Skocz do zawartości


Zdjęcie

Brak Dzwieku Fedora 14


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 villainous

villainous

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 06 marzec 06

Napisano 13 marzec 2011 - 13:30

Witam.

Mam DELLa Studio ale nie potrafie odpalic tam dzwieku.Mam zainstalowane alse i pare innych wedlug tego co czytalem na forach zeby bylo zainstalowane.W tym momencie poddaje sie bo dzwiek dalej mi nie smiga w filmach,mp3 i czymkolwiek.
Ma ktos moze pomysl dalczego i pomoze mi w tym?
Dzieki i pozdrawiam
  • 0

#2 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 572 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy

Napisano 13 marzec 2011 - 13:48

Witam.

Mam DELLa Studio ale nie potrafie odpalic tam dzwieku.Mam zainstalowane alse i pare innych wedlug tego co czytalem na forach zeby bylo zainstalowane.W tym momencie poddaje sie bo dzwiek dalej mi nie smiga w filmach,mp3 i czymkolwiek.
Ma ktos moze pomysl dalczego i pomoze mi w tym?
Dzieki i pozdrawiam


Podaj moze model tego Della i np. wynik lspci a jeszcze lepiej: aplay --list-devices
  • 0

#3 villainous

villainous

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 06 marzec 06

Napisano 13 marzec 2011 - 14:04

Dell studio 1749

lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 06)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 3 (rev 06)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 (rev 06)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 5 (rev 06)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 (rev 06)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 06)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 06)
02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Redwood [Radeon HD 5600 Series]
02:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5600 Series]
08:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
14:00.0 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Device 10f7 (rev 01)
14:00.1 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Device 8120 (rev 01)
14:00.2 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Device 8130 (rev 01)
20:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 05)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 05)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 05)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 05)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
  • 0

#4 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 13 marzec 2011 - 16:13

Masz zaktualizowany system? Jeśli tak to spróbuj tego http://wiki.fedora.p...p._słuchawkowym
  • 0

#5 villainous

villainous

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 06 marzec 06

Napisano 13 marzec 2011 - 16:39

Wszystko jest zaktualizowane, probowalem tego co kolega wczesniej napisal i dalej lipa
  • 0

#6 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 13 marzec 2011 - 17:15

No to zostaje tylko zgłoszenie błędu na https://bugzilla.redhat.com/
W tym temacie http://forum.fedora....8-fc-13-i-wifi/ sprzed pół roku użytkownik nie narzekał na brak dźwięku w tym laptopie, ale one mogą mieć w sumie różne wnętrzności.
  • 0

#7 villainous

villainous

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 06 marzec 06

Napisano 13 marzec 2011 - 17:28

Poniewaz tez uzytkownik pisal o wifi a nie dzwieku
  • 0

#8 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 572 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy

Napisano 13 marzec 2011 - 17:40

Sprawdź to: http://ubuntuforums....d.php?t=1284627 4 post
  • 0

#9 villainous

villainous

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 06 marzec 06

Napisano 13 marzec 2011 - 19:05

Przeciez to ubuntu.....
  • 0

#10 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 572 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy

Napisano 13 marzec 2011 - 19:14

No i? Tak samo jak Fedora korzysta z Alsy i Pulseaudio.
  • 0

#11 villainous

villainous

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 06 marzec 06

Napisano 13 marzec 2011 - 19:30

Dalej nic mi to nie mowi i nie wiem jak to zrobic:
Zrobilem na razie tak ze dodalem options
snd_hda_intel model=laptop
options snd-hda-intel position_fix=1 enable=yes
do /etc/modprobe.d/alsa.conf

i tyle. Kapletnie nie mam pojecia jak to zrobic
  • 0

#12 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 572 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy

Napisano 13 marzec 2011 - 20:19

Czytać ze zrozumieniem to chyba potrafisz? Czwarty post mówi: otwórz/utwórz dowolnym edytorem plik /etc/modprobe.d/alsa-base.conf i dodaj linie options snd-hda-intel model=ref i zresetuj.Poza tym przywróć to co pozmieniałeś wcześniej bo może ci nie banglać.
  • 0

#13 Mikołaj

Mikołaj

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 189 postów

  • Rejestracja: 21 kwiecień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Racibórz

Napisano 13 marzec 2011 - 21:20

w "pavucontrol" nie ma jakichś niespodziewanych wyciszeń, jest wybrany dobry sprzęt wyjściowy?
  • 0
F14, KDE 4.5.5

#14 Geto

Geto

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 28 postów

  • Rejestracja: 18 czerwiec 11

Napisano 22 czerwiec 2011 - 10:47

Witam.

Podlaczam sie do tematu, z tym szczególem, ze mam Fedore 13.

Dzwiek mi w ogóle nie dziala, jakby w ogóle glosników nie wykrywal. Wyniki aplay -l:

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: CK804 [NVidia CK804], device 0: Intel ICH [NVidia CK804]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: CK804 [NVidia CK804], device 2: Intel ICH - IEC958 [NVidia CK804 - IEC958]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

Wlasciwie to w ogóle nie mam pojecia co mam teraz zrobic, bo chcialem uzyc rozwiazania z wiki, lecz nie wyszlo nic z tego.

Chcialbym dodac, ze mam komputer stacjonarny.

Pozdrawiam,
Geto.
  • 0

#15 alkuzad

alkuzad

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 286 postów

  • Rejestracja: 16 styczeń 10

Napisano 23 czerwiec 2011 - 23:13

By cie pocieszyc powiem ze f13 straci/stracilo (nie pamietam daty dokladnej) wsparcie wiec jesli to bug to klapa.

Nie dziala czyli dzialal i przestal czy zainstalowales f13 i nie dziala ?

Pamietaj ze dzwiek to nie tylko mp3 wiec jesli nie masz dekoderow mp3 to nie pojdzie. Wgl to zaloz nowy temat i opisz PRECYZYJNIE wszystko co ci przyjdzie do glowy lacznie z tym co juz sprawdziles by rozwiazac problem.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników