Skocz do zawartości


Zdjęcie

Vlc Nie Uruchamia Się Nie Usuwa Się I Nie Instaluje


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toni

Toni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 20 postów

  • Rejestracja: 24 maj 08

Napisano 20 grudzień 2016 - 21:45

Próbując uruchomić VLC wyskakiwał błąd dlatego usunąłem go i próbowałem zainstalować ponownie, niestety nie da się. Co mam zrobić?

[root@localhost d]# dnf install vlc
Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 0:05:43 temu w dniu Tue Dec 20 21:38:59 2016.
Błąd: package vlc-3.0.0-0.11.fc25.x86_64 requires vlc-core(x86-64) = 3.0.0-0.11.fc25, but none of the providers can be installed
(dodanie „--allowerasing” do wiersza poleceń zastępuje pakiety w konflikcie)
[root@localhost d]# 



  • 0

#2 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11664 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 20 grudzień 2016 - 22:17

Zrobiłeś to co napisane?
[EDIT]
I jeszcze - bez urazy - w jaki sposób odinstalowałeś vlc?
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#3 Toni

Toni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 20 postów

  • Rejestracja: 24 maj 08

Napisano 20 grudzień 2016 - 22:33

Zrobiłeś to co napisane?
[EDIT]
I jeszcze - bez urazy - w jaki sposób odinstalowałeś vlc?

 

Zrobiłem: dnf install vlc

 

Ja się nie obrażam bo jestem wciąż na etapie bycia bardzo początkującym użytkownikiem fedory. VLC odinstalowałem przez centrum oprogramowania (z tym że powstał jakiś błąd i program widnieje wciąż jako zainstalowany)


  • 0

#4 Miszcz

Miszcz

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 760 postów

  • Rejestracja: 02 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Liverpool

Napisano 21 grudzień 2016 - 10:25

Masz włączone jakieś dodatkowe repozytoria?


  • 0

Nie znam się, mam Maca.


#5 Toni

Toni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 20 postów

  • Rejestracja: 24 maj 08

Napisano 21 grudzień 2016 - 11:18

Masz włączone jakieś dodatkowe repozytoria?

 

Dziś zauważyłem że VLC widnieje w centrum oprogramowania jako odinstalowany, próbowałem zainstalować komendą - efekt był ten sam. W końcu zainstalowałem w centrum oprogramowania. Teraz działa.  O jakie repozytoria ci chodzi - nawet nie wiem co to jest?


  • 0

#6 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11664 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 21 grudzień 2016 - 21:22

Możliwe, że doszło z jakichś powodów do uszkodzenia bazy (osobiście nie wierzę różnego rodzaju nakładkom na dnf, wcześniej na yuma).
Spróbuj tego co jest opisane na naszej wiki http://wiki.fedora.p...dzonej_bazy_RPM (mniejsza o komunikaty błędów, to mogło się zmienić)

[EDIT]

O jakie repozytoria ci chodzi - nawet nie wiem co to jest?

Pokaż co zwraca polecenie
ls -1 /etc/yum.repos.d/*.repo

  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników