Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zwiecha Przy Starcie Kde W F 25


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 slabypingwin

slabypingwin

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 486 postów

  • Rejestracja: 30 październik 10
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 grudzień 2016 - 11:55

Dziś przy uruchamianiu F 25 wersja z KDE na moim lapku - stanęło  to na bootsplashu .

Tak jak widać na fotce ;

 

07157b6ce3c5.jpg

Co w takiej sytuacji mam zrobić ?!

Ponieważ nikt nic nie doradził więc problem rozwiązałem radykalnie ;

usunąłem fedorę a na jej miejsce wstawiłem dystrybucję Sparky game over


  • 0
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#2 max2491

max2491

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 22 listopad 16

Napisano 05 grudzień 2016 - 20:01

Dziś przy uruchamianiu F 25 wersja z KDE na moim lapku - stanęło  to na bootsplashu .

Tak jak widać na fotce ;

 

07157b6ce3c5.jpg

Co w takiej sytuacji mam zrobić ?!

Ponieważ nikt nic nie doradził więc problem rozwiązałem radykalnie ;

usunąłem fedorę a na jej miejsce wstawiłem dystrybucję Sparky game over

Powtarzam to co napisałem już w innym miejscu:

Problem może być związany ze sprzętem, procedurą instalacji i wielu innymi sprawami. Generalnie jest tak, że poszczególne dystrybucje (a zwłaszcza interfejsy użytkownika) działają na określonym sprzęcie dobrze, a na innym kiepsko. Ja na jednym komputerze korzystam z Fedory Mate (tu była najefektywniejsza, ze względu na kartę graficzną), a na innym z Cinnamona. Poza tym najnowsza dystrybucja musi "dojrzeć" i niekiedy pojawiaja sie w niej błędy, których nie ma w poprzedniej. Przykładem może być obsługa UEFI - poprawna (30_os-prober) w wersji 23, a sknocona w wersji 24 (i 25?).

 

Nie poddawałbym się i spróbował zainstalowac inny spin Fedory, zwracając uwagę na szczegóły. Przepraszam za te dość oczywiste uwagi.


  • 0

#3 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 757 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Liverpool

Napisano 06 grudzień 2016 - 17:11

Powiem, wam gdzie leży problem. Developerzy Fedory i oraz KDE mają użytkowników w dupie, czytaj. za króliki doświadczalne.


  • 0

Nie znam się, mam Maca.


#4 max2491

max2491

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 22 listopad 16

Napisano 06 grudzień 2016 - 20:47

Spokojnie. System operacyjny, GUI, aplikacje, to programy nietrywialne i błędy wyłapywane są na ogół przez cały czas życia danej wersji oprogramowania. Zadam pytanie retoryczne: Czy inne popularne systemy operacyjne i środowiska WindowsMS i iOS (komercyjne!) są bezbłędne?

Tutaj chciałbym przypomnieć dwie oczywiste sprawy ogólne.

Po pierwsze, w wielu przypadkach opis problemów jest bardzo ogólny lub przeładowany opisem nieistotnych szczegółów. Dość często zgłaszający problem użytkownik po kilku próbach rozwiązuje sam problem, ale nie dzieli się tu z nami swoimi doświadczeniami i sposobem rozwiązania problemu. Szkoda!

Po drugie - ewidentne błędy można i trzeba zgłaszać poprzez bugzillę Fedory.


  • 0

#5 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 757 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Liverpool

Napisano 06 grudzień 2016 - 21:33

Nie mówię, że inne systemy są bezbłędne. Mówię, że ilość bug-ów w Fedorze jest zatrważająca i nie ma żadnej wyraźnej tendencji spadkowej, a wręcz przeciwnie.  Co zresztą potwierdziłeś wspominając o UEFI post wyżej.


  • 0

Nie znam się, mam Maca.


#6 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11658 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 06 grudzień 2016 - 22:27

Dyskusja zboczyła na całkiem inne tory, więc przenoszę do Hyde Parku
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#7 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 757 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Liverpool

Napisano 08 grudzień 2016 - 22:25

Dyskusja zboczyła na całkiem inne tory, więc przenoszę do Hyde Parku

 

Już po dyskusji, ale dzięki.  Przyda się trochę porządku na tym jakże niezwykle ruchliwym forum.


  • 0

Nie znam się, mam Maca.


#8 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11658 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 08 grudzień 2016 - 23:27

:)
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#9 slabypingwin

slabypingwin

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 486 postów

  • Rejestracja: 30 październik 10
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 12 grudzień 2016 - 18:52

Niestety - dziś na KORORA 25 stało się przy starcie KDE to samo co na Fedorze 25 ;

 

253f0e8f8f20.jpg

:unsure: :wacko:


  • 0
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#10 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 757 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Liverpool

Napisano 12 grudzień 2016 - 20:41

Przenieś tymczasowo konfigurację KDE do innego katalogu i zobacz czy pomoże. W 90% przypadków problemów z KDE od wersji 3(sic!) to pomaga. Konfiguracja z jakiś tajemniczych, niewyjaśnionych przyczyn musi być rozbita na katalog .kde oraz .config.  Oba są ukryte. Pamiętaj tylko, że config zawiera  nie tylko konfiguracje KDE, ale też większości programów. Aczkolwiek nie ma nic złego jak go na chwilę przeniesiesz żeby zobaczyć czy pomoże...

Ewentualnie, jak się nie chcesz bawić- utwórz nowego usera ;)


  • 0

Nie znam się, mam Maca.


#11 Amos

Amos

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 502 postów

  • Rejestracja: 06 sierpień 05
  • Skąd:Kraków

Napisano 12 grudzień 2016 - 20:45

A może, jak się zrobi taka zwiecha, wystarczy przejść na konsolę, np. Ctrl+F2, a potem wrócić Ctrl+F1...


  • 0
dnf groupinstall "Windows 10" --enablerepo=Microsoft

Procesor Intel Pentium G3420 3,20 GHz; pamięć 8 GB DDR3; karta grafiki nVidia GeForce GTX 650 1024 MB.
Fedora Rawhide
64bit updated, kernel 4.9.x, Plasma 5.x


#12 marcin82

marcin82

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 42 postów

  • Rejestracja: 31 lipiec 11
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Sosnowiec
  • Zainteresowania:Informatyka, linuks, kolej.

Napisano 13 grudzień 2016 - 22:17

Kiedy jesteś na ekranie wyboru systemu w Grub2 wciśnij Shift. To zatrzyma odliczanie. Na domyślnej pozycji (pierwsza od góry) wciśnij klawisz e. Przejdź do linii zaczynającej się od słowa linux i skasuj z niej wyrazy rhgb i quiet. Wciśnij Ctrl+X. Zobacz na czym zatrzyma się ładowanie systemu i wtedy zrób zdjęcie.

 

Podaj pełną specyfikację sprzętu. W jaki sposób i jakie (o ile były) instalowane sterowniki karty graficznej. Przydałby się log /var/log/Xorg.0.log.


  • 0

marcin82


#13 slabypingwin

slabypingwin

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 486 postów

  • Rejestracja: 30 październik 10
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 grudzień 2016 - 19:01

Na razie poradziłem sobie z problemem w taki sposób ;

zainstalowałem najnowszą wersję dystrybucji Mageia

[root@localhost darek]# cat /etc/issue
Mageia release 5 (Official) for x86_64
Kernel 4.4.36-desktop-2.mga5 on a 4-processor x86_64 / \

 

Poprzez graficzny kreator w tym distro doinstalowałem stery nvidii w wersji 340 i na

razie m , odpukać - wszystko działa dobrze :)

Co ciekawe ; w najnowsza mageia zawiera w sobie stare dobre KDE w wersji 4.14


  • 0
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników