Skocz do zawartości


Zdjęcie

Fedora 7


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
154 odpowiedzi w tym temacie

#16 broda

broda

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 526 postów

  • Rejestracja: 14 kwiecień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bydgoszcz

Napisano 11 styczeń 2007 - 19:52

dla mnie ten podział też jest sztuczny, korzystam z FC typowo jako distro desktopowe, ale mam zainstalowane kilk aaplikacji serwerowych, które od czasu do czasu stawiam... więc co mam wybrać? wink.gif

jedynym sensownym pomys\łem jest sklejenie reposów, ale jak dla mnie to może być tak jak jest, jest okej


  • 0

#17 Matrick

Matrick

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 46 postów

  • Rejestracja: 07 listopad 06

Napisano 11 styczeń 2007 - 20:21

http://forum.fedora....showtopic=13276
  • 0

Fedora Core 6; KDE 3.5.6; Kernel 2.6.20; GeForce FX 5200 128MB; Celeron 1GHz; RAM 256.

#18 ecik__

ecik__

    Paczker

  • Użytkownicy
  • 834 postów

  • Rejestracja: 15 maj 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rybnik

Napisano 11 styczeń 2007 - 21:46

CYTAT(uosiu @ 10 Jan 2007, 20:40 ) Wyświetl post
a z repo- niezaleznie od kde/gnome w nazwie repo ma byc pod jednym fizycznym adresem, nie ma ze istnieja only4kde/gnome..

No to przecież napisałem, że tak właśnie będzie...
  • 0

#19 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11662 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 12 styczeń 2007 - 09:53

CYTAT(Matrick @ 11 Jan 2007, 22:21 ) Wyświetl post
To raczej w tamtym wątku powinien być odnośnik do tego wink.gif Popatrz na daty. Przy czym mysio przynajmniej podał źródło informacji czego nie można powiedzieć o informacji softena.
Łączę tematy.
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#20 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 13 styczeń 2007 - 10:18

No to mozna powiedziec po tym Fedora7=Ubuntu.Dla ciekawosci zainstalowalem Ubuntu i to totalna klapa z serwer i desktop jak ja potrzebuje serwer+desktop to pózniej szukanie repo i ciagniecie danych.

Jak tak zrobia ja pozostane przy FC6
  • 0

#21 wojtekjs

wojtekjs

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 499 postów

  • Rejestracja: 18 lipiec 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Zainteresowania:Linux i medycyna :P

Napisano 13 styczeń 2007 - 12:20

@Kamills
I tak musisz sciagnac te pakiety i tak czy to w postaci CD/DVD czy z repo. Jak bedziesz chcial miec wszystkie doinstalowane rpmy na jednej plytce, to przeciez wystarczy je przegrac z cache yuma do jakiegos katalogu i wypalic. Potem jedna komenda rpm -Uvh *.rpm i masz z glowy wybór pakietów.
Wersja, nazwijmy ja FULL ma swoje zalety, ale ma tez swoje wady. Glównym jest chyba to, ze niepotrzebnie generuje to ruch w sieci. I tak nie uzywa sie wszystkich programów, a po premierze i tak trzeba zrobic update, czyli sciagac pakiety od nowa.

Jak na moje oko przydalaby sie wersja BASIC, praktycznie ze srodowiskiem graficznym i pakietami do internetu (po to aby cala reszte instalowac yumem).
Najlepszym rozwiazaniem bylby skrypt, pozwalajacy stworzyc wlasna plyte instalacyjna z wybranymi pakietami. Kazdy sciaga z repo potrzebne pakiety, po czym automatycznie tworzy sie obraz. Podczas instalacji nawet nie trzeba by wybierac pakietów. Anaconda informowalaby tyko, czy zmiesci sie wszystko na dysku, czy nie.

//lekki OT
Wydaje mi sie tez, ze rozwiazaniem przyszlosciowym byloby zaimplementowanie czegos w stylu bittorrenta do yuma. Koniec z padnietymi repozytorami.
  • 0
Można przegrać każdą bitwę oprócz ostatniej i wygrać wojne...
Fedora 10 (Acer 3003LMi: Sempron 3000+ 32-bit; 1GB RAM; WiFi.)
[Medical Student] [Coffee User] [Unhappy Windows User] [Happy Fedora User] [Blog Writer]

#22 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 13 styczeń 2007 - 20:00

CYTAT(wojtekjs @ 13 Jan 2007, 12:20 ) Wyświetl post
Najlepszym rozwiązaniem byłby skrypt, pozwalający stworzyć własną płytę instalacyjną z wybranymi pakietami. Każdy ściąga z repo potrzebne pakiety, po czym automatycznie tworzy się obraz. Podczas instalacji nawet nie trzeba by wybierać pakietów. Anaconda informowałaby tyko, czy zmieści się wszystko na dysku, czy nie.


TO było by dobre ale tego nie będzie prawie (_napewno_ → na pewno) ORT.

  • 0

#23 ecik__

ecik__

    Paczker

  • Użytkownicy
  • 834 postów

  • Rejestracja: 15 maj 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rybnik

Napisano 13 styczeń 2007 - 22:49

CYTAT(Kamills @ 13 Jan 2007, 20:00 ) Wyświetl post
TO było by dobre ale tego nie będzie prawie (_napewno_ → na pewno) ORT.

Z tego co mi wiadomo to mają zostać udostępnione wszystkie te narzędzia, których twórcy używają do robienia tych 'spinów', czyli coś takiego bardzo prawdopodobnie będzie możliwe.
  • 0

#24 McGiwer

McGiwer

    Ambasador Fedory

  • Użytkownicy
  • 708 postów

  • Rejestracja: 25 czerwiec 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 13 styczeń 2007 - 23:01

CYTAT(wojtekjs @ 13 Jan 2007, 12:20 ) Wyświetl post
Najlepszym rozwiazaniem bylby skrypt, pozwalajacy stworzyc wlasna plyte instalacyjna z wybranymi pakietami. Kazdy sciaga z repo potrzebne pakiety, po czym automatycznie tworzy sie obraz. Podczas instalacji nawet nie trzeba by wybierac pakietów. Anaconda informowalaby tyko, czy zmiesci sie wszystko na dysku, czy nie.

CYTAT(Kamills @ 13 Jan 2007, 20:00 ) Wyświetl post
TO bylo by dobre ale tego nie bedzie prawie (_napewno_ → na pewno) ORT.

CYTAT(ecik__ @ 13 Jan 2007, 22:49 ) Wyświetl post
Z tego co mi wiadomo to maja zostac udostepnione wszystkie te narzedzia, których twórcy uzywaja do robienia tych 'spinów', czyli cos takiego bardzo prawdopodobnie bedzie mozliwe.
I tu Was zaskocze. Taka mozliwosc juz od daaaaawna jest dostepna, byla dostepna juz w Red Hat Linuksie smile.gif A nazywa sie Kickstart wink.gif
  • 0
"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
Dołączona grafika Dołączona grafika

#25 ecik__

ecik__

    Paczker

  • Użytkownicy
  • 834 postów

  • Rejestracja: 15 maj 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rybnik

Napisano 14 styczeń 2007 - 01:52

CYTAT(McGiwer @ 13 Jan 2007, 23:01 ) Wyświetl post
I tu Was zaskoczę. Taka możliwość już od daaaaawna jest dostępna, była dostępna już w Red Hat Linuksie smile.gif A nazywa się Kickstart wink.gif

Kickstart kojarzy mi się z czym innym - mianowicie możliwością odgórnego skonfigurowania sobie instalatora - ustawienia sieci, pakietów itp. Tylko, że tutaj nie wszystkie pakiety są dostępne, poza tym chodzi o coś w stylu stworzenia własnego distro (coś takiego planują Fedorowcy).
  • 0

#26 Stiffler

Stiffler

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów

  • Rejestracja: 23 sierpień 06

Napisano 15 styczeń 2007 - 17:49

O ile wiem to swiętaj pamięci aurox miał już to od dawna... Chyba za niedługo zostanie to uruchomione w jazz-linux...
  • 0

#27 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 15 styczeń 2007 - 19:15

hmmm.... moze pojdzmy w strone gentoo? mamy base system- kernel, X, XFCE i kreator jakie programy chcesz doinstalowac z netu? smile.gif

a potem cache z yuma i utworzyc se bootcd-dvd smile.gif po prostu na koncu instalacji sie pojawi pytanie: czy chcesz utworzyc plyte instalacyjna z uzupelnionym zestawem oprogramowania?
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#28 Matrick

Matrick

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 46 postów

  • Rejestracja: 07 listopad 06

Napisano 16 styczeń 2007 - 17:53

CYTAT
O ile wiem to swiętaj pamięci aurox miał już to od dawna...

Aurox żyje i rusza się wciąż tongue.gif www.aurox.org
  • 0

Fedora Core 6; KDE 3.5.6; Kernel 2.6.20; GeForce FX 5200 128MB; Celeron 1GHz; RAM 256.

#29 Marian z Butelki

Marian z Butelki

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 93 postów

  • Rejestracja: 22 luty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń

Napisano 22 luty 2007 - 09:09

Witam - nowy na forum jestem smile.gif

Śmigam cały czas na FC6 ale wczoraj zainstalowałem sobie dla testu FC7 (nadal nazywa się Core). Mam pytanie, czy orientujecie się kiedy i gdzię będzie dostępny kmod-nvidia pod nowe jądra FC7 (na razie nigdzie nie spotkałem). To samo dotyczy się LIVNY - ostatnia wersja na oficjalnej stronie to release-6 która niestety nie działa pod FC7

Pytanie poza konkursem, czy ktoś może wyjaśnić jaka jest różnica między zwykłym kernelem a kernel-XEN ?

Pozdrawiam
  • 0

#30 adios

adios

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 861 postów

  • Rejestracja: 26 marzec 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków/Mielec

Napisano 22 luty 2007 - 14:49

XEN jest kernelem zoptymalizowanym do wirtualizacji:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Xen
  • 0
Zanim napiszesz zapoznaj się z tym !
[1] Regulamin
[2] Poradnik
[3] Wyszukiwarka
[4] Google




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników