAGA: Od wersji 2.6.18 kernel-a moduł (w moim przypadku: zd1211b) będzie dostępny w jądrze - więc prawdopodobnie punkt będzie można pominąć.

4. Uruchomienie wlan0:

# cd /etc/sysconfig/network-scripts

a następnie edytujemy plik ifcfg-wlan0 (w tym przypadku zdecydowałem się na adresację statyczną - nie czekam podczas boot FC na adres od serwera DHCP):
UWAGA: Wprowadzić SSID -> ESSID oraz HWADDR -> Mac Adres Adaptera Wi-Fi w poniższym pliku !

ONBOOT=yes
USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=yes
TYPE=Wireless
DEVICE=wlan0
HWADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX
NETMASK=255.255.255.0
DHCP_HOSTNAME=
IPADDR=192.168.1.100
DOMAIN=
ESSID=neostrada_AAAA
CHANNEL=10
MODE=Managed
RATE='1 Mb/s'
BOOTPROTO=none
GATEWAY=192.168.1.1

Wprowadzamy klucz WEP (klucz wprowadzamy bez odstępów, wykorzystując małe litery):
# echo "KEY=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX" >> ifcfg-wlan0

# ifdown eth0

Teraz może nastąpić wypięcie kabla Ethernet oraz test Wi-Fi.

# ifup wlan0
# ifconfig wlan0

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr XX:XX:XX:XX:XX:XX
inet addr:192.168.1.100 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
...
# iwconfig wlan0
wlan0 802.11b/g NIC ESSID:"neostrada_XXXX"
Mode:Managed Frequency=2.457 GHz Access Point: xx:xx:xx:xx:xx:xx
Bit Rate:54 Mb/s
Retry:off RTS thr=2432 B Fragment thr:off
Encryption key:****-****-****-****-****-****-** Security mode:open
Power Management:off
Link Quality=24/100 Signal level=47/100 Noise level=0/100
...

Wykonujemy "scanning":
# iwlist wlan0 scan
wlan0 Scan completed :
Cell 01 - Address: XX:XX:XX:XX:XX:XX
ESSID:"neostrada_XXXX"
Mode:Master
Frequency:2.457 GHz (Channel 10)
Extra:SignalStrength=56%,LinkQuality:20%
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
# netstat -r | grep default
# ping 192.168.1.1


i to chyba wszystko z wstępnej konfiguracji smile.gif


BEZPIECZEŃSTWO


Zaznaczam, że ta sekcja będzie się zmieniała - hmmm ... dopiero zaczynam przygodę z WiFi smile.gif

1. ZMIANY NA LIVEBOX: Zmiana haseł dla użytkowników admin oraz root (hasła default-owe podane na początku postu):
KONFIGURACJA ZAAWANSOWANA\ ZAPORA SIECIOWA\ KONTROLA DOSTĘPU\ ZMIEŃ HASŁO

2. ZMIANA WEP NA WPA

Nie będę się rozpisywał na temat różnic pomiędzy:
WEP: http://pl.wikipedia....ivalent_Privacy
WPA: http://pl.wikipedia.org/wiki/WPA
ale oczywiste są korzyści z wykorzystywania tego drugiego.

Podczas konfiguracji WPA powróciłem do połączenia poprzez Ethernet:
# ifdown wlan0
Kaujemy załadowany moduł:
# rmmod zd1211b
# ifup eth0
# ifconfig eth0
# route -n | grep '^0.0.0.0'
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
# yum -y install wpa_supplicant wpa_supplicant-gui
# chkconfig --add wpa_supplicant
# chkonfig wpa_supplicant on
Dokonujemy zmian w pliku: /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=wheel

network={
ssid="neostrada_XXXX"
scan_ssid=1
pairwise=TKIP
psk="XXXXXXXXXX"
group=TKIP
key_mgmt=WPA-PSK
proto=WPA
}

Plik powinien po zmianach mieć powyższą postać - szczególną uwagę zwracamy na wartości dla: SSID oraz PSK (wymyślamy hasło - wg specyfikacji do 64 znaków)

Dokonujemy zmian w pliku: /etc/sysconfig/wpa_supplicant
# wlan0 and wifi0
# INTERFACES="-iwlan0 -iwifi0"
INTERFACES="-iwlan0"
# ndiswrapper and prism
# DRIVERS="-Dndiswrapper -Dprism"
DRIVERS="-Dwext"

ZMIANY NA LIVEBOX: SIEĆ BEZPRZEWODOWA
Zabezpieczenia: WPA
KONFIGURACJA WPA:
Hasło : (PROWADZAMY HASŁO ZGODNE Z WARTOŚCIĄ PSK W PLIKU: /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf)
Szyfrowanie : TKIP
(Link do informacji o szyfrowaniu TKIP: http://pl.wikipedia.org/wiki/TKIP)

WSZYSTKIE ZMIANY ZATWIERDZAMY ORAZ ZAPISUJEMY

Wracamy do FC:
# modprobe zd1211b
# ifdown eth0
(możemy "odpiąć" Ethernet)
# ifup wlan0
Zmiany na livebox natychmiast powinny być widoczne na FC:
# iwlist wlan0 scan
Pojawi się ostatnia linia dla naszego SID-a:
Extra:wpa_ie=.............
# cd /etc/init.d
# ./wpa_supplicant start
# ping www.wp.pl

Sprawdzenie WPA dokonujemy:
# wpa_cli
> status
> list_networks
> scan
> scan_results
> quit
lub poprzez:
# wpa_gui

Dodatkowe "zabawki" to np.:
# yum -y install wifi-radar
# wifi-radar
lub jeżeli ktoś używa GKRELLM:
# yum -y install gkrellm-wireless

3. Wyłączenie DHCP: (indywidualna decyzja - ja preferuję adresację statyczną)
KONFIGURACJA LAN I DHCP\ ZATRZYMAJ


LIVEBOX P2P

Problemy (PONIŻEJ PRZYKŁAD DLA TORRENTÓW) z sieciami P2P likwdujemy poprzez wprowadzenie na LIVEBOX:
SERWERY LAN\ DODAJ

Nazwa serwera: Torrent
Dostęp włączony : Tak
Protokół : TCP
Port od : (numer portu)
Port do: (numer portu)
Lokalny adres IP : 192.168.1.100
(w moim przypadku dla interfejsu wlan0 adres: 192.168.1.100)

Analogicznie czynność powtarzamy dla UDP.

DODATKOWE UWAGI

1. Aktualizacja "firmware" odbywa się "automatycznie" (livebox łączy się poprzez ftp i sam dokonuje aktualizacji). W momencie aktualizacji LIVEBOX "diody" livebox zaczynają się wszystkie świecić. Jedyną ważną uwagą jest fakt: NIE WYŁĄCZAĆ OK. 10-15 MINUT smile.gif W trakcie aktualizacji nie będziemy mieli "dostępu do internetu".
Zmiany firmware można obserwować na LIVEBOX w opcji: INFORMACJE\ OPROGRAMOWANIE

2. Wprowadziłem jeszcze jedną modyfikację. Przypuszczam, że na chwilę obecną statystycznie więcej osób wykorzystuje standard 802.11b. Postanowiłem więc go zablokować - sam wykorzystując 802.11g (może to jest mylne stwierdzenie, ale zmiejszam w jakiś sposób ryzyko ataku). Ma to też taką zaletę - Neostrada TP S.A. jest już w opcji 6 Mb/s, więc parametr początkowy: 1 Mb/s byłby niewystarczający:

ZMIANY NA LIVEBOX: SIEĆ BEZPRZEWODOWA
Tryb: 802.11g

# ifdown wlan0
A następnie jedna zmiana na FC5 w pliku: :/etc/sysconfig/network-scripts/wlan0
RATE='54 Mb/s'
# ifup wlan0


Błażej Nowak

P.S. Następnym razem - za około 2 tygodznie napiszę coś o działaniach w telnet (podstawowe polecenia i jakieś podstawowe modyfikacje - sam dopiero ćwiczę -> w końcu LIVEBOX to też LINUX); postaram się zmienić u siebie maskę 255.255.255.0 na jakąś mniejszą zdecydowanie smile.gif; router ma też poukrywane możliwości np. VLAN-y - ale wszystko wymaga czasu smile.gif

Mo ze ktoś z posiadaczy/użytkowników TP LIVEBOX smile.gif pokusi si e o opisanie funkcjonowania firewall poprzez www smile.gif (nie myślę wyłącznie o użytkownikach LINUX-ów) ???
  • 0
Błażej Nowak.

#6 mpiotr39

mpiotr39

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 11 wrzesień 06

Napisano 11 wrzesień 2006 - 12:13

QUOTE(ebnowak @ 20 Aug 2006, 19:42 ) Wyświetl post

Dodano 23.09.2006: Opis INSTALCJI / KONFIGURACJI LIVEBOX + ADAPTER USB Wi-Fi znajduje się w kolejnym moim poście w tym wątku (22 Aug 2006, 21:27).

W dniu wczorajszym zakupiłem od Telekomunikacji Polskiej S.A. sprzęt enigmatycznie nazywany: "Livebox". W związku z tym, że wykorzystuję w domu wyłącznie FC, chciałem przekazać wszystkich "Fedorowiczom" informacje na ten temat. Sam Livebox konfiguruję się w sposób banalny przy użyciu przeglądarki. Co ciekawe, z obserwacji wyników polecenia ps wykonywanych poprzez telnet wykazywała,że jest to "pokrojony linux" smile.gif.
Wstępną konfigurację przeprowadziłem z wykorzystaniem ethernet - i tak też wszystkim proponuję.
Następnie skonfigurowałem Wi-Fi (adapter USB Wi-Fi (XG-760N) firmy Sagem) - zaznaczyć chcę, że obecnie istnieją już sterowniki dla adapterów WIFI dołączanych przez TP S.A. i "nie należy" wykorzystywać np. ndiswrappera (wyłącznie moja subiektywna ocena smile.gif.

Na razie wprowadziłem drobne popraki w firewall (przekierowanie portów) dla p2p - co też sprowadzało się do kilku kliknięć.

Łącznie konfiguracja zajeła mi ok 1 godziny.

Odległość Livebox od adaptera Wi-Fi w moim domu wynosi 10M (w tym 1 gipsowa ścianka) a wynikpolecenia iwconfig wlan0:

Link Quality=88/100 Signal level=46/100 Noise level=0/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:11830
Tx excessive retries:853547 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Kiedyś napisałem instrukcję:
Instalacja modemu Thompson Speedtouch na USB (Fedora Core 3: kernel 2.6.10)
http://www.fedora.pl...t...8&Itemid=34
Na chwilę obecną nie wykorzystuję już tego modemu, zle zastanawiałem się czy były by osoby zainteresowane taką instrukcją dla LIVEBOX.

Jeżeli będzie kilka osób chętnych to na pewno ją przygotuję smile.gif

Pozdrawiam.
Błażej Nowak

Witam i pozdrawiam i chciałbym powiedzieć że jestem zainteresowany instrukcją od livebox-a , proszę o kontakt i propozycje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
PS. Głównie chodzi mi o przekierowanie portów.
Piotr Mizera
--------------------------
QUOTE(mpiotr39 @ 11 Sep 2006, 13:13 ) Wyświetl post

Witam i pozdrawiam i chciałbym powiedzieć że jestem zainteresowany instrukcją od livebox-a , proszę o kontakt i propozycje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
PS. Głównie chodzi mi o przekierowanie portów.
Piotr Mizera

Najmocniej przepraszam i dziękuję, ale już sobie poradziłem.

Pozdrowienie
Piotr Mizera
  • 0

#7 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 14 wrzesień 2006 - 14:46

Ja mam taki problem... Jak wpisuje yum install wireless-tools to po chwili pokazuje Nothing to do czy coś w tym stylu, czyli (_niema_ → nie ma) ORT takiego składnika...

Jak robię make w sterowniku to:

make: *** /lib/modules/2.6.17-1.2157_FC5/kernel/net/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

Zmieniłem tam w configu sterownika to co napisane było w poście.

Dodatkowo:

bash: lsusb: command not found

Ale nie podłączyłem adaptera WiFi wink.gif

Aha, nie robiłem nic z kablem Enthernet bo mam eagle-usb póki co, ale wolałbym mieć bezprzewodowo...
  • 0

#8 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 14 wrzesień 2006 - 17:10

yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils

Hmmmm ..... chyba nie wykonwyałeś intrukcji "po kolei" - to polecenie znajduje powyżej. Przejrzyj ją bardziej dokładnie - zastanów się czy wszystko zrobiłeś .... potem zadaj pytanie smile.gif

Pozdrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.

#9 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 14 wrzesień 2006 - 18:17

Hmm...

2. Zaktualizować system:

# yum -y update
# yum install wireless-tools

3. Pobrać driver:
http://zd1211.ath.cx...-driver-r83.tgz

Wejść do lokalizacji z pobranym plikiem i rozpakować:
# tar xvf zd1211-driver-r83.tgz

Powstanie katalog: zd1211-driver-r83

# yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils

Ja widzę napoczątku install wireless-tools.

A to yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils zrobiłem też...

+ lsusb działa, ale nadal mam problem z make i z yum install wireless-tools.

Gdyby co proszę o pomoc w jakiś "prosty sposób" jestem w Linuksie więcej niż początkujący, ale raczej zaawansowany nie jestem...

Edit: Teraz dałem to yum install kernel-devel... to:

Added 430 new packages, deleted 535 old in 23.81 seconds
Parsing package install arguments
No Match for argument: g++
Nothing to do

Raczej więc już to mam wink.gif
  • 0

#10 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 14 wrzesień 2006 - 21:05

Był błąd.
Naniosłem zmiany w instrukcji (modyfikacje pliku Makefile) powyżej - proszę o testy smile.gif

Przepraszam i pozdrawiam.
  • 0
Błażej Nowak.

#11 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 15 wrzesień 2006 - 13:54

[root@localhost zd1211-driver-r83]# make
Makefile:226: *** missing separator. Stop.

wink.gif

Linia 226:

cp $(MODULE) $(MODPATH)/kernel/net
  • 0

#12 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 15 wrzesień 2006 - 16:13

Chyba troszkę za dużo "poprawiłeś" ..... ja smile.gif nauczony poprzednim błędem jeszcze raz sprawdziłem make; make install - i jest OK.
Wklej na forum (jeżeli możesz Twoją sekcję z lini 224-230 np.

Pozdrawiam

  • 0
Błażej Nowak.

#13 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 15 wrzesień 2006 - 17:22

To już ok jest, zrobiłem make, potem make install i przy make install:

depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5
make: depmod: Polecenie nie znalezione
make: *** [install] Błąd 127
[root@localhost zd1211-driver-r83]#
  • 0

#14 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 15 wrzesień 2006 - 19:30

# yum install module-init-tools


Hmmm .... wsystkiego nie przewidzialem smile.gif sorry sad.gif....

Pozdrawiam.

P.S. WSZYSTKO DZIALA NA NOWYM KERNELU: 2.6.17-1.2187_FC5
  • 0
Błażej Nowak.

#15 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 15 wrzesień 2006 - 20:12

Ja już to miałem, yum zrobił update, ale niestety przy make install nadal:

depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5
make: depmod: Polecenie nie znalezione
make: *** [install] Błąd 127
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników