Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Ntfs-3g


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
118 odpowiedzi w tym temacie

#31 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 19 grudzień 2006 - 16:27

CYTAT(razor @ 19 Dec 2006, 14:59 ) Wyświetl post
Koleś zainstalował se winde do nowa i git tongue.gif

stary chiński sposób na naprawę wind wink.gif
a tak poważnie to nie wiem co sie stalo smile.gif winda jest dla mnie niepoznana od tej strony smile.gif
  • 0
RE5PECT

#32 _DL_

_DL_

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 24 grudzień 06

Napisano 27 grudzień 2006 - 18:15

odwświeże troche temat...

Mam problem

ntfs-3g zainstalowany z yuma

niby wszystko ok, moge zamontowac system plików z palca poleceniem mount
KOD
mount -t ntfs-3g -o user -o noauto /dev/hdc1 /media/system


ale probla zamontowania z fstab konczy si ę .... no właśnie niczym...
KOD
/dev/hdc1               /media/system           ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8      0 0


no i jak wysmusze montow3anie mount -a -v dostaje
KOD
[root@localhost etc]# mount -a -v
mount: devpts already mounted on /dev/pts
mount: tmpfs already mounted on /dev/shm
mount: proc already mounted on /proc
mount: sysfs already mounted on /sys
nothing was mounted


i nic sie nie dzieje sad.gif

UPDATE...

juz wiem co jest problemem... udaje mi sie zamontowac wszystkie dyski po uruchomieniu systemu ale nie za pomoca normalnego montowania z fstab, wglada na to jak by system probowal montowac urzadzenie nie zaladowawszy jeszcze modulu ntfs-3g no i jest kiszka sad.gif
  • 0

#33 Thorin

Thorin

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 21 postów

  • Rejestracja: 03 luty 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Dublin

Napisano 29 grudzień 2006 - 01:31

Podepne sie pod temat...ja pod poleceniem mam:

KOD
[root@dublin mnt]# mount -t ntfs-3g -o user -o noauto /dev/sda1 /mnt/windows
fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later
Failed to create FUSE mount point: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Retry to create FUSE mount point ...
fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later
Failed to create FUSE mount point: Nie ma takiego pliku ani katalogu
ERROR: The FUSE kernel module 2.6.x is not available. Either remove the old
       FUSE kernel module (use the command 'rmmod fuse') if you have the new
       one, or compile the new module from the FUSE-2.6.x source package.
       Please see the FUSE README file and the below web page for more help:

                  http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26

Unmounting /dev/sda1 ()
[root@dublin mnt]#

I mam problem z tym zapisałem :/ normalnie jak montuje mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/windows to jest ok, ale zapisu nie mam...
Wszystko jest tak jak na opisie na 1 stronie....
  • 0

#34 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11662 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 29 grudzień 2006 - 08:32

CYTAT(Thorin @ 29 Dec 2006, 3:31 ) Wyświetl post
fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later
Możesz wkleić co pokazuje:
KOD
rpm -qa | grep fuse
Instalowałeś fuse i ntfs-3g zgodnie z opisem na 1. stronie? A dlaczego nie yumem? Zarówno fuse jak i ntfs-3g są już od jakiegoś czasu w extras.
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#35 Thorin

Thorin

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 21 postów

  • Rejestracja: 03 luty 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Dublin

Napisano 29 grudzień 2006 - 18:51

KOD
[thorin@dublin ~]$ rpm -qa | grep fuse
fuse-2.6.1-1.fc6
fuse-devel-2.6.1-1.fc6
fuse-libs-2.6.1-1.fc6


A instalowałem bo w sumie to zaczałem czytać od 1 strony i jakoś tak poszło tongue.gif być może jakieś zależnosci nie zostały spełnione :/
to dziwne własnie bo wyrzuca, że nie ma wersji 2.6 a taka własnie jest, bo fuse sciagałem przez yum...w sumie może zrobie unistall fuse i rpm -e ntfs-3g i yumem zainstaluje? bo ntfs-3g z yuma ma w sobie tez fuse?
  • 0

#36 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 29 grudzień 2006 - 19:55

Mialem bardzo podobny problem -> http://forum.fedora....amp;#entry69278

Natomiast teraz, problemow juz nie mam a w sytemie pieknie dzialajaca obsluge RW na ntfs i pakiety
KOD
[root@inferno ~]# rpm -qa | grep fuse | sort
fuse-2.6.1-1.fc6
fuse-devel-2.6.1-1.fc6
fuse-libs-2.6.1-1.fc6
[root@inferno ~]# rpm -qa | grep ntfs | sort
kmod-ntfs-2.1.27-2.2.6.18_1.2849.fc6
kmod-ntfs-2.1.27-2.2.6.18_1.2868.fc6
ntfs-3g-0-0.5.20070920.fc6
ntfs-kmod-common-2.1.27-2.lvn6
ntfsprogs-1.13.1-3.fc6
ntfsprogs-gnomevfs-1.13.1-3.fc6

Moge Ci poradzic tylko to co sam zrobilem biggrin.gif
Odinstaluj fuse i ntfs-3g, a nastepnie
KOD
yum install fuse fuse-devel fuse-libs ntfs-3g
i musi zadzialac wink.gif
Powodzenia
  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#37 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11662 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 29 grudzień 2006 - 20:36

CYTAT(exbros @ 29 Dec 2006, 21:55 ) Wyświetl post
Odinstaluj fuse i ntfs-3g, a nastepnie
KOD
yum install fuse fuse-devel fuse-libs ntfs-3g
i musi zadzialac wink.gif
A ja mam prosbe. Jesli zadziala, to daj znac. Nie jestes pierwsza osoba, która korzysta z tego opisu i ma problemy wynikajace z tego, ze kiedy post byl pisany nie bylo jeszcze ntfs-3g w repozytoriach yuma (stad kompilacje beta-wersji ntfs-3g, które niekoniecznie - jak to beta - musza dzialac)
Jesli zadziala, to dogadalem sie z Daniello, ze zrobie odpowiednia adnotacje w jego pierwotnym poscie.
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#38 _DL_

_DL_

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 24 grudzień 06

Napisano 30 grudzień 2006 - 08:46

CYTAT(WalDo @ 29 Dec 2006, 20:36 ) Wyświetl post
A ja mam prosbe. Jesli zadziala, to daj znac. Nie jestes pierwsza osoba, która korzysta z tego opisu i ma problemy wynikajace z tego, ze kiedy post byl pisany nie bylo jeszcze ntfs-3g w repozytoriach yuma (stad kompilacje beta-wersji ntfs-3g, które niekoniecznie - jak to beta - musza dzialac)
Jesli zadziala, to dogadalem sie z Daniello, ze zrobie odpowiednia adnotacje w jego pierwotnym poscie.


na pewno taka adnotacja jest dobrym pomyslem ... sam sie nacialem.. co prawda nie zainstalowalem wszystkiego z zródel ale zaczalem...
  • 0

#39 Thorin

Thorin

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 21 postów

  • Rejestracja: 03 luty 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Dublin

Napisano 30 grudzień 2006 - 14:42

rpm -e ntfs-3g

a potem z yuma pociagnalem yum install ntfs-3g, ale fuse nie wyrzucałem, wiec było dobrze...coś moze zwaliłem przy instalacji ntfsa...ale już działa wszystko
  • 0

#40 YessMasster

YessMasster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 5 postów

  • Rejestracja: 05 styczeń 07

Napisano 05 styczeń 2007 - 20:01

W zwiazku z przeniesieniem dyskusji o moim problemie do innego watku prosze moderatora o usuniecie tego posta.

edytowane przez WalDo, 2006-01-06
Szczerze mówiac, byloby chyba dobrze zostawic post w tym watku. Nie bede wiec usuwal tego postu i zostawie link do Twojego watku.
http://forum.fedora....showtopic=13244
  • 0

#41 waldezk

waldezk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 postów

  • Rejestracja: 25 listopad 06

Napisano 06 styczeń 2007 - 16:38

Witam,

a mi wyskakuje taki błąd podczas startu:

Failed to create /dev/fuse: Plik istnieje
fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied
Failed to mount NTFSUmounting /dev/sda6 [zawiódł]

wszystko robiłem krok po kroku tak jak w opisach na początku, paczki montowałem yumem.

Pozdrawiam,
Waldek.
  • 0

#42 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11662 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 06 styczeń 2007 - 18:39

CYTAT(waldezk @ 6 Jan 2007, 18:38 ) Wyświetl post
Failed to create /dev/fuse: Plik istnieje
fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied
Failed to mount NTFSUmounting /dev/sda6 [zawiódl]

A przeczytales ten watek? mad.gif
http://forum.fedora....h...ost&p=70138
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#43 waldezk

waldezk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 postów

  • Rejestracja: 25 listopad 06

Napisano 06 styczeń 2007 - 19:09

mam plik fuse.conf w /etc z wpisem user_allow_other
jezeli o to chodzi.

Pozdrawiam,
Waldek.

edit:

jak montuje z wiersza:
KOD
ntfs-3g /dev/sda6 /mnt/ntfs-d

to dziala ale z roota z uzytkownika nie
  • 0

#44 andriusza1

andriusza1

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 578 postów

  • Rejestracja: 25 wrzesień 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Krotoszyn
  • Zainteresowania:systemy operacyjne

Napisano 15 styczeń 2007 - 12:30

A ja mam takie pytanko. Mam zainstalowane fuse, ntfs-3g itd. Wpis w fstab:
CYTAT
/dev/sda1 /media/windows_c ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/sda2 /media/windows_d ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0
oczywiście plik /etc/fuse.conf z całą zawartością
CYTAT
user_allow_other
też mam. Chodzi mi o to, że jak się włącza system, to się automatycznie nie podmontowują te partycje. Wywalałem już z wpisu noauto i to też nie pomogło. Co trzeba zrobić, by się automatycznie montowały?
  • 0
Fedora & Windows Vista

Linux Registred User #392891



#45 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11662 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 15 styczeń 2007 - 12:48

CYTAT(waldezk @ 6 Jan 2007, 21:09 ) Wyświetl post
mam plik fuse.conf w /etc z wpisem user_allow_other
jeżeli o to chodzi.
Link nieco krzywy, ale chodziło mi o wątek a nie o pojedynczy post. Warto czasem spojrzeć szerzej i poczytać więcej.
@andriusza1 - Tobie również polecam to samo - http://forum.fedora....showtopic=11623 oraz przypadek na jaki natknął sie mysio http://forum.fedora....h...ost&p=80399

  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników