Skocz do zawartości


Zdjęcie

Neostrada Speedtouch 330 Fedora Core 6


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#31 Ess

Ess

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 31 postów

  • Rejestracja: 13 listopad 06

Napisano 30 grudzień 2006 - 21:42

CYTAT(BadMan @ 30 Dec 2006, 13:50 ) Wyświetl post
czy podany wyzej sposób instalacji jest równiez do zastosowania w FC5 ??

pozdrawiam
Marcin


Tak, jesli w FC5 masz jadro 2.6.x
Pozdrawiam!
  • 0

#32 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 30 grudzień 2006 - 22:01

przeinstalowaem fc net sie polaczyl ale po wlaczeniu sieci dalej to samo jednak teraz wystarczy dezaktywowac eth0 i eth1 wtedy net znowu dziala<po ponownym polaczeniu>, jednak mi zalezy na tym zeby ten net udostepniac przez dwie sieciowki na dwa kompotery pracujace na windowsie. Niestety nie wiem co teraz skoro nie moge wlaczyc sieciowek
  • 0

#33 broda

broda

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 526 postów

  • Rejestracja: 14 kwiecień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bydgoszcz

Napisano 31 grudzień 2006 - 15:06

skonfiguruj poprawnie dwa pozostałe interfejsy eth, ustaw im statyczne ip (nie dhcp), maski, i wykasuj (jeśli są wpisane) adresy bram,

może przyda Ci sie moja tablica routingu, działające ppp0 + 2 interfejsy eth:
KOD
[root@madtux ~]# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
byd-ru2.neo.tpn *               255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth1
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
169.254.0.0     *               255.255.0.0     U     0      0        0 eth0
default         *               0.0.0.0         U     0      0        0 ppp0



  • 0

#34 KrMarcin

KrMarcin

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 postów

  • Rejestracja: 05 styczeń 07

Napisano 05 styczeń 2007 - 11:32

Witam

Mam mały poblem z rozpakowaniem tego archiwum.

Jestem troche cienki z (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ale szybko się ucze ichce go zamienić za Win

W termnalu mam opdpowiedź, zebym użył jakiegos bbzip2 rocover

co mam dalej zrobić??

Sory za proste i banalna pytania

Pozdrawiam KrMarcin
  • 0

#35 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 05 styczeń 2007 - 11:55

CYTAT(KrMarcin @ 5 Jan 2007, 10:32 ) Wyświetl post
W termnalu mam opdpowiedź, zebym użył jakiegos bbzip2 rocover
Sciagnij archiwum jeszcze raz lub z innej lokalizacji - plik jest uszkodzony.
Powodzenia

  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#36 melfi

melfi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 postów

  • Rejestracja: 03 styczeń 07

Napisano 06 styczeń 2007 - 09:54

Witam wszystkich jestem początkujący jeżeli chodzi o Linuksa i chciałbym zainstalować neostrade konkretnie modem 330, ale chyba nie mam zainstalowanego pakietu ppp mógł by mi ktoś wyjaśnić jak się go instaluje ??

Zaznaczam od razu ze posiadam 6 płyt CD z fedorą i wiem ze na szóstej jest to oprogramowanie, ale nie daje rady:/ proszę o pomoc:)

Z góry dziękuje
  • 0

#37 wardi

wardi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 27 grudzień 06

Napisano 06 styczeń 2007 - 12:40

Dzięki Broda faktycznie pomogło teraz już wszystko działa, ale mam jeszcze 2 pytania co zrobić żeby samo łączyło się podczas startu pingwina, i co i jak należy skonfigurować żeby połączenie było wznawiane automatycznie w przypadku rozłączenia. Szukałem na forum, Google też przejrzałem ale nic ciekawego nie znalazłem, jeśli mógł by mi ktoś w prosty sposób to objaśnić to był bym bardzo wdzięczny smile.gif
  • 0

#38 broda

broda

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 526 postów

  • Rejestracja: 14 kwiecień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bydgoszcz

Napisano 06 styczeń 2007 - 21:37

KOD
[broda@madtux /]$ cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0
(...)
ONBOOT=yes
(...)


co do wznawiania połączenia.. był gdzieś na forum skrypt realizujący to... możesz z nieg skorzystać (jak go znajdziesz wink.gif )
nie wiem, sam sie z tym nie bawiłem, możliwe, że można wkleić jakaś opcje do ifcfg-ppp0, która by za to odpowiadała...


  • 0

#39 pizdryga

pizdryga

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 5 postów

  • Rejestracja: 15 styczeń 07

Napisano 15 styczeń 2007 - 19:07

Witam

2 dni temu zainstalowalem Fedore, jest to moj pierwszy Linuxowy system dlatego prosze o to abyscie mnie nie zbluzgali za to pytanie: Jak mam wlaczyc konsole? Bo rozumiem, ze dzieki niej moge wykonac kolejne czynnosci. Jesli jednak nie to prosil bym o wytlumaczenie mi jak mam sie zalogowac jako root su - ?? Z gory dziekuje.
  • 0

#40 siekiera

siekiera

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 331 postów

  • Rejestracja: 06 czerwiec 05
  • Skąd:Mazury

Napisano 24 luty 2007 - 02:36

A proste pytanie, w czym działasz? KDE? To się nazywa terminal czy jakoś tak.
Co do Neo Speedtouch, to kiedyś tu był fajny opis ebnowaka. Ale nie wiem jak pod FC6. Pod 5 - burza.
Łączy przy starcie systemu.
@Ess
Myślisz, że bezproblemowo na każdej z 2.6? Bo chyba dopiero po 2.6.10 sterownik był w jądrze. Ten modem jest wyjątkowo wredny. Na Auroxie też chyba nie jest to takie bezproblemowe. Ale to tylko moje doświadczenia. FC6 naprawdę może być bezbłędna, nawet w przypadku tego złomu. A to znaczy, że w kapeluszach mają naprawdę niezłych gości.
/edit/
Nadro chyba właśnie na Auroxa pisał skrypty?
  • 0
Pozdrawiam, Robert.

IPB Image

#41 brian

brian

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 5 postów

  • Rejestracja: 25 luty 07

Napisano 25 luty 2007 - 13:49

ja mam nastepujacy problem z neostrada...


QUOTE
brian@localhost ~]$ clear

[brian@localhost ~]$ su -
Hasło:
[root@localhost ~]# '/home/brian/Desktop/forum fedora/NEO_Installer_SP4.0/NEO_Installer'


*** NEO Installer ST330 for 2.6.x ***

Autor: Nadro
Wersja: 1.01

Uwaga! aby kontynuować musisz być zalogowany jako root
Podaj swĂlj login:
(moj login)X@neostrada.pl

Podaj swoje hasło:
xxx

TwĂlj login to: (moj login)@neostrada.pl
Twoje hasło to: xxx
Czy podane parametry sÄ… poprawne? [T]ak / [N]ie : t
cp: nie można wykonać stat na `./Firmware/speedtch*': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `./Firmware/neostrada': Nie ma takiego pliku ani katalogu
chmod: nie ma dostępu do `/etc/init.d/neostrada': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `./Firmware/resolv.conf': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `./Firmware/resolv.conf': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Instalacja rozpoczęta!
Neostrada została zainstalowana pomyślnie!
UsĹ‚ugÄ™ Neostrada TP odpalaj za pomocÄ… komendy "pppd call neo" (Uwaga! Musisz do tego celu mieć uprawnienia (_root'a_ → roota) ORT) lub moĹĽesz utworzyć wygodny alias.
[root@localhost ~]# pppd call neo
Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
connect(0.35): No such device
[root@localhost ~]#


moze ktos mi podpowiedziec co robie zle??


EDIT... problem rozwiazalem...
  • 0

#42 ekoo

ekoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 03 marzec 07

Napisano 03 marzec 2007 - 18:00

witam jestem tu nowy - brian jak rozwiązałęs ten problem - bo ja juz sie głowie i głowie... z góry dzieki za odp
  • 0

#43 piotreek23

piotreek23

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 387 postów

  • Rejestracja: 20 luty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznan

Napisano 03 marzec 2007 - 19:31

QUOTE(ekoo @ 3 Mar 2007, 18:00 ) Wyświetl post
witam jestem tu nowy - brian jak rozwiązałęs ten problem - bo ja juz sie głowie i głowie... z góry dzieki za odp

Pewnie fimware do modemu przegrał gdzie trzeba. sleep.gif
  • 0

#44 ekoo

ekoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 03 marzec 07

Napisano 04 marzec 2007 - 09:36

a gdzie trzeba jesli moge wiedziec biggrin.gif próbuje to instalowac i mi caly czas wyskakuje ze nie mo tych 4 plików - a wszystko jest w tym samym folderze... prosze o pomoc bo ja w tym zielony jestem
  • 0

#45 ekoo

ekoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 03 marzec 07

Napisano 04 marzec 2007 - 18:03

mógłby ktos rozwiązac ten problem?? sorki za natretnosc ale zalezy mi...
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników