Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja Karty Intel Pro Wirelles 3945abg


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#31 squid

squid

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 11 postów

  • Rejestracja: 10 kwiecień 07

Napisano 14 kwiecień 2007 - 15:50

CYTAT(InIrudeBwoy @ 14 Apr 2007, 12:19 ) Wyświetl post
A możesz pokazać swój plik z konfiguracją repozytorium atrpms?


wlkeilem do pliku ATrpms.repo tresc jaka na poczatku podal Kamills
  • 0

#32 InIrudeBwoy

InIrudeBwoy

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1419 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Sosnowiec
  • Zainteresowania:www.hattrick.org

Napisano 14 kwiecień 2007 - 17:34

CYTAT(squid @ 14 Apr 2007, 14:50 ) Wyświetl post
wlkeilem do pliku ATrpms.repo tresc jaka na poczatku podal Kamills


Wydaje mi się, że powinieneś najpierw zainstalować ten pakiet z kluczem.
KOD
rpm --import http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms



A potem odpalić polecenie jako root
KOD
yum install ipw3945

  • 0
F14 x86_64

#33 squid

squid

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 11 postów

  • Rejestracja: 10 kwiecień 07

Napisano 17 kwiecień 2007 - 15:31

Nie wydaje mi sie aby to poskutkowalo:

KOD
[root@localhost ~]# rpm --import http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms
[root@localhost ~]# yum install ipw3945
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
Nothing to do
[root@localhost ~]#
[/quote]

//połączone//

Poprawka, po dodaniu klucza rpm --import http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms powtorzylem wszystkie kroki z pierwszego postu i wyglada na to, ze karta dziala smile.gif
Serdeczne dzieki
  • 0

#34 kefear

kefear

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 04 maj 06

Napisano 24 czerwiec 2007 - 10:29

Witam!
Zainstalowalem sterowniki ipw3945 tak jak to jest powszechnie opisywane. W modprobe.conf wklepalem:

install ipw3945 /sbin/modprobe --ignore-install ipw3945 ; sleep 0.5 ; /sbin/ipw3
945d --quiet
remove ipw3945 /sbin/ipw3945d --kill ; sbin/modprobe -r --ignore-remove ipw3945

Mam tam rowniez 'alias eth1 iwl3945', jesli to zahaszuje to za Chiny Ludowe nie widzi interfejsu eth1. Wpis 'alias eth1 ipw3945' tez nic nie daje. Musi byc wpis z iwl bo inaczej nie dziala.
Nie rozumiem tego, nie wiem dlaczego to tak dziwnie dziala ;] Jesli ktos moglby mnie oswiecic to bylbym wdzieczny ;]

Pozdrawiam
  • 0

#35 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11661 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 24 czerwiec 2007 - 17:38

A to "powszechne opisywanie" nie różni się od tutejszego?

Łączę tematy, bo nie ma sensu utrzymywać dwóch wątków o tym samym sprzęcie.
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#36 Kalashnikov

Kalashnikov

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 07

Napisano 12 lipiec 2007 - 17:21

Mam problem z instalacją. Posiadam ten moduł w moim laptopie, jednak podczas instalacji wyskakują jakieś błędy.

Kod
[Kalashnikov@host-81-190-218-253 ~]$ su -
Hasło:
[root@host-81-190-218-253 ~]# yum install ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
atrpms                    100% |=========================|  951 B    00:00    
primary.xml.gz            100% |=========================| 224 kB    00:01    
atrpms    : ################################################## 1240/1240
Resolving Dependencies
--> Running transaction check
---> Package ipw3945.i386 0:1.2.0-18.3.fc7 set to be updated
---> Package ieee80211-kmdl-2.6.21-1.3228.fc7.i686 0:1.2.16-18.fc7 set to be updated
--> Processing Dependency: ipw3945-kmdl-1.2.0-18.3.fc7 for package: ipw3945
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Running transaction check
---> Package ipw3945.i386 0:1.2.0-18.3.fc7 set to be updated
---> Package ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7.i686 0:1.2.0-18.3.fc7 set to be updated
Importing additional filelist information
filelists.xml.gz          100% |=========================| 817 kB    00:06    
atrpms    : ################################################## 1240/1240
filelists.sqlite.bz2      100% |=========================| 6.4 MB    00:53    
filelists.sqlite.bz2      100% |=========================| 2.3 MB    00:19    
--> Processing Dependency: /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3255.fc7 for package: ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
--> Processing Dependency: ieee80211-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7 >= 1.1.11 for package: ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
--> Processing Dependency: ipw3945-ucode >= 1.13 for package: ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
--> Processing Dependency: ipw3945d >= 1.7.18 for package: ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Running transaction check
---> Package ipw3945-ucode.noarch 0:1.14.2-4.at set to be updated
---> Package ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7.i686 0:1.2.0-18.3.fc7 set to be updated
---> Package ipw3945d.i386 0:1.7.22-4.at set to be updated
---> Package ieee80211-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7.i686 0:1.2.16-18.fc7 set to be updated
--> Processing Dependency: /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3255.fc7 for package: ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
--> Processing Dependency: /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3255.fc7 for package: ieee80211-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
--> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3255.fc7 is needed by package ipw3945-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
Error: Missing Dependency: /boot/vmlinuz-2.6.21-1.3255.fc7 is needed by package ieee80211-kmdl-2.6.21-1.3255.fc7
[root@host-81-190-218-253 ~]# rpm -qa |grep ipw
[root@host-81-190-218-253 ~]#


Proszę o pomoc.
  • 0

#37 dontry

dontry

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 15 postów

  • Rejestracja: 10 lipiec 07
  • Skąd:Szczecin

Napisano 12 lipiec 2007 - 18:57

A w najnowszej Fedorze nie ma wsparcia dla tej karty? Ja przykładowo nic instalowac nie musialem...
  • 0

#38 Kalashnikov

Kalashnikov

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 07

Napisano 12 lipiec 2007 - 19:27

Domyślnie instalowane jest "iwlwifi" a ten sterownik nie obsługuje "Monitor Mode", który jest dla mi bardzo potrzebny.

Dlatego nadal czekam aż ktoś miły pomoże mi rozwiązać mój problem.
  • 0

#39 dontry

dontry

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 15 postów

  • Rejestracja: 10 lipiec 07
  • Skąd:Szczecin

Napisano 12 lipiec 2007 - 20:12

A co gwarantuje ten tryb - aktualizuje na biężąco i wyszukuje możliwe sieci do podłączenia? Bo jeśli tak to wychodzi ze na domyslnym sterowniu tez to jest mozliwe
  • 0

#40 Kalashnikov

Kalashnikov

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 07

Napisano 12 lipiec 2007 - 20:41

blink.gif hmm... nie wiedziałem. Ale wydaje mi się, że ipw3945 jest bardziej rozpowszechnione, np. jeśli chodzi o działanie z kismetem. Jeżeli istnieje taka możliwość to przepraszam za bałagan, oraz prosiłbym o instrukcje jak skonfigurować obie rzeczy.
  • 0

#41 dontry

dontry

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 15 postów

  • Rejestracja: 10 lipiec 07
  • Skąd:Szczecin

Napisano 12 lipiec 2007 - 21:14

No a wiec ja włączyłem jeszcze dwie usługi w systemie: NetworkManager i NetworkManagerDispatch (czy jakos) - sa one w System->Admministracja->Usługi (jeśli korzystasz z graficznych konfiguratorów). Włączasz je, restart kompa i kolo zegarka masz dwa monitory. Klik lewym przyciskiem na to i masz do wyboru do czego chcesz się podłączyć. Przynajmniej u mnie to działa smile.gif
  • 0

#42 kefear

kefear

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 04 maj 06

Napisano 12 lipiec 2007 - 21:51

Zrob downgrade do kernela ponizej i powinno smigac bez zarzutu.
2.6.21-1.3228.fc7

  • 0

#43 Kalashnikov

Kalashnikov

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 07

Napisano 12 lipiec 2007 - 21:58

dontry: wybacz, jednak chodzi mi o możiwość uruchomienia kismeta który ma więcej możliwości, a dotego potrzebuje jednak ipw3945
kefear: czy ja w tej chwili nie mam kernela w wersji 2.6.21-1.3228.fc7, bo chyba o to Ci chodziło?
  • 0

#44 kefear

kefear

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 04 maj 06

Napisano 12 lipiec 2007 - 23:01

Cytat(Kalashnikov @ 12 Jul 2007, 22:58 ) <{POST_SNAPBACK}>
dontry: wybacz, jednak chodzi mi o możiwość uruchomienia kismeta który ma więcej możliwości, a dotego potrzebuje jednak ipw3945
kefear: czy ja w tej chwili nie mam kernela w wersji 2.6.21-1.3228.fc7, bo chyba o to Ci chodziło?


aaaa no tak, to sprobuj z 3255 jakowo tam jest napisane wink.gif
  • 0

#45 Kalashnikov

Kalashnikov

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 07

Napisano 13 lipiec 2007 - 00:09

Do tego też doszedłem, jednak nasuwają się dwa pytania:
Czy nie popsuje mi to systemu?
Jak zmienić kernel z wersji 2.6.21-1.3228.fc7 na 2.6.21-1.3255.fc7? (jestem zupełnie zielony, linuksem "zajmuję" się dopiero od dwóch tygodni. Mile widziane linki czy inne pomoce)
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników