Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co Się Dzieje Z Kadu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#1 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 14 lipiec 2010 - 17:54

Witam,
okazuje się ze kadu nie obsługuje do tej pory numerów >17 mln. Przynajmniej nasze fedorowe. Czy orientujecie się czy ktoś w ogóle się tą paczką zajmuje?
Pozdro
  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#2 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 14 lipiec 2010 - 19:58

Nikt się nie zajmuje smile.gif
  • 0

#3 JoleKK

JoleKK

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 248 postów

  • Rejestracja: 06 kwiecień 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 15 lipiec 2010 - 08:53

Zdaje sie ze 0.6.5.4 obsluguje? A na wiki sa paczki do tej wersji:
http://dl.dropbox.co...er_k.group.html
  • 0

#4 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2364 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 lipiec 2010 - 10:51

bo to było tak, że Sokar zaczął robić paczki na wiki, potem rzekomo znalazł się jakiś opiekun i miało być ok, ale ani na bugzilli ani w koji nic o kadu nie słychać
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#5 DAREK WL.

DAREK WL.

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 799 postów

  • Rejestracja: 08 październik 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Czestochowa
  • Zainteresowania:komputery,elektronika

Napisano 15 lipiec 2010 - 11:12

Wszyscy prawdę piszecie .
Czy nie wydaje sie wam wszystkim że developerzy nie powinni się tak dużo zajmować upiększaniem środowisk graficznych , a zając się właśnie poprawieniem istniejących już programów .
Czy można by dać znać tym developerom którzy układają KDE 4.5 z różnymi graficznymi wodotryskami , aby
na jakiś czas zostawili w spokoju wygląd systemu a a zajęli się właśnie poprawieniem KADU sad.gif
  • 0

#6 Piotrek23

Piotrek23

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 119 postów

  • Rejestracja: 23 marzec 08

Napisano 15 lipiec 2010 - 11:26

@DAREK WL.

BIG - WTF? Primo, deweloperzy KDE nie zajmują się Kadu. KDE to środowisko które jest rozwijane oddzielnie. Kadu jest bardzo prężnie rozwijane. Paczki dla Fedory nie są robione, ponieważ nikt nie ma czasu na brudną robotę. W sumie nawet ja nie chciałbym paczkować Kadu, tylko ze względu na to jak zagmatwany jest cały plik .spec. Jeżeli tak bardzo wymagasz czegoś od deweloperów to im pomóż, ponieważ robią to dla Ciebie w pełni bezinteresownie.
  • 0

#7 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 15 lipiec 2010 - 18:31

Czy ten rpm od Sokar'a nie nabruździ w repozytoriowym kadu? Czy testowaliście te instalcje równolegle?

  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#8 sokar620

sokar620

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1228 postów

  • Rejestracja: 07 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 lipiec 2010 - 19:44

To nie jest równoległa instalacja tylko zwykła aktualizacja, opcji instalacji do /opt nie ma.
  • 0

#9 MC'

MC'

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1009 postów

  • Rejestracja: 17 maj 05

Napisano 15 lipiec 2010 - 22:44

o witam autora smile.gif Czyli mogę sobie rpm -Uvh <kadu.rpm> i nie ma jkaichs większych problemów z historią a dodaje możliwości numerów > 17 mln?
  • 0

HW:      Intel® Core™ i7-3770K CPU @ 3.50GHz | P8Z77-V DELUXE | 16 GB RAM | X-Fi Fatal1ty Recon 3D
OS:        F18 | KDE 4.9.5 | 3.7.5-201.fc18.x86_64                                                                                             
REPA:   standard + RPMFusion - up to date

Fotobudka | Blog
 


#10 borzole

borzole

    Yamato

  • Użytkownicy
  • 2364 postów

  • Rejestracja: 16 sierpień 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 lipiec 2010 - 07:57

lepiej zainstaluj repo http://wiki.fedora.p...ki/Repo#wiki-pl
i po prostu
yum update kadu
  • 0

F7-14/18/19.32/64 | fluxbox/openbox/xfce/gnome2/mate
poradnik@wiki


jedral.one.pl


#11 Raven

Raven

    Ortograficzne szwadrony śmierci

  • Użytkownicy
  • 1482 postów

  • Rejestracja: 28 sierpień 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 23 sierpień 2010 - 14:39

http://koji.fedorapr...?buildID=191459

Enjoy. Soon in updates repository near you! I hope.

Kudos to Radoslaw Lisowski. smile.gif
  • 0

#12 Rathann

Rathann

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 34 postów

  • Rejestracja: 30 lipiec 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 29 sierpień 2010 - 17:19

QUOTE (Raven @ 23 Aug 2010, 15:39 ) <{POST_SNAPBACK}>
http://koji.fedorapr...?buildID=191459

Enjoy. Soon in updates repository near you! I hope.

Kudos to Radoslaw Lisowski. smile.gif


Chętnych uprasza się o wejście na https://admin.fedora...tes/search/kadu , zainstalowanie i przetestowanie nowej paczki na swojej wersji Fedory i pochwalenie się wynikami testów w formularzu.

Pozdrawiam,
Rathann
  • 0
Fedora | RPMFusion | MPlayer
"Faith manages."
-- Delenn to Lennier in Babylon 5:"Confessions and Lamentations"

#13 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 22 marzec 2011 - 12:58

Dzisiaj sobie wchodzę na stronę http://kadu.net/w/Pobierz w związku z wydaniem nowej (dużej) wersji i widzę, że jest wsparcie dla wszystkich popularnych dystrybucji poza fedorą :) Na kojim też nie widać żadnych testowych pakietów.
Jeśli nawet nikt naprawdę nie używa kadu to niech przez sam fakt, że to polski projekt i do tego teraz wieloprotokołowy (m.in. XMPP), czyli w końcu przydatny dla ludzi z całego świata, zajmie się budową i utrzymywaniem pakietu. Tym bardziej, że autorzy zapowiedzieli regularne i częste wydania: raz na miesiąc wydanie z poprawkami i raz na 3-4 miesiące duże wydanie, więc będzie co robić i naprawdę można nim zainteresować ludzi z innych krajów.
  • 0

#14 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 759 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Liverpool

Napisano 22 marzec 2011 - 19:13

Z tego co widzę ostatni build kadu dla f15 robił niejaki ausil i to nie tak całkiem dawno, co prawda fail, ale chyba ktoś jeszcze zajmuje się paczkowaniem. Także kimkolwiek jest jest ausil, może zrobi paczkę z nową wersją, a jak nie to pozostaje kompilacja ze źródeł <_<
No i faktycznie marna wizytówka dla Fedory na stronie Kadu.
  • 0

Nie znam się, mam Maca.


#15 Subaru

Subaru

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 781 postów

  • Rejestracja: 05 październik 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ura-Net
  • Zainteresowania:Programowanie na platformę Nintendo DS oraz Nintendo Wii
    Zabawa w Terminalu :P

Napisano 23 marzec 2011 - 09:24

Posiadam wciąż folder ze źródłami, z których zainstalowałem Kadu 0.9.0 mogę spróbować zrobić z tego paczkę RPM jak tylko dorwę się do tutoriala jakiegoś
To będzie taka...praca domowa na najbliższy czas O :D

Pozostaje jedna kwestia, czy jeśli nie daj Boże (i Tux'ie najwyższy :P) potrzebny będzie plik .spec to mogę sobie go wypożyczyć z poprzedniej najbliższej paczki src.rpm Kadu?
  • 0

[Subaru@SkyNet ~]$ info.sh

Kernel - 4.9.5-200.fc25.x86_64
Terminal - Terminal 1.16.1 (MATE)
Pracuję na: Fedora 25 x86_64 MATE 1.16.1

Używam Wine 2.0-rc5

PulseAudio oznacza w staroafrykańskim "Bad Latency!".

Ubuntu oznacza w staroafrykańskim "Nie umiem skonfigurować Debiana!".

 

/usr/bin/pk-632z/tea

 

 

 

SeeM, to nie jest portal hazardowy :) Nie przyjmujemy zakładów :)
Termin wydania F21 jest równie mało przewidywalny jak zero w ruletce.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników