Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Neostrady: Livebox (f@st 3202 Firmy Sagem) + Adapter Usb Wi-fi (xg-760n) Firmy Sagem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#16 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 16 wrzesień 2006 - 07:35

Hmmmm .... jaki masz obecnie kernel ? 2.6.17-1.2157_FC5 ?
# uname -a
a co się dzieje po wydaniu tego polecenia "ręcznie":
# depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5

Popdzrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.

#17 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 16 wrzesień 2006 - 08:35

Tak: Linux localhost.localdomain 2.6.17-1.2157_FC5 #1 Tue Jul 11 22:55:46 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux

A jak wpiszę to drugie to: [pichus@localhost zd1211-driver-r83]$ depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5
bash: depmod: command not found


  • 0

#18 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 16 wrzesień 2006 - 18:59

polecenie depmod jak i make make install na "root"-a.

na pewno mamy do tego kernel-a kernel-devel ?

Pozdrawiam.
  • 0
Błażej Nowak.

#19 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 16 wrzesień 2006 - 20:35

[root@localhost zd1211-driver-r83]# depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5
bash: depmod: command not found

sad.gif

A co do kernel-devel, wpisałem yum install kernel-devel, zobacze co i jak tongue.gif
  • 0

#20 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 16 wrzesień 2006 - 20:50

i jeszcz ejedna prośba:
"switch" na root wykonujesz następująco: ?
$ su -
# which depmod
Na pewno masz pakiet : module-init-tools-3.2.2-0.FC5.3 ????
# rpm -ql module-init-tools-3.2.2-0.FC5.3 | grep '/sbin/depmod'

Pozdrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.

#21 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 17 wrzesień 2006 - 08:04

Zainstalowałem najnowszego kernela i kernel-devel (2187.

Z tym which:

[root@localhost pichus]# su -
[root@localhost ~]# which depmod
/sbin/depmod
[root@localhost ~]#

Wpisałem to ręcznie depmod zmieniając wersję kernela, nie pojawiło się że (_niema_ → nie ma) ORT polecenia, chwile pracowało i po chwili mogłem dalej wpisywać. Teraz robię make, może wyjdzie smile.gif

Dobra, make install się zrobiło, robie dalej smile.gif thx.

Edit: No i mam kolejny problem tongue.gif

# cd /etc/sysconfig/network-scripts
a następnie edytujemy plik ifcfg-wlan0 (w tym przypadku zdecydowałem się na adresację statyczną - nie czekam podczas boot FC na adres od serwera DHCP):

(_niemam_ → nie mam) ORT pliku ifcfg-wlan0, mam go stworzyć i tam wkleić to co podane niżej?

I to: Wprowadzamy klucz WEP (klucz wprowadzamy bez odstępów, wykorzystując małe litery):
# echo "KEY=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX" >> ifcfg-wlan0

Zalicza się też do pliku czy mam to wpisać w konsoli?
  • 0

#22 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 17 wrzesień 2006 - 08:49

Plik ifcfg-wlan0 - należy stworzyć.
echo - to jest już polecenie wydawane z konsoli.

Pozdrawiam.


  • 0
Błażej Nowak.

#23 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 17 wrzesień 2006 - 09:42

No dobra, zrobiłem wszystko, ok... Wpisałem 192.168.1.1, zalogowałem się, jest... Wchodzę na byle co, onet.pl, fedora.pl, Network problem sad.gif

Co robić?
  • 0

#24 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 17 wrzesień 2006 - 09:55

A co masz w:
# route -n
lub
# netstat -r
?

Możesz też sprawdzić czy Twój LIVEBOX ma połączenie:
$ telnet 192.168.1.1
Trying 192.168.1.1...
Connected to 192.168.1.1 (192.168.1.1).
Escape character is '^]'.
login: root
Password:
[root @ home]$ ping www.onet.pl

Pinging www.onet.pl (213.180.130.200) with 56 bytes of data

64 bytes from 213.180.130.200: icmp_seq= 0 ttl=60 time= 28 ms
64 bytes from 213.180.130.200: icmp_seq= 1 ttl=60 time= 27 ms
64 bytes from 213.180.130.200: icmp_seq= 2 ttl=60 time= 26 ms
64 bytes from 213.180.130.200: icmp_seq= 3 ttl=60 time= 27 ms

--- www.onet.pl ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 26/ 27/ 28 ms

Pozdrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.

#25 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 17 wrzesień 2006 - 10:27

To 1 i 2:

Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
213.25.2.80 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0
169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 wlan0
0.0.0.0 213.25.2.80 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0

Co do telnetu, wpisywałem to, root, potem moje hasło do roota ale pojawiało się:

You are not allowed to log in before x secondes (coraz więcej :/).
  • 0

#26 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 17 wrzesień 2006 - 10:52

Sprawdź - jeżeli zadziała - jesteśmy "w domu" smile.gif

# route del default
# route add gw default 192.168.1.1

Pozdrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.

#27 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 17 wrzesień 2006 - 11:10

Prawie... del zrobiło, ale:

[root@localhost ~]# route add gw default 192.168.1.1
gw: Odnalezienie nazwy urządzenia jest niemożliwe

sad.gif
  • 0

#28 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 17 wrzesień 2006 - 15:11

Źle "gw" wpisałem. Sorry :
# route add default gw 192.168.1.1

Pozdrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.

#29 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 18 wrzesień 2006 - 17:41

To nic nie dało sad.gif
  • 0

#30 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 18 wrzesień 2006 - 17:56

Hmmm ... ale masz połączenie po www z 192.168.1.1 ?
Tam tez mozna przetestowac ping na wskazany adres.
Jezeli masz połączenie z livebox to WiFi działa poprawnie.
Problem jest natury "routing-owej" wg mnie. Mozesz np.:
# ifdown ppp0
i potem testować tylko wlan0.
A co z wynikiem polecenia:
# iwlist wlan0 scan
?
Przy logowaniu sie przez telnet prawdopodobnie wpisales zle hasło. default: 1234

Pozdrawiam.

  • 0
Błażej Nowak.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników