Skocz do zawartości




Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Blueconnecta


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 lechu1

lechu1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 6 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05

Napisano 05 marzec 2007 - 10:34

Poniżej zamieszczam info o połączeniu blueconnect excl.gif!
UWAGA excl.gif!
FC6 jajo 2.6.19-1.2911.fc6 wszystko sama wykryła.
Nie potrzeba było żadnych dodatkowych działań excl.gif!


Tak wygląda zrzut ekranu z połączenia (jeszcze nawet nic nie zdążyłem zautomatyzować excl.gif!!)


========================================
CODE

[root@localhost ~]# wvdial hsdpa winda
--> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Sending: AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
CONNECT 1800000
--> Carrier detected. Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Mon Mar 5 09:50:56 2007
--> pid of pppd: 4498
--> Using interface ppp0
--> local IP address 10.116.36.144
--> remote IP address 213.158.205.130
--> primary DNS address 213.158.194.1
--> secondary DNS address 213.158.193.38
--> Connect time 0.1 minutes.
--> local IP address 10.116.36.144
--> remote IP address 213.158.205.130
--> primary DNS address 213.158.194.1
--> secondary DNS address 213.158.193.38

========================================



Tutaj dołączam wvdial.conf:

========================================
CODE

[Dialer Defaults]

Phone = *99***1#
Username = {najlepiej root, ale może być any, ja mam root i zabroniony wgląd do pliku}
Password = {hasło odpowiadające userowi, albo any}
Stupid Mode = 1


SetVolume = 0
Dial Command = ATDT
FlowControl = NOFLOW


[Dialer hsdpa]

Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 460800
#Init1 = AT+CPIN={tutaj PIN karty, UWAGA ! Nie musisz w telefonie wyłączać żądania PIN-u - były takie posty} - UWAGA ! Ta linia musi wystąpić tylko RAZ, jeśli łączenie się nie powiedzie, należy przygotować kolejną sekcję już bez tego pinu excl.gif!!, albo wyjąć kartę i włożyć ponownie (niepolecane)
Init2 = ATZ
Init3 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ISDN = 0
Modem Type = Analog Modem



[Dialer winda]
Init5 = AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
Dial Attempts = 3

[Dialer 384k]

Init6 = AT+CGEQMIN=1,4,64,384,64,384
Init7 = AT+CGEQREQ=1,4,64,384,64,384

[Dialer 144k]

Init6 = AT+CGEQMIN=1,4,64,144,64,144
Init7 = AT+CGEQREQ=1,4,64,144,64,144

[Dialer 64k]

Init6 = AT+CGEQMIN=1,4,64,64,64,64
Init7 = AT+CGEQREQ=1,4,64,64,64,64

========================================
UWAGA ! Celowo pozostawiłem sekcje dla innych prędkości. Sam testuję w obszarze działania HSDPA.
Może ktoś pobawi się pod EDGE, GPRS excl.gif!



I na koniec /etc/ppp/peers/wvdial
========================================
CODE

plugin passwordfd.so
noauth
name wvdial
noipdefault
nomagic
usepeerdns
ipcp-accept-local
ipcp-accept-remote
nomp
noccp
nopredictor1

=====================================
Jeszcze pozostaje sprawa dróg domyślnych. Oczywiście jeśli ktoś miał ustawioną drogę np. na bramkę w sieci LAN i na sztywno przypisane IP to musi zdołować eth0, itd. I USTAWIĆ ROUTE
route add default gw {tutaj numer będący remote IP address, w załączonym przykładzie 213.158.205.130}. I to już chyba naprawdę wszystko excl.gif!

I jeszcze słówko o transferze.
No oczywiście z tym 1.8 mbps to rzecz jasna żarty, ale można uzyskać przyzwoite (stabilne) 34-38 Mb (co daje te 256mbps).


Pozdro dla wszystkich i Bogu dzięki, że udało się połączyć, bo niejaki p. Gates do końca by nas zeżarł excl.gif!!
  • 0

#2 Daniello

Daniello

    Fedora Fan !

  • Użytkownicy
  • 645 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Chocianów

Napisano 05 marzec 2007 - 14:18

Hmm.., podepnę temat i zobaczymy może wypowiedzą się ci którzy mieli problemy z BlueConnectem wink.gif
  • 0
Szanowanie, daniello ;)




#3 da_niel

da_niel

    (prawie) Ekspert

  • Użytkownicy
  • 431 postów

  • Rejestracja: 21 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:3miasto

Napisano 05 marzec 2007 - 16:32

ja co prawda nie mam bluconnecta ale mam uwagę do tego poradnika
lepiej by wygladalo jak by bylo w polach <code> czy <codebox> byloby bardziej czytelnie smile.gif
  • 0
RE5PECT

#4 Daniello

Daniello

    Fedora Fan !

  • Użytkownicy
  • 645 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Chocianów

Napisano 06 marzec 2007 - 16:30

Mamy na forum kilku fajnych ludzi, którzy genialnie oprawiają swoje posty. Podkreślanie, kolorowanie składni, to u nich normalka wink.gif
  • 0
Szanowanie, daniello ;)




#5 maciejwi

maciejwi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 07

Napisano 11 marzec 2007 - 12:01

ja mam blue na globettroter gt max i wyskakuje mi coś takiego???

""
[root@localhost maciej]# wvdial hsdpa winda
--> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Warning: section [Dialer hsdpa] does not exist in wvdial.conf.
--> Warning: section [Dialer winda] does not exist in wvdial.conf.
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory
[root@localhost maciej]#
""

co z tym zrobić???

jestem początkujący więc prosze o wytłumaczenie "tak jak dla blondynki" smile.gif

  • 0

#6 auss

auss

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 04 listopad 06

Napisano 30 kwiecień 2007 - 00:09

Przy laczeniu sie zgodnie z powyzszymi wskazowkami dostaje cos takiego:
--> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Sending: AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
OK
--> Sending: AT+CGEQMIN=1,4,64,144,64,144
OK
--> Sending: AT+CGEQREQ=1,4,64,144,64,144
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER
--> No Carrier! Trying again.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER
*****CUT****

Mam Huawei E620. Probowalem sie polaczyc poleceniem wvdial hsdpa winda oraz wvdial hsdpa winda 384k itp. Nic nie pomagalo. Jakies propozycje ?? Naturalnie chodzi o FC6 na jadrze 2.6.20-1.2944
  • 0

#7 lechu1

lechu1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 6 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05

Napisano 30 kwiecień 2007 - 09:52

CYTAT(auss @ 30 Apr 2007, 0:09 ) Wyświetl post
Przy laczeniu sie zgodnie z powyzszymi wskazowkami dostaje cos takiego:
--> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Sending: AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
AT &FE0 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
OK
--> Sending: AT+CGEQMIN=1,4,64,144,64,144
OK
--> Sending: AT+CGEQREQ=1,4,64,144,64,144
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER
--> No Carrier! Trying again.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER
*****CUT****

Mam Huawei E620. Probowalem sie polaczyc poleceniem wvdial hsdpa winda oraz wvdial hsdpa winda 384k itp. Nic nie pomagalo. Jakies propozycje ?? Naturalnie chodzi o FC6 na jadrze 2.6.20-1.2944


Chodzi o to, że łączenie odbywa się w dwóch etapach:
- identyfikacja karty w systemie, gdzie musi być pin
- połączenie z systemem.
Te dwie czynności muszą być rozdzielone i wykonane z pewnym odstępem ok. 2-3 sekund.
Dlatego też należy przygotować sobie skrypt z pin-em bez żadnych numerów telefonicznych, a drugi BEZ pinu, a za to z numerem telefonicznym, na który się łączysz.
Oczywiście będzie to jeden plik z sekcjami, a wywołania odnosić się powinny do odpowiednich sekcji.
I skrypty te można odpalić w odstępie 2-3 sekund jeden po drugim.
I powinno zadziałać BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW.

Co do innych prędkości - można użyć dokładnie jak w przykładzie, modem sam wykryje prędkość połączenia,

  • 0

#8 auss

auss

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 04 listopad 06

Napisano 30 kwiecień 2007 - 12:26

CYTAT(lechu1 @ 30 Apr 2007, 10:52 ) Wyświetl post
Chodzi o to, że łączenie odbywa się w dwóch etapach:
- identyfikacja karty w systemie, gdzie musi być pin
- połączenie z systemem.
Te dwie czynności muszą być rozdzielone i wykonane z pewnym odstępem ok. 2-3 sekund.
Dlatego też należy przygotować sobie skrypt z pin-em bez żadnych numerów telefonicznych, a drugi BEZ pinu, a za to z numerem telefonicznym, na który się łączysz.
Oczywiście będzie to jeden plik z sekcjami, a wywołania odnosić się powinny do odpowiednich sekcji.
I skrypty te można odpalić w odstępie 2-3 sekund jeden po drugim.
I powinno zadziałać BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW.

Co do innych prędkości - można użyć dokładnie jak w przykładzie, modem sam wykryje prędkość połączenia,

Pomoglo, wielkie dzieki smile.gif

  • 0

#9 matma6

matma6

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 6 postów

  • Rejestracja: 17 wrzesień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Jeszkowice koło Wrocławia

Napisano 25 listopad 2007 - 16:33

a mi po wvdial:
-> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
--> Warning: section [Dialer Defaults] does not exist in wvdial.conf.
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory
--> Cannot open /dev/modem: No such file or directory

potrzebuje neta do 2 grudnia
mam huawei e220 i f7
prosze o pomoc
  • 0

#10 kuborroo

kuborroo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 09 grudzień 07

Napisano 09 grudzień 2007 - 17:17

U mnie na Fedorze nie chciało chodzić mam huawei 220 i Fedore 8, ale po kilku kombinacjach próbach i błędach zadziałało tyle że za pomocą artykułu który znalazłem w internecie:

http://newbie.linux....t...=4&show=378

co prawda ten artykuł jest pod ubuntu ale mi sie to udało uruchomić pod fedorą 8 tyle że z drobnymi poprawkami, trzeba spróbować jeden bądź drugi sposób. Ja próbowałem na sposób podany w artykule i nie działało, a że mam jeszcze mandrive 2008 i tam net działał bez problemu wieć wziąłem z mandrivy ustawienia które powinne być w pliku blueconnect-chat, podane na stronie zawartość pliku wygląda tak:

Kod
# plik: /etc/ppp/blueconnect-chat

ABORT "NO DIALTONE"
ABORT "NO ERROR"
ABORT "NO ANSWER"
ABORT "BUSY"
"" "AT"
OK "AT&F"
OK "AT+CMEE=1"
OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"'
OK "ATDT*99***1#"


ja zamieniłem te ustawienia na:

Kod
ABORT BUSY
ABORT ERROR
ABORT 'NO CARRIER'
ABORT 'NO DIALTONE'
ABORT 'Invalid Login'
ABORT 'Login incorrect'
ABORT VOICE
ABORT 'NO ANSWER'
ABORT DELAYED
ABORT 'SIM PIN'
'' ATZ
OK-AT-OK 'AT+CPIN=9032'
OK-AT-OK 'AT+CMEE=2'
OK-AT-OK 'AT+CGDCONT=3,"IP","erainternet"'
OK-AT-OK 'AT+CGATT?'
OK 'ATDT*99***3#'
TIMEOUT 120
CONNECT ''
TIMEOUT 5
'~--' ''

i jeszcze tak jak jest napisane w artykule niechciało mi pójść z gwiazdkami w plikach: chap-secrets i pap-secrets, po usunięciu tych gwiazdek zaczęło działać
aha i jeszcze jedno czasem niechciało działać i wyskakiwał komunikat z błędem jakimś w skrypcie to wówczas wyciągam kabelek usb i wkładam jeszcze raz i działa. Jeśli by były jakieś problemy to napiszcie może jakoś dam rade pomoc. Pozdrawiam
  • 0

#11 Felicjan

Felicjan

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 28 grudzień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 29 grudzień 2007 - 12:40

A ja mam dziwne problemy. Sprawdzałem to na dwóch kompach z FC6 i USB1.1 oraz FC7 i USB2.0. Czasami przy starcie E220 wykrywany jest jako 3 porty i przypisany do ttyUSB0, ttyUSB1, ttyUSB2 - wtedy wszystko jest OK rolleyes.gif . Czasami natomiast pojawia się tylko jeden port ttyUSB0 - wtedy nie działa mad.gif . Nawet nie daje się zainicjować. Ja umiem tylko boot-ować do skutku aż będzie dobrze, a może ktoś ma lepsze rozwiązanie question.gif .
Pozdrawiam,
Felek
  • 0

#12 matma6

matma6

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 6 postów

  • Rejestracja: 17 wrzesień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Jeszkowice koło Wrocławia

Napisano 16 styczeń 2008 - 09:07

Cytat
tyle że za pomocą artykułu który znalazłem w internecie:

http://newbie.linux....t...=4&show=378


Mi wywala błąd Unrecognized option /dev/ttyACM0

A poza tym to chyba powinno być ttyUSB{0..2}
  • 0

#13 Velans

Velans

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 10 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piła

Napisano 08 luty 2008 - 14:54

Witam,

Mam problem z połączeniem modemu huawei e620
Skonfigurowałem pliki tak jak lechu1 ale gdy daję
Kod
wvdial hsdpa
to otrzymuję i nie chce się połączyć:
Kod
--> WvDial: Internet dialer version 1.56 (abuild@mandelbrot)
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ERROR
--> Bad init string.
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ERROR
--> Bad init string.
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ERROR
--> Bad init string.


Za pomoc będe bardzo wdzięczny

Pozdrawiam
  • 0

#14 booss

booss

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 24 postów

  • Rejestracja: 16 marzec 07

Napisano 28 luty 2008 - 09:49

Witam
Mam pytanko jak to zmienić aby działał IPlus
dmesg | greptty wykrywa modem na 3 portach
gdzieś czytałem że wystarczy skonfigurować połączenie modemowe
tylko jak podać PIN jest jakiś skrypt.
I jeśli połączenie modemowe nie może być to jak zmodyfikować ten skrypt pod IPlusa.
  • 0

#15 yaotzin

yaotzin

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 postów

  • Rejestracja: 18 kwiecień 08
  • Skąd:Zielona Góra
  • Zainteresowania:Informatyka, Webmastering, programowanie, PHP, JAVA, C++

Napisano 18 kwiecień 2008 - 13:21

Cytat(kuborroo @ 9 Dec 2007, 17:37 ) <{POST_SNAPBACK}>
U mnie na Fedorze nie chciało chodzić mam huawei 220 i Fedore 8, ale po kilku kombinacjach próbach i błędach zadziałało tyle że za pomocą artykułu który znalazłem w internecie:

http://newbie.linux....t...=4&show=378

co prawda ten artykuł jest pod ubuntu ale mi sie to udało uruchomić pod fedorą 8 tyle że z drobnymi poprawkami, trzeba spróbować jeden bądź drugi sposób. Ja próbowałem na sposób podany w artykule i nie działało, a że mam jeszcze mandrive 2008 i tam net działał bez problemu wieć wziąłem z mandrivy ustawienia które powinne być w pliku blueconnect-chat, podane na stronie zawartość pliku wygląda tak:

Kod
# plik: /etc/ppp/blueconnect-chat

ABORT "NO DIALTONE"
ABORT "NO ERROR"
ABORT "NO ANSWER"
ABORT "BUSY"
"" "AT"
OK "AT&F"
OK "AT+CMEE=1"
OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"'
OK "ATDT*99***1#"


ja zamieniłem te ustawienia na:

Kod
ABORT BUSY
ABORT ERROR
ABORT 'NO CARRIER'
ABORT 'NO DIALTONE'
ABORT 'Invalid Login'
ABORT 'Login incorrect'
ABORT VOICE
ABORT 'NO ANSWER'
ABORT DELAYED
ABORT 'SIM PIN'
'' ATZ
OK-AT-OK 'AT+CPIN=9032'
OK-AT-OK 'AT+CMEE=2'
OK-AT-OK 'AT+CGDCONT=3,"IP","erainternet"'
OK-AT-OK 'AT+CGATT?'
OK 'ATDT*99***3#'
TIMEOUT 120
CONNECT ''
TIMEOUT 5
'~--' ''

i jeszcze tak jak jest napisane w artykule niechciało mi pójść z gwiazdkami w plikach: chap-secrets i pap-secrets, po usunięciu tych gwiazdek zaczęło działać
aha i jeszcze jedno czasem niechciało działać i wyskakiwał komunikat z błędem jakimś w skrypcie to wówczas wyciągam kabelek usb i wkładam jeszcze raz i działa. Jeśli by były jakieś problemy to napiszcie może jakoś dam rade pomoc. Pozdrawiam

Problem z rozłączaniem jest spowodowany kodem PIN. Chyba zaznaczyłem to w artykule. Ale nie chce mi się teraz tego szukać. wiem że usunąłem kod pin i wówczas problem zninknął. Zauważyłem to po testach w Windows XP, używając graficznego menadżera połaczeń wszystko się łaczyło i było good. Ale jak użyłem skryptu w Windows to się wykrzaczał modem. Wówczas odłączenie ponowne podłączenie i działało. usunąłem kod PIN uruchomiłem i działa.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników