Skocz do zawartości


Zdjęcie

E-deklaracje - Mini How-to


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 09 luty 2010 - 16:08

e-Deklaracje - program do wysyłania pitów i innych deklaracji.

Potrzebne programy: Adobe Reader, Adobe AIR i aplikacji DesktopAir.

Wszystkie kroki wykonujemy jako root:
1. Trzeba ściągnąć Adobe Readera ze strony http://get.adobe.com/reader/ (jako pakiet rpm) i zainstalować np. w ten sposób:
Kod
yum localinstall AdbeRdr*.rpm --nogpgcheck

2. Należy ściągnąć Adobe AIR ze strony http://get.adobe.com/air/ i zainstalować (lepiej nie zmieniać domyślnego katalogu instalacyjnego):
Kod
chmod +x AdobeAIRInstaller.bin
./AdobeAIRInstaller.bin

3. Teraz trik (błąd Adobe AIR):
Kod
for c in /etc/opt/Adobe/certificates/crypt/*.0; do aucm -n $(basename $c) -t true; done

Ewentualnie jeśli nadal występują błędy przy instalacji programu e-Deklaracje można przenieść ten katalog poleceniem:
Kod
mv /etc/opt/Adobe/certificates/crypt /etc/opt/Adobe/certificates/crypt_bac

4. Ostatni krok to ściągnięcie programu e-Deklaracje (link http://e-deklaracje....acjeDesktop.air ) i jego instalacja poleceniem (Uwaga1: należy podać pełną ścieżkę do katalogu, w którym znajduje się ściągnięty program):
Kod
Adobe\ AIR\ Application\ Installer /pełna/ścieżka/do/katalogu/e-DeklaracjeDesktop.air
Uwaga2: lepiej nie zmieniać domyślnego katalogu instalacyjnego, bo może wystąpić błąd 500.
Aplikacja po instalacji znajduje się w Programy -> Akcesoria. Czasami zawiesza się zaraz po uruchomieniu i należy włączyć ponownie (na szczęście rzadko).
Trochę mnie zaskoczyło, że użyli tej "maszyny wirtualnej" od Adobe, ale dzięki temu nawet na linuksie można wypełnić pit.
  • 0

#2 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2364 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 09 luty 2010 - 17:57

Czemu nie na wiki? Forum do gadania, wiki do poradników.
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#3 Sorror

Sorror

  • @Administrator
  • 2020 postów

  • Rejestracja: 12 marzec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław / Stockholm

Napisano 09 luty 2010 - 22:48

Na razie podepnę, dajcie znać jak znajdzie się na wiki.
  • 0

#4 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 10 luty 2010 - 15:33

Już jest http://wiki.fedora.pl/wiki/Edeklaracje . Trzeba tylko poprawić formatowanie kodu w punkcie drugim. Opis nie pasował do żadnej kategorii, dlatego wrzuciłem do "Programy", której nie ma i nie wiem jak utworzyć smile.gif
  • 0

#5 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2364 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 luty 2010 - 16:18

kategorię dodałem na pulpit http://wiki.fedora.p...l/wiki/Artykuły
formatowanie może potem spojrzę
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#6 Sorror

Sorror

  • @Administrator
  • 2020 postów

  • Rejestracja: 12 marzec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław / Stockholm

Napisano 10 luty 2010 - 19:04

Ok, odpinam. Post zostawię, niech sobie wisi dla celów archiwalnych smile.gif
  • 0

#7 DEMON

DEMON

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 418 postów

  • Rejestracja: 18 luty 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Szczecin
  • Zainteresowania:Fizyka wszechswiata, psychologia

Napisano 23 luty 2010 - 19:10

Mam problem wszystko sie zainstalowalo jak nalezy - odpalam e-deklaracje i na wstepie dostaje okienko i tam :

Prosze wprowadzic haslo do domyslnej bazy kluczy aby ja odblokowac

Program e-deklaracje (/opt/e-deklaracje/bin/e-deklaracje ) wymaga dostepu do domyslnej bazy kluczy ktora jest zablokowana


no i jest pole do wpisania hasla - ale nie ma zielonego pojecia o jakie haslo chodzi smile.gif help wink.gif

a w konsoli mam taki komunikat

Unable to store values in GnomeKeyring!

KB: cpsid_49267 (http://go.adobe.com/kb/ts_cpsid_49267_en-us)
Nie można pobrać wartości "/system/proxy/mode": Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBit, może to też być spowodowane blokadami NFS pozostałymi po awarii systemu.
Aby uzyskać więcej informacji proszę odwiedzić stronę http://projects.gnome.org/gconf/. (szczegóły - 1: Nie można uzyskać połączenia z sesją: Did not receive a reply.

wybaczcie mi sad.gif wystarczy podac haslo uzytkownika - podawalem roota bo nie wpadlem ze bedzie wymagane haslo zwyklego usera tongue.gif
  • 0

#8 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 27 marzec 2010 - 09:56

Instalacja poszła bez problemów. Adobe rEadera i AIR. Przy instalacji e-deklaracji.air się wykładało więć zrobiłem ten myk z pętlą w howo i instalka e-deklaracji poszła.
Ja zainstalowałem zgodnie z how-to ale mam dwa problemy

1. Nie mogę stworzyć profilu bo tam gdzie powinny byc pola profilu nie mam żadnych pól
2. Wobec 1 chciałem kliknąć na "Katalog Formularz". NIestety tutaj żadne formularze się nie pokazują

W czym może być problem?

  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#9 Czamp

Czamp

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 24 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 05

Napisano 27 marzec 2010 - 10:31

Miałem ten sam problem. Okazało się że "błąd" dotyczył samego adobeAIR. rozwiązanie znalazłem tutaj:

http://kb2.adobe.com...psid_49267.html

Podane jest tam rozwiązanie dla GNOME (GnomeKeyring) oraz KDE (Kwallet). U mnie zadziałało i pomogło.

Druga sprawa to podczas prób zainstalowałem nawet AdobeAIR 2.0 Beta i jak już rozwiązałem problem z profilem według powyższych wskazówek, to dalej nie ładowały mi się już same formularze PIT. Dopiero zainstalowanie wersji niższej AdobeAIR pomogło.
  • 0

#10 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 27 marzec 2010 - 11:33

Jak MC' potwierdzi rozwiązanie to uzupełnię. Albo jeszcze lepiej utwórzcie punkt 5. Problemy w http://wiki.fedora.pl/wiki/Edeklaracje i podajcie rozwiązania.
  • 0

#11 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 27 marzec 2010 - 13:36

Fakt trzeba było w KWalletManager stworzyć profil o nazwie kdewallet i poszło.
Jedna uwaga u mnie kropka z klawiatury numerycznej nie działa. Trzba użyć tej z normalnej klawiatury.
  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#12 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 01 kwiecień 2010 - 13:05

Ok więc potwierdzam rozwiązanie działa. Dziś nawet update automatycznie programu mi się zrobił więc bardzo pozytywnie jestem zaskoczony.

Mam tylko pytanie do tych którzy przeszli cały proces. Czy po wysłaniu i otrzymaniu potwierdzenia można to potwierdzenie UPO sobie zapisać np do pliku PDF (bądź innego formatu niezależnego od programu e-Deklaracje) czy też jest tylko opcja programu drukuj? Bo jeśli nie to wypełnię jeszcze raz tam gdzie mam drukarkę bo jak miało by zostać zaszyte gdzieś w programie to nie fajnie.
Aktualnie nie mam drukarki na tym kompie więc chciałbym sobie to jakże_ważne_potwierdzenie móc przenieść i wydrukować gdzie indziej.


Przydało by się opracować metodę backupu danych z tego programu tak by w przypadku konieczności instalacji na czysto lub update'u fedory nie tracić danych typu informacje konfiguracyjne, stare zapisane zeznania oraz UPO. Nie wiem ale być może chodzi o katalog /opt/e-Deklaracje/share/

  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#13 Czamp

Czamp

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 24 postów

  • Rejestracja: 14 listopad 05

Napisano 01 kwiecień 2010 - 18:28

Co do zapisywania do pliku PDF wypełnionej deklaracji oraz UPO, to wystarczy podczas przeglądania danego dokumentu (na aktywnym oknie formularza) wcisnąć klawisz F8 wtedy pojawi się pasek narzędziowy Adobe-a i z niego wybrać zapisz. Lub drugie szybszy sposób, jak podaje instrukcja programu wystarczy wcisnąć kombinację Ctrl+Shift+s (tego drugiego rozwiązania nie sprawdzałem, ale pewnie też działa).

Program ma w sobie dodatkowo opcję importu i exportu danych. Jest ona w "zakładce" /Ustawienia Programu\, i chyba to odpowiada za BACKUP danych.

Co do danych programu eDeklaracje to przechowywane są prawdopodobnie w następujących katalogach:
/home/<nazwa uzytkownika>/.appdata/e-Deklaracje.I_jakieś_tam_znaki
/home/artur/.appdata/Adobe/AIR/ELS/e-Deklaracje.I_jakieś_tam_znaki

Pozdrawiam

  • 0

#14 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 05 grudzień 2010 - 16:02

Ja w kwestii formalnej. Jak to jest czemu w HowTo nie zalecana jest instalacja adobe Readera i adobe air z tego samego repo co flash plugin?
Wersje są te same.
  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#15 morsik

morsik

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1716 postów

  • Rejestracja: 15 czerwiec 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bochnia

Napisano 05 grudzień 2010 - 20:02

Panie... weź przeczytaj datę ostatniego posta. Wtedy nie było zalecane, dziś może można juz instalować.
  • 0

## Pobierz Fedorę ## Przeczytaj zanim napiszesz! ## Join #fedora-pl ##





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników