Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Dodać Windows Na Bootloaderze Linuksa Scientific 1.7.3 ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 slabypingwin

slabypingwin

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 489 postów

  • Rejestracja: 30 październik 10
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 luty 2017 - 13:24

Kierowany ciekawością zainstalowałem dystrybucję ;

[darek@scientific ~]$ cat /etc/issue
\S
Kernel \r on an \m

[darek@scientific ~]$

 

Jest to kuzyn Fedory - SCIENTIFIC LINUX 1.7.3 .

Niestety - jest z nim sporo problemów ;

po zainstalowaniu go na bootloaderze nie ma sąsiadującego z nim windows 10 .

Jest tylko sam linux .

Jak windows teraz ręcznie dołożyć do gruba utworzonego przez SCIENTIFIC ?

 


  • 0
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#2 SeeM

SeeM

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1398 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 05
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 luty 2017 - 22:39

Windowsem się już nie zajmuję :) , ale jedno pytanie na początek: czy jest secure boot?


  • 0
+

#3 slabypingwin

slabypingwin

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 489 postów

  • Rejestracja: 30 październik 10
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 02 luty 2017 - 06:01

Moj PC pochodzi z 2008 r . Wtedy takich rzeczy nie było.
  • 0
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#4 slabypingwin

slabypingwin

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 489 postów

  • Rejestracja: 30 październik 10
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 02 luty 2017 - 12:34

PO ainstalowaniu aktualizacji do tej dystrybucji Scientific - system ten w ogóle nie wstał  pokazując tylko wiele linijek komunikatów o błędach . Uszkodził również sąsiednie windows 10  , które nie mogło załadować pulpitu .

Dopiero wydanie 3 polecen w trybie ratunkowym winshita ; fixmbr , fixboot , rebuildbcd - przywróciło chociaż 10-tkę do normalności .

A mi się zdawało że dystrybucja bazująca na redhacie  , przeznaczona dla ośrodków naukowych będzie pewna i stabilna ......

A tu lipa .....


  • 0
System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#5 max2491

max2491

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 postów

  • Rejestracja: 22 listopad 16
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Zainteresowania:C, C++, metody numeryczne, programowanie systemowe

Napisano 03 luty 2017 - 19:07

Sprawdź jak wygląda skrypt 30_os-prober w dystrybucji Scientific użytej przez ciebie. Nie miałem kontaktu z Scientifikiem, ale podejrzewam, że ta wersja jest zorientowana na instalację typu standalone (zwłaszcza w komputerach Top 500), a nie dual-boot. Ponadto skrypt 30_os-prober w tej dystrybucji może zawierać różne knoty. Porównaj ten skrypt z poprawną wersją dla Fedory 23; już w Fedorze 24/25 w tym skrypcie nie działa wykrywanie Win na platformie UEFI. Była już o tym mowa w kilku postach na tym forum.


  • 0

#6 Fedoras

Fedoras

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 208 postów

  • Rejestracja: 07 lipiec 07
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 04 luty 2017 - 12:58

Może to?

http://scientificlin...?showtopic=3267


  • 0

#7 Jony

Jony

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 397 postów

  • Rejestracja: 06 wrzesień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Włoszczowa

Napisano 17 luty 2017 - 09:38

PO ainstalowaniu aktualizacji do tej dystrybucji Scientific - system ten w ogóle nie wstał  pokazując tylko wiele linijek komunikatów o błędach . Uszkodził również sąsiednie windows 10  , które nie mogło załadować pulpitu .

Dopiero wydanie 3 polecen w trybie ratunkowym winshita ; fixmbr , fixboot , rebuildbcd - przywróciło chociaż 10-tkę do normalności .

A mi się zdawało że dystrybucja bazująca na redhacie  , przeznaczona dla ośrodków naukowych będzie pewna i stabilna ......

A tu lipa .....

Lipne to masz podejście do Linuksa. Nie wiem jakim sposobem instalowałeś Scientific, że rzekomo spowodowało to uszkodzenie Windows 10. Nie rozumiem w jaki sposób mógłby Linux wpłynąć na Windows by ten nie mógł pulpitu załadować. Rozumiem że ekran logowania się załadował?

Korzystam z tego distro od kilku lat i nigdy nie miałem takich problemów. Windows 10 też odpala się normalnie. Owszem czasami zdarzyło się, że grub nie wykrył Windows, ale wystarczyło podmontować dysk C i wydać polecenie:

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

i tym razem 10-tka była na liście.
Tak na marginesie, Scientific raczej nie jest dystrybucją dla Ciebie. Skieruj swoją ciekawość w stronę Antergos-a. ;)


  • 0

Scientific 7.3 (Nitrogen), Gnome & Antergos, Gnome
90% problemów rozwiązuje google. Pozostałe 10% - piwo.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników