Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Zgrać Smsy Z Telefonu Na Komputer?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Amos

Amos

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 476 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05
  • Skąd:Kraków

Napisano 03 kwiecień 2009 - 20:02

Mam telefon Nokia 2688.
Zainstalowałem sobie gammu/wammu, gnokii/xgnokii oraz kmobiletools.
Wszystkie powyższe programy łączą się z moim telefonem bez problemu. Mogę odczytać listę kontaktów, zadzwonić do kogoś czy wysłać SMS (gnokii/xgnokii, kmobiletools).
Niestety żaden z tych programów nie potrafi odczytać SMSów, które mam w telefonie.
Czy mogę więc zgrać je jakoś na komputer?
PC Nokia Suite niestety nie chce instalować się na WINE, a ustawiając telefon na przesyłanie danych kablem USB (system widzi wtedy telefon tak jak pendrive'a) mam dostęp tylko do karty pamięci...
  • 0
yum groupinstall "Windows 8.1" --enablerepo=Microsoft

Procesor Intel Pentium G3420 3,20 GHz; pamięć 4 GB DDR3; karta grafiki nVidia GeForce GTX 650 1024 MB.
Fedora 20
64bit up to date, kernel 3.16.x, KDE 4.13.x


#2 qmic

qmic

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 907 postów

  • Rejestracja: 19 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Zainteresowania:Najbardziej to ja lubię sukcesywnie opanowywać świat

Napisano 03 kwiecień 2009 - 20:32

wammu ma różne interfejsy przesyłania danych, może sprawdź różne. Jednak jak chcesz to zrobić jednorazowo, to najszybciej będzie jak zrobisz to u kolegi na PC Suite.
Jest jeszcze biblioteka GSM Comm, przykładowy program wykorzystujący jej możliwości i czytający sms`y powinien działać pod wine, sprawdź.


  • 0

#3 Kowik

Kowik

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów

  • Rejestracja: 05 październik 08

Napisano 03 kwiecień 2009 - 21:43

a może jakaś wirtualizacja Windowsa (qemu, virtualbox) ?? też mam ten problem i muszę przyznać, że się poddałem....
  • 0

#4 qmic

qmic

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 907 postów

  • Rejestracja: 19 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Zainteresowania:Najbardziej to ja lubię sukcesywnie opanowywać świat

Napisano 03 kwiecień 2009 - 22:36

Cytat(Kowik @ 3 Apr 2009, 20:43 ) <{POST_SNAPBACK}>
a może jakaś wirtualizacja Windowsa (qemu, virtualbox) ?? też mam ten problem i muszę przyznać, że się poddałem....


pod vmware PC Suite działa bez problemów.
  • 0

#5 Amos

Amos

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 476 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05
  • Skąd:Kraków

Napisano 04 kwiecień 2009 - 09:05

Wammu łączy się z moją Nokią tylko przy pomocy protokołu at115200, a ten widać nie obsługuje zczytywania wiadomości.
Natomiast GSMComm wymaga Microsoft .NET. Da się tego używać z WINE?

Aha, mam trochę za stary komp do wirtualizacji...
  • 0
yum groupinstall "Windows 8.1" --enablerepo=Microsoft

Procesor Intel Pentium G3420 3,20 GHz; pamięć 4 GB DDR3; karta grafiki nVidia GeForce GTX 650 1024 MB.
Fedora 20
64bit up to date, kernel 3.16.x, KDE 4.13.x


#6 Arabski

Arabski

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 595 postów

  • Rejestracja: 02 czerwiec 07
  • Zainteresowania:Unix, sieci.

Napisano 04 kwiecień 2009 - 11:29

Pociągnę takim lekkim offtopikiem:

Cytat
Aha, mam trochę za stary komp do wirtualizacji...


Cytat
Chipset płyty głównej VIA VT8753E (P4X266E)/VT8235; procesor Celeron 2,40 GHz; pamięć 768 MB DDR; karta grafiki nVidia GeForce 4 MX440 AGP 8x 64MB.


Bez przesady. Moja maszyna to:

P4/2.4GHz, Asus P4B533, 768 MB RAM, GF 6200/128MB AGPx4

i spokojnie mogę się w to bawić. Pojedyńczy system (nawet z 512MB przydzielone) chodzi nawet spoko. Mulenie zaczyna się przy dwóch, lub takiej krowie jak W7. W98 chodzi spoko, XP nie próbowałem, tryby tekstowe wymiatają.


  • 0
*

#7 morsik

morsik

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1715 postów

  • Rejestracja: 15 czerwiec 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bochnia

Napisano 04 kwiecień 2009 - 12:21

Cytat(Amos @ 4 Apr 2009, 9:05 ) <{POST_SNAPBACK}>
Natomiast GSMComm wymaga Microsoft .NET. Da się tego używać z WINE?


Może spróbuj uruchomić w Mono? Instalator też w .NET jest tego?
Jak nie, to może zainstaluj na WINE, a potem spróbuj uruchomić przez:
Kod
mono ./program.exe


Chociaż kiedyś próbowałem z ciekawości tak Paint.NET uruchomić i się nie dało...
  • 0

## Pobierz Fedorę ## Przeczytaj zanim napiszesz! ## Join #fedora-pl ##


#8 Amos

Amos

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 476 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05
  • Skąd:Kraków

Napisano 04 kwiecień 2009 - 13:46

To jest plik *.msi.
Nijak nie idzie tego odpalić...

EDIT: Oczywiście pliki *.msi trza odpalić przez msiexec, ale i tak próba uruchomienia instalatora kończy się błędem...
  • 0
yum groupinstall "Windows 8.1" --enablerepo=Microsoft

Procesor Intel Pentium G3420 3,20 GHz; pamięć 4 GB DDR3; karta grafiki nVidia GeForce GTX 650 1024 MB.
Fedora 20
64bit up to date, kernel 3.16.x, KDE 4.13.x


#9 qmic

qmic

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 907 postów

  • Rejestracja: 19 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Zainteresowania:Najbardziej to ja lubię sukcesywnie opanowywać świat

Napisano 05 kwiecień 2009 - 21:57



Nie ma gdzieś wersji bez instalatora?
  • 0

#10 Amos

Amos

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 476 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05
  • Skąd:Kraków

Napisano 06 kwiecień 2009 - 16:48

Niestety nie, chyba że kiepsko szukałem...
  • 0
yum groupinstall "Windows 8.1" --enablerepo=Microsoft

Procesor Intel Pentium G3420 3,20 GHz; pamięć 4 GB DDR3; karta grafiki nVidia GeForce GTX 650 1024 MB.
Fedora 20
64bit up to date, kernel 3.16.x, KDE 4.13.x





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników