Skocz do zawartości




Zdjęcie

Jak Uruchomić Bootowanie Z Usb Jeśli Bios Nie Ma Takiej Opcji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jusko

Jusko

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 567 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

Napisano 07 maj 2010 - 12:57

Witam.

No więc tak:

Przeprowadziłem się. Komputer stacjonarny zostawiłem w domu (dla rodziny). Kupiłem sobie za to lapka, jakim jest (HP) Compaq Evo n610c. Problem w tym, że...napęd który siedzi w MultiBay'u jest tylko czytnikiem DVD/CD. Chciałbym zainstalować Fedorkę. Windows XP na pokładzie mnie dobija - wczoraj założyłem internet i zwiedziłem nasze fedorowe forum + poczta a już nabawiłem się wirusów, które wykrywał tylko jakiś ComboFix, a standardowy antywirus nie. Jako, że w lapku mam tylko 512MB RAM to przed przeprowadzką nagrałem na płytkę F12 z XFCE. Niestety po drodze pochrzaniły się sumy kontrolne i na dłuższą metę widzę "Boot have failed, sleeping forever...". Jako że nie mam nagrywarki to nie mam jak sobie Fedory nagrać, a że BIOS opcji bootowania z USB nie ma, no to mam niezły psikus... Próbowałem załapać się na Fedora FreeMedia lecz przy złożeniu zamówienia widzę jedynie info o tym, że nie mam uprawnień do stworzenia biletu po płytkę...

Do rzeczy - wiecie jak zbootować USB bez opcji takiej w BIOS? Niby jest to: http://www.plop.at/en/bootmanager.html. W praktyce jednak nawet nie chce mi się zainstalować na dysku, ponieważ...nie widzi dysku twardego blink.gif Także mam niezłą zagwozdkę.
  • 0

F20 x86_64


#2 bunny1985

bunny1985

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów

  • Rejestracja: 09 luty 07
  • Skąd:Katowice

Napisano 07 maj 2010 - 13:55

Czyli chcesz zainstalować fedorke, bez bootowania.
Można skorzystać z UNetbootin - nie testowałem :
http://www.howtoforg...s_ubuntu_fedora

  • 0
bunny1985.oicw.pl niewielki blog o linuksie


#3 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2363 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 maj 2010 - 14:15

- Fajne narzędzie to UNetbootin. Dawno temu był taki instalator Debiana w postaci exe.
- Może można jakoś dodać do windowsowego boot.ini bootowanie z usb (z iso to już wątpię). Na pewno można dodać linuksa do boot.ini, więc z usb też można pokombinować.
- W skrajnym absurdzie można utworzyć zestaw partycji dla linuksa pod windą, "zrzutować geometrię partycji" do pliku-dysku do VirtualBox (to jest na wiki ) i zainstalować na nich linuksa pod VirtualBox. Bootloader musi być poza mbr i trzeba z jego początku zrobić plik do boot.ini (szukaj opisów w sieci jak dodać linuksa do boot.ini). Jak zrzutujesz cały dysk to może nawet gruba w mbr da się zainstalować smile.gif ale tego bym nie ryzykował.

  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#4 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11003 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 07 maj 2010 - 14:25

http://forum.dug.net...ic.php?id=10873 (+ linki podane w wątku)
http://groups.google...f0ed49df9?pli=1

Pewnie jeszcze inne, może coś uda się jednak wyszukać http://www.google.pl...r...q=&gs_rfai=

[EDIT]
Jeśli masz jakąś płytę instalacyjna Fedory albo LiveCD to powinna też istnieć tam opcja "Boot from local drive".
Po wejściu w edycję widzisz linijke
Kod
.localboot 0xffff
I tu trzeba popróbować. Wiem, że dla 1. dysku trzeba zmienić 0xffff na 0x80, dla drugiego na 0x81 itd. W końcu trafisz na "numerek" Twojego pendrive smile.gif
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#5 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2363 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 maj 2010 - 16:38

Jest pod windę projekt grub4dos i on potrafi bootować płytki iso z dysku. Także można zainstalować dowolny system.
* download
* instalacja
* przykład z iso
* dobry topic nie jest zły wink.gif

  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#6 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11003 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 07 maj 2010 - 20:15

No ładnie wyszperane smile.gif

Jak ktoś ten albo inny sposób ogarnie, to prośba o mały art na wiki.fedora.pl wrzucić. Jusko, głównie do Ciebie mówię tongue.gif Jeśli uda Ci się w jakiś sposób wystartować z USB bez możliwości ustawienia startu z USB w biosie, to napisz kilka zdań. Ludzkość - szczególnie polskojęzyczna - będzie Ci wdzięczna smile.gif
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#7 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2363 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 maj 2010 - 20:39

Z tym usb to nie wiem, czy to w ogóle jest możliwe, bo z tego co czytałem to bootloadery korzystają z urządzeń udostępnionych przez bios. Jeśli bootowanie z usb jest wyłączone w bios to klapa, bo to urządzenie na tym poziomie nie istnieje. Natomiast obrazy iso z dysku można bootować z obu systemów, przy czym pod linuksem trzeba go najpierw rozebrać.
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#8 Jusko

Jusko

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 567 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

Napisano 07 maj 2010 - 21:34

Niestety nie udało mi się ruszyć Fedory. Generalnie nagrywarka byłaby mi zbędna, ale to jest to - potrzebowałem jej zawsze do wypalania iso z GNU/Linux :-) Choćby jako kopia, gdyby pre-upgrade nawalił. Niemniej nie przeskoczę chyba tego :-( Grub4DOS korzysta właśnie z urządzeń dostępnych w BIOS, a tam USB nie ma. Kupię chyba gdzieś po prostu DVD-RW płytkę i dorwę pomocnego sąsiada z nagrywarką :-) W międzyczasie może kupię sobie kiedyś jakąś zewnętrzną. Niestety jak na złość jest 0 rozsiewających spin Fedory z XFCE i tak już cały dzień... Wolałbym co prawda GNOME, ale 512 MB RAM to chyba nieco za mało na dłuższą metę dla tego środowiska. Dzięki za pomoc.
  • 0

F20 x86_64


#9 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2363 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 maj 2010 - 21:55

@Jusko
Chyba sie nie zrozumielismy. Sciagasz sobie obraz iso fedory na dysku C:\ i tyle. Grub4dos uruchomi C:\fedora.iso a w przyszlosci mozesz tez uzywac "gdyby preupgrade nawalil". Ja nie widze problemu dopóki dziala bootloader z windowsa. Moze cos jest nie jasne dla Ciebie?
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#10 Jusko

Jusko

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 567 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

Napisano 08 maj 2010 - 02:16

Więc ściągam to: http://sourceforge.n...06.EXE/download (link wyszperany z downloadu strony Grub4DOS)? OK, jest pliczek exe do instalacji. Ale ni w ząb nie łapię przykładu jak miałbym uruchomić przykładowo plik C:\Fedora12.iso dry.gif Może przez to, że późna godzina i w pracy siedzę :-P
  • 0

F20 x86_64


#11 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2363 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 maj 2010 - 10:40

* No nie żartuj, dałem Ci pełną instrukcję do grub4dos. Sprawdzałem to u siebie na wirtualnym Windowsie, do zabootowania SystemRescueCD, ale po ekranie powitalnym przy ładowaniu kernela wywala się VirtualBox. Może to nie działa na virtualnej maszynie z powodu fragmentacji virtualnego dysku.
* UNetbootin nawet nie sprawdziłeś, a chyba prościej się nie da.
* Nagrywarki to przeżytek, nie pamiętam kiedy jej ostatnio używałem. Wydasz tylko kasę na coś co się kurzy.
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#12 Jusko

Jusko

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 567 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

Napisano 08 maj 2010 - 14:51

Cóż - udało się i nie udało. Raz, że udało się zbootować iso z hdd, druga sprawa że podczas ładowania występuje:

Kod
no root device
sleeping forever


Jakoś tak to było rolleyes.gif

Więc...aby zbootować potrzebowałem GRUB dla DOS'a, system Windows (w moim przypadku XP, dla Visty i 7 było chyba nieco inaczej...) oraz trochę googlowania. Moje menu.lst:

Kod
title Fedora12 (iso)
find --set-root --ignore-floppies /Fed12.iso
map --heads=0 --sectors-per-track=0 /Fed12.iso (hd32)
map --hook
chainloader (hd32)



Nie wiem, czy da się to przeskoczyć. Generalnie Fedora bootuje do połowy, potem pojawia się to.

Czy nagrywarki to przeżytek...cóż - tak i nie, zależy co kto posiada. Gdybym ja miał bootowanie z USB to nie byłoby problemu.

ps: Unetbootin nigdy nie potrafił dobrze stworzyć mi Fedory USB z iso. Działał jedynie Fedora USB Creator, który jednak tworzył bądź co bądź sprawny Live na USB, ale tworzył je coś koło ~30min zawsze.
  • 0

F20 x86_64





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników