Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja Karty Intel Pro Wirelles 3945abg


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#61 chfast

chfast

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 30 październik 07

Napisano 30 październik 2007 - 00:24

A co jeżeli ktoś nie ma połączenia z internetem, aby mógł sobie tak łatwo zainstalować potrzebne programy?
Próbowałem zainstalować ręcznie paczki rpm, ale mi się nie udało, ponieważ nie mam wymaganych innych paczek, albo numer kernela się nie zgadza (chyba).
Karta wifi jest zainstalowana w systemie, ale z wykorzystaniem innego sterownika, ponieważ nie mam zainstalowanego ipw3945 ani ieee80211.
Program NetworkManager znajduje sieci w zasięgu, jednak nie mogę się połączyć z siecią zabezpieczoną kluczem WEP.
  • 0

#62 murcin

murcin

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów

  • Rejestracja: 16 styczeń 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Katowice

Napisano 30 październik 2007 - 18:21

WITAM.
Ktoś mi może powiedzieć co może oznaczać taki błąd przy paczkach
Transaction Summary
=============================================================================
Install 50 Package(s)
Update 13 Package(s)
Remove 0 Package(s)

Total download size: 36 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
warning: rpmts_HdrFromFdno: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID 66534c2b


GPG key parsing failed: can't set attribute
[root@localhost ~]#

  • 0

#63 bart000

bart000

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 5 postów

  • Rejestracja: 28 październik 07

Napisano 30 październik 2007 - 18:37

witam

Tez mam problem z ta karta. ieee80211 i ipw 3945 kompilowalem sam pod kernelem 2.6.18 na fc6.
Modprobe ipw3945 laduje modul i automatycznie ieee80211 i ieee80211_crypt wiec wydaje mi sie ze tu jest wszystko w porzadku. Niestety jak uruchamiam ipw3945d to daje komunikat:

ERROR: Could not find... itd.

a jak uruchamiam ipw3945d --timeout=x (gdzie x jest dowolna liczba) dostaje komunikat:

Deamon launched as PID Y. Exiting.

gdzie y to numer procesu ktorego nie majak wpisze ps -e
nie wiem o co chodzi bo wyglada ze wszystko laduje sie dobrze tylko regulatory deamon niechce ruszyc, tylko czemu??
Moze ktos juz rozwiazal ten problem??

P.S. po zaladowaniu ipw3945, dmesg wyswietla informacja o karcie bez zadnych errorow.


@murcin: to znaczy ze niemasz klucza GPG do tego repo
  • 0

#64 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 02 listopad 2007 - 20:25

Kompilacja ręczna jest nie wskazana.
@chfast jeżeli nie masz dostępu do netu to musisz znaleść paczki które pasują do twojego jądra inne nie będą działać.
@murcin błąd w gpg check zmień w pliku repo tą linijkę gpgcheck=1 na gpgcheck=0
@bart00 nie rozumiem twojego postu. Net jest czy go nie ma bo te 2 zdania są dwu znaczne "Tez mam problem z ta karta." "P.S. po zaladowaniu ipw3945, dmesg wyswietla informacja o karcie bez zadnych errorow." Czyli działa czy nie?



Kamills
  • 0

#65 bart000

bart000

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 5 postów

  • Rejestracja: 28 październik 07

Napisano 03 listopad 2007 - 19:11

modul sie laduje bez problemow, ale jak odpalam demona ten z kolei pisze ze nie znalazl karty, nawet jak ustawie wiekszy "timeout" (neta nie ma, bo nie ma w systemie karty wifi). Wrzucilem windowsa na inna partycje i on tez nie wykrywa karty, stad wniosek ze jest uszkodzona... W poniedzialek ja wysylam na serwis bo jest na gwarancji.

Co mnie zaciekawilo:
jesli karta jest niesprawna (co sugeruje to ze windows jej tez nie wykryl, nawet po zainstalowaniu driverow) to czemu po zaladowaniu modulu, w dmesg pojawia sie info o karcie bez zadnych bledow?
  • 0

#66 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 04 listopad 2007 - 10:31

Linux nie sprawdza czy karta działa, czy sterownik jest od tej karty itp. np. Masz kartę Nvidia GF XXX i na tą kartę możesz zainstalować stery ATI RADEONa. Tylko że nie będzie akceleracji 3d.


Kamills
  • 0

#67 codemind

codemind

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 07

Napisano 16 listopad 2007 - 23:47

Witam wszystkich!

Mam pewien kłopot odnośnie właśne tej karty. Mianowicie jakiś czas temu (ok 3-4 miesce temu) zainstalowałem i skonfigurowałem sobie WI-FI i wszystko śmigało, aż miło. Przez ostatnie jakieś 3 tygodnie siedziałem na kablu, więc nie korzystałem z WLAN'u, a chcę złapać się do mojej sieci, próbuję podnieść "ifup eth1', a tutaj, że nie ma takiego urządzenia... i faktycznie go nie ma... próbuję odpalić "ipw3945d" -> "Could not find...". Mój system to Fedora 7, na notebook'u AMILO Pi1505 - jeszcze parę informacji, które mogą się przydać. Zrzut lspci:
CODE
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
05:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
06:04.0 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)
06:04.2 Generic system peripheral [0805]: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 01)
06:04.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01)
06:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

Tak więc widać wyraźnie linijkę "05:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)"

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz: na panelu notebooka mam taki switch do właczenia/wyłączenia karty sieciowej. Dawniej jak działała ta karta to gdy była ona wyłączona na tym switchu to Fedora nie chciała wystartować (coś pluła się o fstab) - przy włączonej startowała bezproblemu. Natomiast teraz startuje i tak i tak. I jeszcze ciekawoska podczas przełączania tego switch, żadne nowe komunikaty nie są dodawane do dmesg... Coraz bardziej mi się wydaje, że ta karta została uszkodzona. Co Wy o tym sądzicie? Proszę o wsparcie...

Pozdrawiam,
Sebastian.
  • 0

#68 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 27 listopad 2007 - 20:25

Spróbuj odinstalować i zanistalować sterowniki i zobacz czy jest w urządzeniach dodana "system-config-network".


Kamills
  • 0

#69 kpc001

kpc001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 postów

  • Rejestracja: 04 marzec 07

Napisano 05 styczeń 2008 - 19:25

Mam problem z uruchomieniem WiFi na Asusie. Karta wifi to intel 3945abg.

kpc

//ŁĄCZENIE//

Asus A8JN, Fefora 2.6.23.12-52.fc7

Zainstalowałem sterowniki zgodnie z instrukcją ale karta nie działa. Podczas uruchaminia otrzymuje komunikat:
Error for wireless request "Set Bit Rate" (8B20) :
SET failed on device eth1 ; Invalid argument.
<iwconfig eth1>
eth1 unassociated ESSID:"bull_home_wireless" Nickname:"bull-asus"
Mode:Managed Frequency=2.462 GHz Access Point: 00:1C:10:1C:61:1C
Bit Rate=0 kb/s Tx-Power:16 dBm
Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:6165-7337-376D-6F67-0000-0000-00 Security mode:open
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:33133 Missed beacon:0

<iwlist eth1 rate>
eth1 1 available bit-rates :
0 kb/s
Current Bit Rate=0 kb/s

Co w takim razie sugerujesz?

kpc001
  • 0

#70 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 05 styczeń 2008 - 20:36

Możesz podać parametry sieci, bo z tego wynika tylko tyle że jest połączona z siecią ale, przesyłanie danych=0KB. Jakie masz zabezpieczenia sieci, a także czy masz włączone DHCP, radzę ci ustawić ip stateczne, a także spróbuj wyłączyć na próbę wszystkie zabezpieczenia sieci i czy wtedy to coś da.
PS. Nie pisz posta pod postem.


Kamills
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników