Jump to content


Photo

Neostrada Speedtouch 330 Fedora Core 6


  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#1 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 14 November 2006 - 23:22 PM

OPIS INSTALACJI NEOSTRADY Z MODEMEM SpeedTouch330


Instalacja jest wyjatkowo prosta i sprowadza sie tylko do uruchomienia skryptu instalacyjnego i podania loginu i hasla.

Sposób instalacji (Wszystko wykonujemy przy podlaczonym modemie!):

- Logujemy sie jako root "su -"
- Sprawdzamy wersje modemu SpeedTouch330 wpisujac:
awk '/4061/ { print $5 }' /proc/bus/usb/devices
- Pobieramy plik odpowiedni dla swojej wersji modemu 2.00 lub 4.00 (Linki na dole opisu!)
- Przechodzimy do katalogu z pobranym plikiem i rozpakowujemy go:
- bunzip2 NEO_Installer_*
- tar -xf NEO_Installer_*
- Przechodzimy do katalogu z programem (cd NEO_Installer_*)
- Uruchamiamy skrypt wpisujac: ./NEO_Installer
- Podajemy login w formacie xxxxxxx@neostrada.pl
- Podajemy haslo
- Skrypt zapyta nas czy podane dane sa prawidlowe, jesli wszystko sie zgadza wpisujemy "T" i naciskamy Enter smile.gif

- Po udanej instalacji odlaczamy, i podlaczamy modem ponownie!

I to juz wszystko. Aby uruchomic polaczenie logujemy sie jako root (su -) i wpisujemy: pppd call neo
aby sie rozlaczyc wpisujemy (Jako root): killall pppd
Aby polaczenie uruchamialo sie wraz ze startem systemu, edytujemy plik /etc/rc.d/rc.local i dodajemy wpis "pppd call neo" w ostatniej linijce.

Autor programu: Nadro
Licencja programu: GNU/GPL
Autor paczek, odpowiednich dla róznych wersji modemu: Strzelcu



Skrypt dla wersji modemu 2.00:
KOD
http://szczelczyk13.w.interia.pl/NEO_Installer_SP2.0.tar.bz2

KOD
http://www.ess.neostrada.pl/NEO_Installer_SP2.0.tar.bz2


Skrypt dla wersji modemu 4.00:
KOD
http://szczelczyk13.w.interia.pl/NEO_Installer_SP4.0.tar.bz2

KOD
http://www.ess.neostrada.pl/NEO_Installer_SP4.0.tar.bz2


Skrypt dziala na kazdej dystrybucji Linuksa z jadrem 2.6.x
  • 0

#2 fedoracoreuser

fedoracoreuser

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 5 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 15 November 2006 - 19:19 PM

zakladam ze trzeba najpierw posiadac sterowniki do tego modemu tak?
  • 0

#3 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 15 November 2006 - 19:49 PM

Otóż nie. Wszystko jest już zawarte w samym programie.
  • 0

#4 Guest_amdfanatyk_*

Guest_amdfanatyk_*
  • Goście

  • Joined: --

Posted 16 November 2006 - 10:16 AM

a o speedtouchconf slyszales?
  • 0

#5 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 16 November 2006 - 12:49 PM

Używłem speedtouchconf na Fedorze 4, ale z Fedora Core 6 nie działa, to znaczy działa, ale internet odpala się tylko raz i to podzczas instalacji speedtouchconf. Jeśli doda się wpis do automatycznego startu podczas uruchamiania systemu, system staje na "podnoszenie interfejsu ppp0" lub na "uruchamianie połączenia ADSL", nawet jeśli nie doda się tego wpisu jest tak samo.
Próbowałem też skorzystać z tego sposobu:
CODE
http://www.fedora.pl/index.php?option=content&task=view&id=98


Uruchamianie internetu przy starcie systemu trwa jakieś 5min, a kiedy już się uruchomi, strony www i wszystkie aplikacje otwierają się po ok. 30sek.
  • 0

#6 Guest_amdfanatyk_*

Guest_amdfanatyk_*
  • Goście

  • Joined: --

Posted 16 November 2006 - 17:42 PM

wina lezy po stronie modem_run, ktory zle wspolpracuje z kernelem 2.6.18, o czym juz tutaj pisalem.
  • 0

#7 pnowyy

pnowyy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 7 posts

  • Joined: 18 November 06

Posted 21 November 2006 - 11:08 AM

Czy tak samo mozna zrobic majać neostrade na modemie Sagem f@st 800 ?
  • 0

#8 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 21 November 2006 - 13:28 PM

QUOTE(pnowyy @ 21 Nov 2006, 11:08 ) View Post

Czy tak samo mozna zrobic majać neostrade na modemie Sagem f@st 800 ?


Niestety ten sposób działa tylko z modemem speedtouch330, jest specjalnie dla niego napsany...
  • 0

#9 pnowyy

pnowyy

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 7 posts

  • Joined: 18 November 06

Posted 21 November 2006 - 13:49 PM

QUOTE(Ess @ 21 Nov 2006, 13:28 ) View Post

Niestety ten sposób działa tylko z modemem speedtouch330, jest specjalnie dla niego napsany...


A w jaki sposob podlaczyc na modemie Sagem? Wszedzie pisza albo o Speed Touchu albo jak to zrobic na Feroda 5
  • 0

#10 magevil

magevil

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 28 posts

  • Joined: 27 November 06

Posted 27 November 2006 - 22:10 PM

2 pytania odnosnie tego tematu: (pytam jeszcze jako user auroxa wiec wole wiedziec przed instalacja):

1.czy ten sposob dziala? smile.gif
2. jak po instalacji i reboocie skrypt bedzie laczyl sie z netem? automatycznie czy potrzeba bedzie jakiegos polecenia

z gory dziekuje
  • 0
http://neptun.zapto.org <- Darmowy serwer kont shell.

#11 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 28 November 2006 - 20:56 PM

QUOTE(magevil @ 27 Nov 2006, 22:10 ) View Post

2 pytania odnosnie tego tematu: (pytam jeszcze jako user auroxa wiec wole wiedziec przed instalacja):

1.czy ten sposob dziala? smile.gif
2. jak po instalacji i reboocie skrypt bedzie laczyl sie z netem? automatycznie czy potrzeba bedzie jakiegos polecenia

z gory dziekuje


Otóz: wg. informacji autora, program dziala na kazdej dystrybucji Linuksa z jadrem 2.6.x (sprawdzalem na Debianie ETCH i dziala...), a wiec powinno dzialac równiez na Auroksie... BTW z tego co wiem Aurox (inside) posiada juz wsparcie dla neostrady i jej modemów.

Aby sie polaczyc, w konsoli jako root (su -) wpisujemy "pppd call neo" aby sie rozlaczyc wpisujemy "killall pppd"

Aby laczyc sie z internetem przy uruchamianiu systemu, dodajemy wpis "pppd call neo" na koncu pliku /etc/rc.d/rc.local
Samo polaczenie trwa niecale 5 sekund... nawet w Windowsie trwa to dluzej...


Pozdrawiam!
  • 0

#12 magevil

magevil

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 28 posts

  • Joined: 27 November 06

Posted 28 November 2006 - 22:05 PM

co do mojego pytania to ciut zle mnie zrozumiales, siedze jeszcze na auroksie ale chce przejsc na fedore i upewnialem sie co do skutecznosci tej metody, teraz juz wiem ze na FC6 bedzie dzialac, i juz zasysam smile.gif grunt ze bedzie dzialac ;D a na auroksie jest pelne wsparcie dla neo, ale niestety trzeba z niego zejsc bo lipnie siedzi sie na dystrybucji ktora nie jest juz rozwijana wink.gif
problem rozwiazany

dziekuje

  • 0
http://neptun.zapto.org <- Darmowy serwer kont shell.

#13 Piotrek01

Piotrek01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 posts

  • Joined: 03 December 06

Posted 03 December 2006 - 01:39 AM

Mam pewien problem. Mam Fedore 6 ten programik do instalacji neo zainstalował się poprawnie. Wchodze do konsoli loguje sie jako root wpisuje: pppd call neo, a konsola mi wywala blad: "bash: pppd command not found" pomocy....
  • 0

#14 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 posts

  • Joined: 13 November 06

Posted 03 December 2006 - 19:08 PM

QUOTE(Piotrek01 @ 3 Dec 2006, 1:39 ) View Post

Mam pewien problem. Mam Fedore 6 ten programik do instalacji neo zainstalowal sie poprawnie. Wchodze do konsoli loguje sie jako root wpisuje: pppd call neo, a konsola mi wywala blad: "bash: pppd command not found" pomocy....


Musisz zainstalowac pakiet PPP (yum install ppp)
Pakiet PPP jest na plycie z FC6, na pewno podczas instalacji systemu nie dodales go...

Pozdrawiam!
  • 0

#15 Piotrek01

Piotrek01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 posts

  • Joined: 03 December 06

Posted 04 December 2006 - 11:27 AM

Dzięki zadziałało biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif . Pisze ta odpowiedz juz spod Fedory.
  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users