Skocz do zawartości


Zdjęcie

Neostrada Speedtouch 330 Fedora Core 6


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#16 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 27 grudzień 2006 - 15:40

witam
mam nastepujacy problem z neostrada<speed touch 330, fc6> wszystko robie wg instrukcji i wywala mi to:
KOD
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 0.35
CHAP authentication succeeded
CHAP authentication succeeded
not replacing existing default route via 192.168.0.1
local  IP address 83.8.154.134
remote IP address 213.25.2.163
primary   DNS address 194.204.152.34
secondary DNS address 217.98.63.164
[root@localhost ~]# ping www.onet.pl
ping: unknown host www.onet.pl
[root@localhost ~]#

oczywiscie net nie dziala ma ktos pomysl dlaczego
  • 0

#17 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 postów

  • Rejestracja: 13 listopad 06

Napisano 27 grudzień 2006 - 19:29

CYTAT(wardi @ 27 Dec 2006, 15:40 ) Wyświetl post
witam
mam nastepujacy problem z neostrada<speed touch 330, fc6> wszystko robie wg instrukcji i wywala mi to:
KOD
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 0.35
CHAP authentication succeeded
CHAP authentication succeeded
not replacing existing default route via 192.168.0.1
local  IP address 83.8.154.134
remote IP address 213.25.2.163
primary   DNS address 194.204.152.34
secondary DNS address 217.98.63.164
[root@localhost ~]# ping www.onet.pl
ping: unknown host www.onet.pl
[root@localhost ~]#

oczywiscie net nie dziala ma ktos pomysl dlaczego


Z Twojego loga wynika, że masz już przydzielone IP, czyli wygląda na to, że jesteś już połączony.
Po połączeniu wpisz jako root "ifconfig" i zobacz czy masz tam urządzenie ppp0, jeśli tak to w ostatniej linijce zobaczysz czy odbiera i wysyła jakieś dane (wynik tego polecenia nie odświeża się automatycznie, więc po jakimś czasie musisz wpisać jeszcze raz "ifconfig" żeby zobaczyć czy coś się zmieniło, czy urządzenie wysłało i odebrało więcej danych)

Sprawdź czy możesz pingować numery, a nie domeny np. "ping 213.180.130.200" (czyli onet). Jeśli zobaczysz odpowiedź na ping, to znaczy, że musisz ręcznie wpisać adresy DNS w pliku /etc/resolv.conf

Wpisz:
KOD
nameserver 194.204.152.34
nameserver 217.98.63.164


Pozdrawiam!
  • 0

#18 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 27 grudzień 2006 - 20:36

KOD
[root@localhost etc]# ifconfig
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:02:44:6E:64:88
          inet addr:192.168.0.169  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::202:44ff:fe6e:6488/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:63319 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:59051 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:67199495 (64.0 MiB)  TX bytes:7316481 (6.9 MiB)
          Interrupt:5 Base address:0xcf00

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:2142 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2142 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:8193728 (7.8 MiB)  TX bytes:8193728 (7.8 MiB)

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol
          inet addr:83.8.154.134  P-t-P:213.25.2.163  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:41 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:1848 (1.8 KiB)  TX bytes:94 (94.0 b)

ppp1      Link encap:Point-to-Point Protocol
          inet addr:83.8.76.93  P-t-P:213.25.2.163  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:18 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:776 (776.0 b)  TX bytes:94 (94.0 b)

po okolo 5 min wygladalo to tak:
KOD
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:02:44:6E:64:88
          inet addr:192.168.0.169  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::202:44ff:fe6e:6488/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:63337 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:59589 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:67201313 (64.0 MiB)  TX bytes:7360042 (7.0 MiB)
          Interrupt:5 Base address:0xcf00

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:2142 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2142 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:8193728 (7.8 MiB)  TX bytes:8193728 (7.8 MiB)

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol
          inet addr:83.8.154.134  P-t-P:213.25.2.163  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:41 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:1848 (1.8 KiB)  TX bytes:94 (94.0 b)

ppp1      Link encap:Point-to-Point Protocol
          inet addr:83.8.76.93  P-t-P:213.25.2.163  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:240 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:12526 (12.2 KiB)  TX bytes:94 (94.0 b)

a ping nie trybi
KOD
root@localhost etc]# ping 213.180.130.200
PING 213.180.130.200 (213.180.130.200) 56(84) bytes of data.

DNS-y mnialem takie ale dla pewnosci wpisalem jeszcze raz takie same, i to tez nie jest to, w dalszym ciagu czekam na pomoc sad.gif
  • 0

#19 broda

broda

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 526 postów

  • Rejestracja: 14 kwiecień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bydgoszcz

Napisano 27 grudzień 2006 - 21:56

skilluj oba ppp0 i ppp1, postaw interfejs jeszcze raz... i przetestuj ping na nazwie i ip...
  • 0

#20 black lupus

black lupus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 46 postów

  • Rejestracja: 04 wrzesień 06

Napisano 28 grudzień 2006 - 12:38

Mam podobny problem jak Wardi tez niby laczy sie z neostrada - dostaje IP a net nie dziala.
Killowalem ppp i nic.
Co zauwazylem, ze pomimo, podlaczenia modemu ruch kierowany jest na eth0 i nie wiem gdzie i co ustawic aby do netu kierowany byl przez ppp0.
Tak dla jasnosci to jestem jeszcze poczatkujacy w Linuksie wiec prosze o porady jak dla calkowitego nowicjusza.
  • 0

#21 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 28 grudzień 2006 - 16:35

nie moglem skilowac ppp0 i ppp1 bylo tylko pppd i po kilu tego odpalalem od nowa i dalej nic pingi tak jak poprzednio staly w miejscu,
KOD
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 0.35
LCP terminated by peer
Connection terminated.
Modem hangup
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 0.35
CHAP authentication succeeded
CHAP authentication succeeded
not replacing existing default route via 192.168.0.1
local  IP address 83.8.112.108
remote IP address 213.25.2.163
primary   DNS address 194.204.152.34
secondary DNS address 217.98.63.164
[root@localhost ~]#

moze ma jakies znaczenie ze narazie korzystam z netu udostepnianego przez siec z innego kompa??
  • 0

#22 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 29 grudzień 2006 - 17:13

witam tutaj zalanczam caly proces instalcji
KOD
Hasło:
[root@localhost ~]# cd /home/wardi/Desktop/2222
[root@localhost 2222]# bunzip2 NEO_Installer_v1.01.tar.bz2
bunzip2: Output file NEO_Installer_v1.01.tar already exists.
[root@localhost 2222]# tar -xf NEO_Installer_v1.01.tar
[root@localhost 2222]# cd NEO_Installer_v1.01
[root@localhost NEO_Installer_v1.01]# ./NEO_Installer
  *** NEO Installer ST330 for 2.6.x ***

Autor:  Nadro
Wersja: 1.01
Uwaga! aby kontynuować musisz być zalogowany jako root
Podaj swój login:
moj login do neo

Podaj swoje hasło:
moje haslo do neo :PP
Neostrada została zainstalowana pomyślnie!
Usługę Neostrada TP odpalaj za pomocą komendy "pppd call neo" (Uwaga! Musisz do tego celu mieć uprawnienia (_root'a_ → roota) ORT) lub możesz utworzyć wygodny alias.
[root@localhost NEO_Installer_v1.01]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Using interface ppp1
Connect: ppp1 <--> 0.35
CHAP authentication succeeded
CHAP authentication succeeded
not replacing existing default route via 192.168.0.1
local  IP address 83.8.74.123
remote IP address 213.25.2.163
primary  DNS address 194.204.152.34
secondary DNS address 217.98.63.164
[root@localhost NEO_Installer_v1.01]# su -
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
connect(0.35): Address already in use
[root@localhost ~]# killall pppd
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 0.35
CHAP authentication succeeded
CHAP authentication succeeded
not replacing existing default route via 192.168.0.1
local  IP address 83.8.127.242
remote IP address 213.25.2.163
primary  DNS address 194.204.152.34
secondary DNS address 217.98.63.164
[root@localhost ~]# ping www.onet.pl
ping: unknown host www.onet.pl
[root@localhost ~]#

naprawde nikt nie ma pomyslu dlaczego tak sie dziaje??
  • 0

#23 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 29 grudzień 2006 - 17:42

CYTAT(wardi @ 29 Dec 2006, 16:13 ) Wyświetl post
KOD
not replacing existing default route via 192.168.0.1
local  IP address 83.8.127.242
remote IP address 213.25.2.163
primary  DNS address 194.204.152.34
secondary DNS address 217.98.63.164
[root@localhost ~]# ping www.onet.pl
ping: unknown host www.onet.pl
[root@localhost ~]#

naprawde nikt nie ma pomyslu dlaczego tak sie dziaje??

Ja mam wink.gif
CYTAT(wardi @ 28 Dec 2006, 15:35 )
moze ma jakies znaczenie ze narazie korzystam z netu udostepnianego przez siec z innego kompa??

Tak mi sie cos wydaje, ze nie jest to bez znaczenia... jeszcze raz
CYTAT(wardi @ 29 Dec 2006, 16:13 ) Wyświetl post
not replacing existing default route via 192.168.0.1

Pozdro
  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#24 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 29 grudzień 2006 - 18:16

hmm faktycznie to dziwnie wyglada moze wiesz co to dokladnie oznacza i co nalezy zrobic zeby ta neostarada wkoncu zaczela dzialac, przyznam ze stawiam dopiero pierwsze kroki na linuksie i nie bardzo wiem co dalej z tym zrobic :/
  • 0

#25 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 29 grudzień 2006 - 19:35

Ja z kolei Neo nigdy nie mialem (choc kilka SpeedTouch'y udalo mi sie u znajomych zmusic do dzialania)... wink.gif

A gdybys tak (skoro wszystkie niezbedne pakiety masz juz na tym docelowym kompie) odlaczyl go calkowicie od sieci przed uruchomieniem pppd?
Tzn. - odepnij od sieci, wylacz sieciowke (wyjmij jesli to PCI), podlacz tylko modem pod USB i wtedy zalogowany jako root uruchom pppd call neo? Jaki rezultat?

A! Byc moze wystarczy tylko polozyc interfejs przed tym zabiegiem (czyli ifdown eth0), wiec moze od tej proby zacznij. Chociaz calkowite usuniecie sieciowki wydaje mi sie pewniejsze...

Byc moze (wcale bym sie nie zdziwil) po podniesieniu eth0 i ustawieniu dla niego domyslnego routingu przez 192.168.0.1 system nie moze zmienic/nadpisac aktualnej konfiguracji... a przez ta domyslna brame Neo nie ma prawa zadzialac... Tak tylko na czuja zgaduje, ale nieskromnie powiem ze kilka problemow udalo mi sie juz tak na czuja rozwiazac... wink.gif
Powodzenia
  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#26 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 29 grudzień 2006 - 20:56

po odlczeniu sieciowki
KOD
not replacing existing default route via 192.168.0.1
ta lnijka juz nie wystepowala jednak net w dalszym ciagu nie dziala
ifdown eth0 po wpisaniu tego wywalalo ze
KOD
ifdown <nazwa urzadzenia>
w dalszym ciagu llicze na pomoc smile.gif
  • 0

#27 Jasiek_M

Jasiek_M

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 318 postów

  • Rejestracja: 29 grudzień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Staszów
  • Zainteresowania:fotografia,strzelectwo,informatyka

Napisano 30 grudzień 2006 - 00:02

Witam!
Zrobilem wszytsko tak jak pisaliscie ale mam ten oto problem: http://img225.images...utekranufa6.png .
Moze mogl by ktos pomoc?
Z gory dziekuje i zycze udanego sylwestra
Jasiek
  • 0

#28 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 30 grudzień 2006 - 13:15

su musi być z myślnikiem tzn [su -]
  • 0

#29 Jasiek_M

Jasiek_M

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 318 postów

  • Rejestracja: 29 grudzień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Staszów
  • Zainteresowania:fotografia,strzelectwo,informatyka

Napisano 30 grudzień 2006 - 13:23

CYTAT(wardi @ 30 Dec 2006, 13:15 ) Wyświetl post
su musi być z myślnikiem tzn [su -]

Juz patrze, ale jakim cudem wszystko zainstalowalem i przez jakos mi zaliczylo rota bo wyswietlalo [root@localhost Jasiek]smile.gif
  • 0

#30 BadMan

BadMan

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 30 grudzień 2006 - 13:50

czy podany wyżej sposób instalacji jest również do zastosowania w FC5 ??

pozdrawiam
Marcin
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników