Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Ntfs-3g


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
118 odpowiedzi w tym temacie

#16 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 09 grudzień 2006 - 11:43

Witam!
Robiłem wg instrukcji no i też mam takie coś że wyskakuje mi błąd jak kledze wyżej "failed to access '/dev/hdxy': nie ma takiego pliku ani katalogu
error opening partition device: nie ma takiego pliku ani katalogu
failed to startup volume: nie ma takiego pliku ani katalogu
failed to mount '/dev/hdxy': nie ma takiego pliku ani katalogu


Martiwi mnie to że w pliku etc/rc.local miałem coś troche innego>>

touch /var/lock/subsys/local


chown grifi:users /dev/fuse // grifi mój user
chown grifi:users /dev/hdXY

i żeby nie było dopisałem do katalogu etc/fstab
....LABEL=SWAP-sda7 swap swap defaults 0 0 <<<to było
/dev/hdXY /mnt/punkt_montowania ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 <<<<<<<< to dopisałem

a no i nie mam katalogu fuse.config ;/ chociaz instalowałem przez yuma tak jak to bylo w instrukcji i niby było wszystko pięknie cacy :]

Pozdro!! biggrin.gif

  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#17 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 13 grudzień 2006 - 19:10

zamiast jońcówki Xy ma być litera i numer dysku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0

#18 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 14 grudzień 2006 - 00:02

tez juz na to wczesniej wpadlem ale nic

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 3187 25599546 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 3188 9728 52540582+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 4463 9728 42299113+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 3188 4385 9622872 83 Linux
/dev/sda7 4386 4462 618471 82 Linux swap / Solaris


Partition table entries are not in disk order
<<to jest mój dysk i mysle ze poprawnie powinno byc
[b]/dev/sd1 /mnt/win1 ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0[/b ] <<< ale to tez nie dziala, ani hda1 ;/
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#19 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 14 grudzień 2006 - 15:49

Powinieneś wpisać
KOD
/dev/sda1 /mnt/win1 ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0

a nie
KOD
/dev/sd1 /mnt/win1 ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0

  • 0

#20 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 14 grudzień 2006 - 18:12

sorki tam zapomnialem wpisać 'a' >> sda1, bo tak własnie wpisywalem i nic ;/
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#21 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 14 grudzień 2006 - 18:22

Przepisz cale fstab codebox [codebox.][/codebox.] usun kropki na koncach.


Kamills
  • 0

#22 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 14 grudzień 2006 - 18:36

Drogi panie halfmoderatorze Kamills, doceniam twoja chec niesienia pomocy ale na forum istnieje juz jeden temat stworzony przez GRIFI, który opisuje problemy jego z NTFS. wiec jesli moglbys pomagac mu w tamtym temacie a nie zasmiecac tego pieknego tematu (który jesli nie jest przyklejony to powinien byc)
i tam znajdziesz juz jego fstab, i wiele innych informacji... a nawet proponowane rozwiazania... swoja droga GRIFI powinien dostac warna, ze tak pisze wszedzie gdzie popadnie...
//edit-> a jednak jest przyklejony
  • 0
RE5PECT

#23 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 14 grudzień 2006 - 18:36

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
LABEL=SWAP-sda7 swap swap defaults 0 0
/dev/sda1 /mnt/win1 ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0

  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#24 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 14 grudzień 2006 - 18:57

przepraszam, pomyslilem uzytkownikow ph34r.gif
myslalem o uzytkowniku fanatico
w kazdym razie on ma podobny problem -tzn nie udaje mu sie zamontowac NTFS
jeszcze raz przepraszam rolleyes.gif
  • 0
RE5PECT

#25 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 15 grudzień 2006 - 16:54

(_wogóle_ → w ogóle) ORT stworzyłeś plik fuse.config w którym ma być napisane
KOD
user_allow_other

  • 0

#26 Sobi

Sobi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 14 grudzień 06

Napisano 16 grudzień 2006 - 20:01

Witam

Jestem totalnym noobem jeśli chodzi o Fedore i ogólnie Linuksa. Przesiadłem sie z Xp i Fedore mam dopiero od 4 dni.
Cały mój dorobek danych znajduje sie jednak na partycjach NTFS dlatego chciałem mieć dostęp do nich.

Zrobiłem wszystko jak należy do momentu wpisania komendy:
KOD
./configure --prefix=/usr/local


Komenda ta daje w efekcie:

KOD
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking target system type... i686-pc-linux-gnu
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cc... no
checking for cl... no
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
See `config.log' for more details.


Prosze o pomoc, oraz o w miare delikatne traktowanie gdyby błąd okazał sie banalnym rolleyes.gif
  • 0

#27 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 16 grudzień 2006 - 21:24

wiesz problem jest w tym ze jak wpisuje dev/sda1 to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie pokazuje dysków... ;/ tylko jak wpisze dev/hda1 to pokazuje ale jak che zamontować to wyskakuje bląd wszystkie pliki sa zedytowane mam fuse.conf, hmmm no chyba że powinienem wpisać coś jeszcze do mtab
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#28 razor

razor

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 226 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Biała Podlaska
  • Zainteresowania:Nooo Linux :D

Napisano 17 grudzień 2006 - 19:20

Heh... Przyszedł do mnie kolega z dyskiem - system plików ntfs. Pomęczyłem się trochę, ale w końcu zamontowałem tongue.gif Skopiowałem co trzeba i wyłączyłem komputer. Przy wyłączaniu pojawiały się jakieś błędy, ale nie zdążyłem przeczytać ze zrozumieniem wink.gif . Kolega podłącza dysk i mówi, że nie działa i pisze "please insert system disk" . No to kazałem mu zainstalować Windowsa i lol działa... Nawet te dane które mu skopiowałem działają ... oO Może to mój błąd ale wątpię, bo gdzie ... ? Chyba ntfs-3g nie jest tak do końca bezpieczny...
  • 0
: o

#29 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 17 grudzień 2006 - 20:21

CYTAT(razor @ 17 Dec 2006, 19:20 ) Wyświetl post
Heh... Przyszedł do mnie kolega z dyskiem - system plików ntfs. Pomęczyłem się trochę, ale w końcu zamontowałem tongue.gif Skopiowałem co trzeba i wyłączyłem komputer. Przy wyłączaniu pojawiały się jakieś błędy, ale nie zdążyłem przeczytać ze zrozumieniem wink.gif . Kolega podłącza dysk i mówi, że nie działa i pisze "please insert system disk" . No to kazałem mu zainstalować Windowsa i lol działa... Nawet te dane które mu skopiowałem działają ... oO Może to mój błąd ale wątpię, bo gdzie ... ? Chyba ntfs-3g nie jest tak do końca bezpieczny...

hmmm... przyniosl dysk NTFS a nie mial windowsa?? tak to zrozumialem... wiec po co NTFS jak nie dla windowsa??
poza jesli prawidlowo dysk sie zamontuje i prawidlowo odmontuje -z fstab wlacznie nic nie powinno sie stac smile.gif jesli zainstalowales ntfs-3g i od razu zamontowalem i zapisywales to chyba moglo cos sie wydarzyc dlatego chyba liepiej zainstalowac ntfs-3g restart, nagrac wylaczyc, wyjac smile.gif jesli spod fstab z dobrym wpisem to jak nie bedzie dysku to pojawia sie bledy :-/
a jesli montowac recznie to na stronach projektu powinny byc opisane pelne komenty ( z opcjami montowania ) smile.gif

  • 0
RE5PECT

#30 razor

razor

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 226 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Biała Podlaska
  • Zainteresowania:Nooo Linux :D

Napisano 19 grudzień 2006 - 14:59

CYTAT
hmmm... przyniosl dysk NTFS a nie mial windowsa?? tak to zrozumialem... wiec po co NTFS jak nie dla windowsa??
poza jesli prawidlowo dysk sie zamontuje i prawidlowo odmontuje -z fstab wlacznie nic nie powinno sie stac smile.gif jesli zainstalowales ntfs-3g i od razu zamontowalem i zapisywales to chyba moglo cos sie wydarzyc dlatego chyba liepiej zainstalowac ntfs-3g restart, nagrac wylaczyc, wyjac smile.gif jesli spod fstab z dobrym wpisem to jak nie bedzie dysku to pojawia sie bledy :-/
a jesli montowac recznie to na stronach projektu powinny byc opisane pelne komenty ( z opcjami montowania ) smile.gif


Nie, po prostu uszkodziło mu Windowsa ... I co jest dziwne tylko Windowsa ! A inne partycje nie tknięte, mimo że na Windowsowym dysku nic nie robiłem, tylko kopiowałem pliki na inną partycje i te dane działają, ale nie ma co roztrząsać smile.gif Koleś zainstalował se winde do nowa i git tongue.gif

Jest jeszcze jedna możliwość :] Mówił mi że wsadził odwrotnie taśmę w dysk i go włączył, ale czy słyszał ktoś żeby od tego się Windows skasował, bo ja nie tongue.gif
  • 0
: o




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników