Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Ntfs-3g


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
118 odpowiedzi w tym temacie

#106 piotreek23

piotreek23

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 387 postów

  • Rejestracja: 20 luty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznan

Napisano 01 maj 2007 - 11:15

To powinno montować.Możesz mi powiedzieć w jaki sposób prubujesz sie dostać do zawartości tych partycji?
Przez Gnome czy KDE?
  • 0

#107 Darknek

Darknek

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 266 postów

  • Rejestracja: 10 październik 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdynia

Napisano 01 maj 2007 - 11:19

Przez gnome

i jak juz wejdzie do gnoma i w terminalu dam mount -a to jest ladnie wszystko
ale jesli sie wlacza to nie moze podmountowac
a drazni mnie ze za kazdym razem musze na roota w konsoli wchodzic i pisac mount -a
juz kilka roznych komend pisalem w fstab i ani jedna nie dziala zawsze musze jako root mu podlaczyc, ale potem i tak jako zwykly uzytkownik wchodzi
mam wszystko updatowane wiec nie kumam o co biega
  • 0

#108 piotreek23

piotreek23

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 387 postów

  • Rejestracja: 20 luty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznan

Napisano 01 maj 2007 - 11:51

http://poradnik.fedorapl.org/#triki zobacz ten numer z polityką SElinux-a zaraz pierwszy w Trikach.
  • 0

#109 Darknek

Darknek

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 266 postów

  • Rejestracja: 10 październik 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdynia

Napisano 01 maj 2007 - 14:16

nic to nie dalo oprocz tego ze wszystko mi wywala w nautilusie i te dyski tam widnieja a dostepiu i tak nie ma
chyba jednak jestem skazany na terminal->mount -a biggrin.gif
  • 0

#110 piotreek23

piotreek23

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 387 postów

  • Rejestracja: 20 luty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznan

Napisano 01 maj 2007 - 20:43

CYTAT(Darknek @ 1 May 2007, 15:16 ) Wyświetl post
nic to nie dalo oprocz tego ze wszystko mi wywala w nautilusie i te dyski tam widnieja a dostepiu i tak nie ma
chyba jednak jestem skazany na terminal->mount -a biggrin.gif

Jak dyski są to znaczy iż sie podmontowały.Daj jescze raz cały /etc/fstab
  • 0

#111 Marcin Tofilski

Marcin Tofilski

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 02 maj 07

Napisano 02 maj 2007 - 15:12

Otwieram plik /etc/rc.local:
KOD
sudo vim /etc/rc.local

## i dopisujemy

chown nazwa_usera:users /dev/fuse
chown nazwa_usera:users /dev/hdXY



Jak to powinno wyglądać w tym pliku?
  • 0

#112 Darknek

Darknek

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 266 postów

  • Rejestracja: 10 październik 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdynia

Napisano 02 maj 2007 - 19:54

KOD
LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
devpts                  /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
tmpfs                   /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
proc                    /proc                   proc    defaults        0 0
sysfs                   /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=SWAP-hda7         swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hda1        /mnt/C            ntfs ro,umask=0222     0 0
/dev/hda5        /mnt/D            ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
/dev/hdd5        /mnt/E            ntfs ro,umask=0222    0 0


teraz taki wpis znalazlem, ale tez nic nie zmienil ;(
  • 0

#113 piotreek23

piotreek23

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 387 postów

  • Rejestracja: 20 luty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznan

Napisano 05 maj 2007 - 08:49

CYTAT(Marcin Tofilski @ 2 May 2007, 16:12 ) Wyświetl post
Otwieram plik /etc/rc.local:
KOD
sudo vim /etc/rc.local

## i dopisujemy

chown nazwa_usera:users /dev/fuse
chown nazwa_usera:users /dev/hdXY

Jak to powinno wygladac w tym pliku?

Nie powinno poradnik jest nie aktualny w tym wzgledzie to juz nie jest potrzebne excl.gif excl.gif

@Darknek
Wywal te linie od locale i popraw umas=0 na prawidlowa wartosc.
Dwa rozumiem iz do katalogów /mnt/dyskX masz prawa nadane poprawnie i mozesz jak user z nich czytac i pisac?
  • 0

#114 Darknek

Darknek

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 266 postów

  • Rejestracja: 10 październik 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdynia

Napisano 05 maj 2007 - 20:07

CYTAT(piotreek23 @ 5 May 2007, 9:49 ) Wyświetl post
Nie powinno poradnik jest nie aktualny w tym względzie to już nie jest potrzebne excl.gif excl.gif

@Darknek
Wywal te linie od locale i popraw umas=0 na prawidłową wartość.
Dwa rozumiem iż do katalogów /mnt/dyskX masz prawa nadane poprawnie i możesz jak user z nich czytać i pisać?


raczej mam skoro moge potem jako zwykly user na nie wchodzic.
Czesto odpisujecie co mi najbardziej by odpowiadalo, no wiec ja pisze, co
Zeby sie samo podmountowywalo przy starcie systemu i tyle i taka odpowiedz bym chcial uzyskac jak to wpisac smile.gif
  • 0

#115 Marcin Tofilski

Marcin Tofilski

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 02 maj 07

Napisano 06 maj 2007 - 10:18

Ja jestem troche niewtajemniczony, wiec mam pytanie. Jak zapisac zmiany w tym rc.local ?
  • 0

#116 Marcin Tofilski

Marcin Tofilski

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 02 maj 07

Napisano 06 maj 2007 - 10:21

ok, dzieki. Cofam to pytanie, ktore przed chwila napisalem:)
  • 0

#117 Darknek

Darknek

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 266 postów

  • Rejestracja: 10 październik 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdynia

Napisano 06 maj 2007 - 16:07

CYTAT(Marcin Tofilski @ 6 May 2007, 11:18 ) Wyświetl post
Ja jestem troche niewtajemniczony, wiec mam pytanie. Jak zapisac zmiany w tym rc.local ?



CYTAT(Marcin Tofilski @ 6 May 2007, 11:21 ) Wyświetl post
ok, dzieki. Cofam to pytanie, ktore przed chwila napisalem:)



Ales pojechal biggrin.gif
  • 0

#118 piecka229

piecka229

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 27 marzec 06

Napisano 10 czerwiec 2007 - 14:47

Przejrzalem watek i nie zauwazylem zeby ktos uzywal paczki ntfs-config. Jest dostepna w repo dla Fedory 7. Sama dociaga zaleznosci, tj. ntfs3g, fuse. Yum install ntfs-config, potem Aplikcje/Sytemowe wybieramy Zapis na dyskach ntfs ( czy jakos tak , nie pamietam). Wybieramy miejsce motowania (wystarczy podac nazwe folderu dla kazdego dysku). Uaktywnic zapis dla dysków wewnetrznych (ew. zewnetrznych) i that`s all.


  • 0

#119 lanxiss

lanxiss

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów

  • Rejestracja: 25 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 12 sierpień 2007 - 18:13

Takie pytanie na marginesie, ciagle radzicie zeby zmieniac właściciela i grupę na /dev/fuse.
W FC7 domyslnie jest to root:fuse, nie prosciej by bylo dodac danego usera do grupy fuse?
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników