Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja Karty Intel Pro Wirelles 3945abg


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 07 grudzień 2006 - 20:01

Krótki poradnik jak zainstalować karte Intel 3945abg.Zrobilem poradnik poniewa spodkażem troche tematów w tym związanych i nie chciałem aby użytkownicy szukali i błądzili.Mam nadzieje że będzie on dla was pomocny.

Dodajemy repo Atrmps.Dla Fedory 7 i nowszych
Kod
[atrpms]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - ATrpms
baseurl=http://dl.atrpms.net/f$releasever-$basearch/atrpms/stable
gpgkey=http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms
gpgcheck=1
enabled=0


Dodajemy repo Atrmps.(Dla fc w wersjach od 1 do 6)
Kod
[atrpms]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - ATrpms
baseurl=http://dl.atrpms.net/fc$releasever-$basearch/atrpms/stable
gpgkey=http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms
gpgcheck=1
enabled=0

Pó?niej wydajemy polecenie
Kod
yum install ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms


później
Kod
yum install wlassistant


polecenie
Kod
rpm -qa |grep ipw

powinno nam pokaza?*
Kod
ipw3945-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6-1.1.0-15.fc6.at
ipw3945-ucode-1.13-2.at
ipw3945d-1.7.22-4.at
ipw3945-1.1.0-15.fc6.at

a polecenie
Kod
rpm -qa |grep ieee

powinno nam pokaza?*
Kod
ieee80211-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6-1.2.15-14.fc6.at
ieee80211-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6-1.2.15-14.fc6.at
libieee1284-0.2.9-3.2.2


później

Kod
modprobe ipw3945


Restart i piszemy na koncie roota
Kod
ipw3945d

Pokazuje sie nam
Kod
[root@localhost ~]# ipw3945d
ipw3945d - regulatory daemon
Copyright ? 2005-2006 Intel Corporation. All rights reserved.
version: 1.7.22
Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection found at:
/sys/bus/pci/drivers/ipw3945/0000:04:00.0
Daemon launched as pid 2615. Exiting.

Musimy także ale tylko raz dodać nową kartę do system-config-network podajemy tam nazwe sieci i hasło(jeśli mamy)**.Polecenie
Kod
ipw3945d
wpisujemy jako root bo inaczej
Kod
[Kasztan@localhost ~]$ ipw3945d
bash: ipw3945d: command not found

Aby karta działa po każdym restarcie wystarczy dodać wpis do /etc/rc.d/rc.local
Kod
su -
gedit /etc/rc.d/rc.local

I na końcu tego pliku dodajemy wpis
Kod
ipw3945d


*Oznacza to że numery mogą się zmienić na waszych komputerach gdyż są one zależne od wersji.
**Opis jak to zrobić. Musisz w roocie wpisać sobie system-config-network albo w gnome(nie wiem jak w kde) wejść w system<administracja<sieć.W obydwu przypadkach klikamy na zakładkę sprzęt i nowy (typ sprzętu to wirelles) i później szukasz coś co ma w napisie intel,a także 3945.W urządeniach klikasz nowy i wybierasz jaki ma nr urządzenia ethX.Wypełniasz potemu pola typu sieć i hasło(jeśli masz).
X=cyfra

Jeśli ktoś ma problem z repo atrpms proszę wpisać to w konsoli jako root
Kod
rpm --import http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms

Od ósmej wersji Fedory sterowniki są już automatycznie zainstalowane i obsługują WPA.


Kamills
  • 0

#2 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 07 grudzień 2006 - 21:44

Witam!! DZIEKI CII SPADLES MI Z NIEBA!! juz kolejny dzien męcze się z tą kartą i jak na razie utknelo na tym że....

po wpisaniu
ipw3945d-1.7.22-4.at.i386 100% |=========================| 2.9 kB 00:00
---> Package ipw3945d.i386 0:1.7.22-4.at set to be updated
--> Running transaction check

Dependencies Resolved

=============================================================================
Package Arch Version Repository Size
=============================================================================
Installing:
ieee80211-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6 i686 1.2.15-14.fc6.at atrpms 39 k
ipw3945 i386 1.1.0-15.fc6.at atrpms 35 k
Installing for dependencies:
ipw3945-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6 i686 1.1.0-15.fc6.at atrpms 87 k
ipw3945-ucode noarch 1.13-2.at atrpms 65 k
ipw3945d i386 1.7.22-4.at atrpms 35 k

Transaction Summary
=============================================================================
Install 5 Package(s)
Update 0 Package(s)
Remove 0 Package(s)

Total download size: 261 k
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
(1/5): ipw3945-ucode-1.13 100% |=========================| 65 kB 00:01
(2/5): ipw3945d-1.7.22-4. 100% |=========================| 35 kB 00:00
(3/5): ieee80211-kmdl-2.6 100% |=========================| 39 kB 00:00
(4/5): ipw3945-1.1.0-15.f 100% |=========================| 35 kB 00:00
(5/5): ipw3945-kmdl-2.6.1 100% |=========================| 87 kB 00:02
warning: rpmts_HdrFromFdno: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID 66534c2b


GPG key retrieval failed: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>


no i wszystko fajnie gdyby to nie na koncu, sprawdzalem ipw3945d i wyskakuje nocomand ;/

Najciekasze jest to że po wpisaniu ponownie komędy yum install ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms

Setting up Install Process
Setting up repositories
Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedor...s...6&arch=i386 error was
[Errno 4] IOError: <urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')>
Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core


I tak naprawdę z reguły wyskakiwało mi coś takiego ;/ ;(, hmmm jakieś pomysły piscie biggrin.gif!!!

Problem może być troche inny gdyż jak chcialem zainstalować fussa do ntfs-3g tez nie wykrywa serrwerow i wyskakuje "przekroczony czas oczekiwania" ;/ nawet strona fussa i kadu.net nie chce mi sie otworzyc i to tylko na tym kompie na drugim z winem wszystko smiga ;/?
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#3 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 07:17

zapopmnialem musisz wpisac
KOD
modprobe ipw3945


a problemy z core --disablerepo=core

Post pierwszy zmodyfikowany.


Kamills
  • 0

#4 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 08:41

CYTAT(Kamills @ 8 Dec 2006, 7:17 ) Wyświetl post
-disablerepo=core


po wpisaniu tego i wszystkich odmian wyskakuje mi comand not found... no i ogolnie nie chce przejść mi 2 kroku z yum install ipw3945 ieee80211-kmdl, bo nie może się połączyć (aktualizacje i instalacje innych programów tez niedzialają ;/)
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#5 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 08:53

musisz mieć dostęp do internetu bo jak nie to musisz sam ściągać
  • 0

#6 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 09:25

no mam dostęp do internetu!! ;/, chociaz troche dziwnie dziła bo np. strony z google mi niewyświtla ;/ może jest zle zainstalowana, ale nie wiem jak zrobić to poprawniej...

A jak zainstalować karte wifi ręcznie?
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#7 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 15:42

nie wiem bo nie instalowałem pokaż co pokazuje polecenie
KOD
rpm -qa |grep ipw3945
a później
KOD
rpm -qa |grep ieee
później
KOD
uname -r
i
KOD
uname -a


Pamiętaj ipw3945d wpisujesz jako root!!! Tutaj masz co sie wyświetli jak będzie źle a później jak będzie dobrze.

ŹLE
KOD
[Kasztan@localhost ~]$ ipw3945d
bash: ipw3945d: command not found

ponieważ to wykonujesz jako root jak to zrobisz dobrze to będzie
KOD
[root@localhost ~]# ipw3945d
ipw3945d - regulatory daemon
Copyright (C) 2005-2006 Intel Corporation. All rights reserved.
version: 1.7.22
Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection found at:
/sys/bus/pci/drivers/ipw3945/0000:05:00.0
Daemon launched as pid 3216.  Exiting.
[root@localhost ~]#


Kamills
  • 0

#8 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 18:17

[root@localhost ~]# rpm -ga |grep ipw
rpm: tylko jeden typ odpytywania/sprawdzania można wykonać na raz

i drugie to samo ;/

[root@localhost ~]# uname -r
2.6.18-1.2849.fc6
[root@localhost ~]# uname -a
Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2849.fc6 #1 SMP Fri Nov 10 12:45:28 EST 2006 i686 i686 i386 GNU/Linux

[root@localhost ~]# ipw3945d
bash: ipw3945d: command not found

  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#9 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 18:48

Sorry za tą w padke z poleceniami ale to pisałem z głowy bo bylem w szkole (mam 13 lat) poprawne to rpm -qa |grep ipw3945.Mam nadzieje że nie zapomniałeś o modprobe ipw3945.
I powinno pokazać
KOD
[root@localhost ~]# rpm -qa |grep ipw3945
ipw3945-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6-1.1.0-15.fc6.at
ipw3945-ucode-1.13-2.at
ipw3945d-1.7.22-4.at
ipw3945-1.1.0-15.fc6.at
[root@localhost ~]#


A to 2 polecenie walłem się za dużo E.
KOD
rpm -qa |grep ieee

Powinno ci pokazać.
KOD
[root@localhost ~]# rpm -qa |grep ieee
libieee1284-python-0.2.9-3.2.2
ieee80211-kmdl-2.6.18-1.2849.fc6-1.2.15-14.fc6.at
libieee1284-0.2.9-3.2.2
libieee1284-devel-0.2.9-3.2.2
[root@localhost ~]#



Kamills
  • 0

#10 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 19:16

spoko! biggrin.gif wlasnie zauwazyłem że masz 13 lat i naprawde RESPECT for you smile.gif no ale niestety nie zapomniałem o [root@localhost ~]# modprobe ipw3945
FATAL: Module ipw3945 not found.

[root@localhost ~]# rpm -qa |grep ieee
libieee1284-0.2.9-3.2.2

a to polecenie (_wogole_ → w ogóle) ORT nie ma mi nic do powiedzenia>>>
[root@localhost ~]# rpm -qa |grep ipw394

Coś nie gra z kartą sieciową przewodowa, bo jak chce cokolwiek zainstalować to nie może się połączyć i wyświetla urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')> no i nawet google mi nie wyświtla, chociaż inne strony działają ;/ ;(

  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#11 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 20:24

Nie zainstalowałeś wszystkiego.Nie wiem czemu yum tego nie zrobił u mnie poszło.Pokaż co pokazuje polecenie rpm -qa |grep ipw3945.Zapomniałeś o 5.Jak narazie to wpisz
KOD
yum install libieee* --enablerepo=atrpms
a później
KOD
yum install ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms
.A (_wogóle_ → w ogóle) ORT masz yuma zaktualizowanego?

Karta zwykła ci może nie działać ale rozwiązanie jest proste usuń tą kartę wifi z sieć i będzie działać.Jak skończysz znowu ją dodaj do sieć.
  • 0

#12 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 20:47

[root@localhost ~]# rpm -ga |grep ipw3945
rpm: tylko jeden typ odpytywania/sprawdzania można wykonać na raz
You have new mail in /var/spool/mail/root

[root@localhost ~]# yum install libieee* --enablerepo=atrpms
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedor...s...6&arch=i386 error was
[Errno 4] IOError: <urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')>
Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core
[root@localhost ~]# yum install ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedor...s...6&arch=i386 error was
[Errno 4] IOError: <urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')>
Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core

aktualizacji tez nie ściąga bo jest ten sam błąd... no chyba że chodzi ci o coś innego?


  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#13 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 20:52

(_niewiem_ → nie wiem) ORT czy zauwazyles ale pisze rpm -qa |grep ipw3945 zle wpisales spróbuj jeszcze raz masz windowsa to ci powiem jakie masz pakiety sciagnac i skad.Bo cos musiales zrabac z normalna sieciówka.Wejdz na Atrpms adres to http://atrpms.net/ i sciagnij odpowiednie pakiety bo (_niewiem_ → nie wiem) ORT czemu ale cos ci yum nawalil jakbys mieszkal w Swinoujsciu to bym do ciebie przyszedl a tak to musisz myslec podaj co podaje tamto polecenie to jest bardzo wazne.
  • 0

#14 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 21:07

rpm -qa |grep ipw3945 nic nie pokazuje

wiesz podejrzewam że sieciówka jest ok ale moj kochany router G604T tu robi problemy, czytałem że trzeba zaktualizować firmwera do 2005 i bedzie śmiagać, ale ja już takiego mam, zmieniałem DNS i tez cieńko ;/

Windowsa mam i nawet znalazłem jak to ręcznie instalować ale po próbie instalacji ieee80211 wyskakuje

[root@localhost ~]# tar xzvf ieee80211-1.2.15.tar
ieee80211-1.2.15/
ieee80211-1.2.15/GIT_SHA1
ieee80211-1.2.15/in-tree/
ieee80211-1.2.15/in-tree/Makefile
ieee80211-1.2.15/in-tree/Kconfig
ieee80211-1.2.15/ieee80211_crypt.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_crypt_ccmp.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_crypt_tkip.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_crypt_wep.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_geo.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_module.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_rx.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_tx.c
ieee80211-1.2.15/ieee80211_wx.c
ieee80211-1.2.15/net/
ieee80211-1.2.15/net/ieee80211.h
ieee80211-1.2.15/net/ieee80211_crypt.h
ieee80211-1.2.15/net/ieee80211_radiotap.h
ieee80211-1.2.15/LICENSE
ieee80211-1.2.15/CHANGES
ieee80211-1.2.15/INSTALL
ieee80211-1.2.15/Makefile
ieee80211-1.2.15/idvals
ieee80211-1.2.15/remove-old
ieee80211-1.2.15/compat.h
[root@localhost ~]# cd ieee80211-1.2.15
[root@localhost ieee80211-1.2.15]# make
Checking in /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6 for ieee80211 components...
find: /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/build/: Nie ma takiego pliku ani katalogu
egrep: /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/build//.config: Nie ma takiego pliku ani katalogu
egrep: /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/build//include/linux/autoconf.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
find: /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/build/: Nie ma takiego pliku ani katalogu
make -C /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/build M=/root/ieee80211-1.2.15 modules
make: *** /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.
make: *** [modules] Błąd 2

a robiłem to wg. tej instrukcji

% tar xzvf ieee80211-1.1.14.tgz

% cd ieee80211-1.1.14

% make

# make install <--- You may need to be root

% cd ..


i tam też napisali że jeśli If you encounter problems with the above, you may need to install the

ieee80211 sources into your kernel and then build it as part of your

kernel image. See the INSTALL and README.ieee80211 files provided in

the ieee80211 subsystem package for more information.
no ,ale jak to zrobic to ja nie wiem.... link do strony z instalacją http://ipw3945.sourceforge.net
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#15 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 08 grudzień 2006 - 21:14

Mnie jutro nie bedzie pomoge ci pojutrze.A tego nie kompiluj bo se rączki popażysz i system spieprzysz.Gdyż one nie są zbyt dobre narobiłem sam więcej ambarasu musiałem dysk formatowac.Lepiej zrobić tak jak mówiłem dozobaczenia pojutrze jeszcze zobacz te tematy.
http://forum.fedora....amp;hl=ipw3945d
http://forum.fedora....amp;hl=ipw3945d


Kamills
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników