Skocz do zawartości


Zdjęcie

Fedora 7


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
154 odpowiedzi w tym temacie

#1 mysio

mysio

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 405 postów

  • Rejestracja: 23 marzec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Szczecin
  • Zainteresowania:Długo by piasć...

Napisano 06 styczeń 2007 - 19:53

http://www.idg.pl/news/104752.html Fedora idzie w dobrą strone:)
  • 0
Fedora Ambassadors
Fedora Free Media
Linux Registered User #394978
:: Windows XP x64 & Fedora 12 x86_64 , CentOS 5.4 Server
|AMD 64 6000+|DDR 4x1024@800|ATI x9500pro|SB Audigi + Logitech Z-5500 5.1|HDD 320 |

#2 soften

soften

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 04

Napisano 08 styczeń 2007 - 13:31

Panowie nic na glównej o zmianach nie ma nie ladnie. A na stronie dobre programy.pl oto spory artykul o znaczacych zmianach jest. Cytuje z tej strony " Fedora Core to rozwijana przy wspólpracy z firma Red Hat dystrybucja Linuksa. Bill Nottingham z Red Hata oglosil niedawno decyzje o dosc istotnej zmianie w repozytoriach projektu.

Siódma wersja Fedory, która swiatlo dzienne ma ujrzec pod koniec kwietnia, nie bedzie juz rozbita na dwa glówne repozytoria: Core i Extras, które zostana polaczone w jedno duze. Prócz tego, nieco wzorujac sie na Ubuntu, postanowiono o stworzeniu trzech wersji instalacyjnych plyt ISO. Dostepne beda edycje Fedora Desktop, Fedora Server i Fedora KDE. Plyty LiveCD beda teraz wydawane tuz po premierze "zwyklej" wersji, a nie tak jak dotychczas, po dwóch miesiacach.

W nowej Fedorze powinnismy takze znalezc lepsze sterowniki kart sieciowych Wi-Fi, kart graficznych NVidii, szybkie przelaczanie uzytkowników i szyfrowanie plików. System ma sie szybciej niz dotychczas uruchamiac i zamykac, sprawniejsza ma byc takze obsluga pakietów RPM.

Do konca stycznia powinna ukazac sie pierwsza wersja testowa Fedory, a do konca lutego programisci planuja zamrozenie funkcjonalnosci i wydanie Test2. Miesiac pózniej powinien zakonczyc sie proces tlumaczenia, a do 26 kwietnia - poprawiania krytycznych bledów. Szczególowy harmonogram znajduje sie na stronie twórców. Przypominamy tez, ze w kwietniu ma byc takze wydana kolejna wersja Ubuntu."
  • 0

#3 razor

razor

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 226 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Biała Podlaska
  • Zainteresowania:Nooo Linux :D

Napisano 08 styczeń 2007 - 13:40

Moim zdaniem bardzo dobrze. Nie wątpliwie są to zmiany na lepsze, ale pozostaje kwestia czy developerzy zdołają wprowadzić wszystkie te zmiany ?
  • 0
: o

#4 Matrick

Matrick

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 46 postów

  • Rejestracja: 07 listopad 06

Napisano 08 styczeń 2007 - 18:42

Ja też nie rozumiem dlaczego tak ważna informacja nie została zamieszczona na stronie głównej portalu :/

Chciałem jednak zapytać o coś innego. Mianowicie czy będzie istniała możliwość aktualizacji FC6 do np. FC7 KDE?

Proszę o odpowiedź.
  • 0

Fedora Core 6; KDE 3.5.6; Kernel 2.6.20; GeForce FX 5200 128MB; Celeron 1GHz; RAM 256.

#5 jurpaw

jurpaw

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów

  • Rejestracja: 23 październik 06
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 styczeń 2007 - 21:57

Wzorowanie sie na Ubuntu to chec zwiekszenia popularnosci, a czy za tym idzie funkcjonalnosc to zobaczymy.

"Dostepne beda edycje Fedora Desktop, Fedora Server i Fedora KDE. "
po co ta ostatnia? nie moglyby byc tylko dwie a wybor kde/gnome pozostawic po staremu?
  • 0
IPB Image

#6 soften

soften

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 04

Napisano 09 styczeń 2007 - 14:49

Nastepne wiesci dotyczace Fedory a na glównej nic sad.gif ktos w ogóle jest od pisania na glównej ?. A co do wiesci to 6 odslona systemu po 2,5 miesiaca zostala sciagnieta az milion razy co dalo jej 3 miejsce w rankingu popularnosci dystrybucji, wyprzedzil ja Ubuntu i open SUSE.
  • 0

#7 Kosi#1

Kosi#1

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 408 postów

  • Rejestracja: 24 sierpień 05
  • Skąd:Gdańsk

Napisano 09 styczeń 2007 - 15:49

Ja również przczytałem, że Fedora Core nie będzie się już nazywać FEDORA CORE lecz tylko FEDORA. Wydanie siódme będzie już oznaczone jako F7 :-)
  • 0
System: / FEDORA CORE 6 / KDE 3.5.5. /

Komputer: / AMD Athlon XP 2000+ / Maxtor 120GB 8MB / Geforce 6200 256 MB / Lite-On DVD-RW / 512 RAM /

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




#8 kamillys

kamillys

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 433 postów

  • Rejestracja: 15 maj 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wiązowna k. Otwocka
  • Zainteresowania:Linux, modelarstwo lotnicze

Napisano 09 styczeń 2007 - 19:34

CYTAT
W nowej Fedorze powinniśmy także znaleźć lepsze sterowniki (...) kart graficznych NVidii.

W sensie te od NVidii, czy opracowali nowe(i lepsze) otwarte ?

F13 może będzie miało wsparcie dla MP3(2010 się kończy ważność patentu) :]
  • 0
Pentium 4 3GHz, 1GB ram, GeForce FX5500.
Wybierz swoją dystrybucje!! mój blog

#9 exbros

exbros

    Mistrz Fedory

  • Użytkownicy
  • 2128 postów

  • Rejestracja: 26 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lublin / Londyn

Napisano 09 styczeń 2007 - 21:39

CYTAT(kamillys @ 9 Jan 2007, 18:34 ) Wyświetl post
F13 może będzie miało wsparcie dla MP3(2010 się kończy ważność patentu) :]
<LOL>!!
Liczymy podobnie, mi tez wychodzi F13 biggrin.gif
Pozdro
  • 0
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE

#10 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 10 styczeń 2007 - 17:31

heh, dla mnie jedno ale: po kiego dzielic fedore na desktop/server/kde. w koncu kde tez pasune na desktop. oby repozytoria mialy te same (wspolne). inaczej instaluje gentoo bo to krok wstecz
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#11 SeeM

SeeM

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1379 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 05
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 styczeń 2007 - 19:01

zawsze można dać minimalną instalację i ściągnąć co się potrzebuje
  • 0
+

#12 ecik__

ecik__

    Paczker

  • Użytkownicy
  • 834 postów

  • Rejestracja: 15 maj 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rybnik

Napisano 10 styczeń 2007 - 19:21

CYTAT(uosiu @ 10 Jan 2007, 17:31 ) Wyświetl post
heh, dla mnie jedno ale: po kiego dzielic fedore na desktop/server/kde. w koncu kde tez pasune na desktop. oby repozytoria mialy te same (wspolne)

Heh, no chyba jest wyraźnie napisane, że nie będzie podziału na core i extras, przez co powstanie jedno repo, w którym będzie wszystko. Chodzi tylko o to, żeby w zależności od potrzeb móc ściągnąć różne wersje ISO. Poza tym mają zostać udostępnione narzędzia, aby każdy mógł sobie stworzyć własną Fedorą.
A co do rozbieżności na desktop i kde to wpadnięto na to, że brzmi to trochę dziwnie zatem być może ostatecznie będzie Fedora GNOME i Fedora KDE ;-)
  • 0

#13 !Ci

!Ci

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 777 postów

  • Rejestracja: 27 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rzeszów
  • Zainteresowania:Linux C++

Napisano 10 styczeń 2007 - 20:26

Jesli chodzi o mnie to ten podzial na GNOME i KDE bylby dla mnie dobry. Chodzi o to, ze uzywam KDE, a ten domyslny GNOME mnie nieco denerwowal. Odnosilem wrazenie lekkiej dyskryminacji. Wydaje mi sie, ze przystosowywano GNOME'a lepiej, wlasnie ze wzgledu na ustawienia domyslne tongue.gif
Jesli chodzi o pozostale zmiany to naprawde zapowiada sie ciekawie wink.gif
  • 0

#14 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 10 styczeń 2007 - 20:40

ja tam w trakcie instalacji odznaczam gnome, zaznaczam kde i po klopocie. zmiana kilku ustawien mi nie przeszkadza.


a z repo- niezaleznie od kde/gnome w nazwie repo ma byc pod jednym fizycznym adresem, nie ma ze istnieja only4kde/gnome... bo to bez sensu i tworzenie sztucznego muru berlinskiego. jedno repo, niech beda dwie wersje do sciagniecia. ale i tak 90% z nas nie uzywa programow only in Qt/gtk. chyba kazdy z nas ma pomieszane biblioteki
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#15 Kosi#1

Kosi#1

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 408 postów

  • Rejestracja: 24 sierpień 05
  • Skąd:Gdańsk

Napisano 10 styczeń 2007 - 23:08

na temat fedory 7: http://www.redhat.co...y/msg00091.html
  • 0
System: / FEDORA CORE 6 / KDE 3.5.5. /

Komputer: / AMD Athlon XP 2000+ / Maxtor 120GB 8MB / Geforce 6200 256 MB / Lite-On DVD-RW / 512 RAM /

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników