Jump to content

Rysio

Użytkownicy
  • Content Count

    210
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    10

Rysio last won the day on May 27 2017

Rysio had the most liked content!

Community Reputation

0 Neutral

About Rysio

  • Rank
    Użytkownik

Previous Fields

  • Ulubiona dystrybucja
    Aurox/Fedora
  • Środowisko graficzne
    KDE
  • GG
    6315565
  • JID

Contact Methods

  • Strona www
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Skąd
    Czechowice Dziedzice
  • Zainteresowania
    Elektronika, radiokomunikacja, pływanie, rower no i oczywiście sami wiecie co !

Recent Profile Visitors

7,054 profile views
  1. Rysio

    CHIRP

    Dzięki - zainstalowałem. Inna rzecz czy zadziała, bo na obecną chwilę nie mam możliwości sprawdzenia, ale jak będzie okazja sprawdzić to podzielę się uwagami. Pozdrawiam.
  2. Witam; pytanie moje jest następujące - czy ktoś instalował pakiet CHIRP do F32 ? Czasem programuję radiotelefon więc przydał by się ten programik. miałem zainstalowany na F30 - no ale oczywiście nie pamiętam czy był w repo czy jakoś inaczej udało mi się go zainstalować. Program można było również uruchomić poleceniem chirpw ale i takiego pakietu nie ma w repo.
  3. Ostatecznie problem dotyczy SEAMONKEY, przeglądarki którą sobie upodobałem, fakt że zmieniłem system na F32 ale i tutaj SEAMONKEY nie udostępnia lokalizacji (np. prognoza pogody) pomimo że potwierdzam w wyskakującym oknie "Udostępnij" . Firefox daje radę więc temat można zamknąć.
  4. Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc, trafiony - zatopiony.
  5. Mam F 32 i korzystam ze środowiska KDE Plasma. Optymalna rozdzielczość to 1680x1050 60Hz ale uruchomiłem EMILIA PINBALL, tam okienko było zbyt małe więc "na czuja " zmieniłem rozdzielczość no i teraz logując się do KDE mam czarny monitor z napisem NOT OPTIMUM MODE RECOMENDED. Ciekawe że pod GNOME wszystko działa poprawnie. Jeżeli jako root odpalę startkde to też wszystko jest poprawne. Będąc zalogowany jako zwykły user wydałem polecenie systemsettings5 i tam wszystko wydaje się być poprawnie skonfigurowane jednak w KDE pracować się nie da. Odinstalowałem stery NVIDIA w nadziei że nouveau da radę "coś" poprawić, jednak i to nie pomogło. w /etc/X11/xorg.conf.d/ jest tylko plik 00-keyboard.conf Owszem jest informacja że w katalogu domowym brakuje pliku .xserverauth.6359 ale zalogowałem się na innej maszynie z tym samym systemem żeby "podpatrzeć" co w tymże pliku jest. Okazuje się że takiego pliku tam nie ma pomimo że system działa prawidłowo. Nie wiem co dalej z tej sytuacji.
  6. Niestety coś jest nie tak bo ja mam problem po aktualizacji kernel-a Po zaktualizowaniu do kernel-core-5.11.7-100.fc32.x86_64 wcale nie podnosi się serwer X-sów. A wcześniej wszystko działało. Kartę mam jeszcze starszą NVIDIA Corporation G94 [GeForce 9600 GT]. Na innej maszynie wprawdzie nouweau daje radę ale nie mogę za nic tak jak i Ty zainstalować sterów NVIDIA akmod czy kmod albo nawet uruchamiając pobrane ze strony NVIDIA Sprawdź u siebie zatem czy masz zainstalowane więcej niż jedno jądro, rpm -qa |grep kernel Jeżeli tak to po uruchomieniu BIOS (EFI) wybierz wcześniejszą wersję jądra. Zawsze to na razie "coś". U mnie działa na jądrze kernel-5.10.22-100.fc32.x86_64 Chociaż ja nawet na maszynie z kartą GEFORCE GT660 niestety nie mogę doinstalować sterowników ani pod stare ani nowe jądro. Wcześniej była tam Fedora 30 i sterowniki NVIDIA śmigały bez żadnego "ale", ale nie pamiętam czy instalowałem kmod czy akmod - kto to tam zapamiętuje.
  7. No to wkleję linijkę z /etc/fstab UUID=4A569A31569A1DAF /mnt/windows_7 ntfs-3g rw,nls-utf8,exec,user,umask=0222 0 0 Montuje się partycja w katalogu windows_7 ale niestety jest tylko do odczytu chociaż jes wpis rw nie wiem co z tym dalej no i jeżeli dopisać UUID to jaki ?
  8. Przecież napisałem że jest to zwyczajny PUSTY katalog utworzony w /mnt - dopiero w nim zamierzam montować partycję a już jest problem z przydzielaniem uprawnień.
  9. Odmontowałem właśnie partycje umount -a I wygląda to tak że katalog jest pusty, ale pomimo że jakimś cudem właścicielem jest user należący do grupy root (czyli zgodnie z moimi oczekiwaniami ) to i tak jako user nie mogę tam niczego zapisać. Kiedy zmieniam uprawnienia jako root chmod 777 foto to mam taki oto wynik działania chmod: nie można zmienić uprawnień do 'foto/': System plików wyłącznie do odczytu no to kto jak kto ale root nie może tego zmienić ?
  10. Wiem że nie ma wsparcia - ale działa. W samym fstab - owszem UID GID itd. Ale przecież ja pisałem że w /mnt mam trzy katalogi - póki co pomijam samo montowanie w nich czegokolwiek. powiedzmy że nazywają się part1 part2 part3 to problem polega na tym że uprawnienia wyglądają tak: dr-xr-xr-x 1 root root 16K 12-28 18:59 part1 dr-xr-xr-x 1 root root 16K 12-28 18:59 part2 dr-xr-xr-x 1 root root 16K 12-28 18:59 part3 i już z tego poziomu nie mogę niczego zmienić jako root, a przecież to powinno być konfigurowalne. Nawet jako root uruchomiłem dolphin próbując zmienić uprawnienia to też nic z tego.
  11. Zainstalowałem Fedorę 31 i w katalogu /mnt utworzyłem trzy inne do których montowane są odpowiednio trzy partycje dwie ntfs i jedna ext4. Dopisałem to wszystko w /etc/fstab identyfikując partycje by-uuid i faktycznie montują się bez problemu - ale jednak tylko do odczytu. Jako root sprawdziłem i w we wszystkich trzech katalogach do których montuję partycje mam prawo do zapisu i odczytu jednak użytkownik nie, zastosowałem więc zaklęcie chmod -R 777 /nazwakatalogu ale uprawnienia pozostały bez zmian mimo że operacja chwileczkę trwała. Skoro tak to pomyślałem że może chown user:root nazwakatalogu ale to zaklęcie zadziałało z takim samym skutkiem jak poprzednie, niczego nie zmieniło. Wydaje mi się że problem może brać się stąd że instalowałem system z płytki LIVE - ale to tylko przypuszczenia.
  12. Jak już pisałem IPek jest dobrze lokalizowany ba, nawet region i miasto. Ale ostatnio na mapa.targeo.pl wyznaczałem trasę i chciałem żeby mi samo znalazło lokalizację - ale niestety i tutaj nie powiodła się ta sztuka. Wyglądało to tak jakby targeo odpytywało inny serwis o lokalizację, a to oznacza że muszę temu serwisowi zezwolić na sprawdzenie, rzecz w tym że muszę w takim razie sprawdzić poprzez netstat z czym się komp chce połączyć, chyba że jest jakiś inny, mniej skomplikowany sposób.
  13. Cóż, usunięcie obsługi innych języków poza naszym ojczystym też nie odniosło pożądanego skutku, choć na stronie testowej pozostało samo "pl".
  14. Sprawdziłem proponowanym narzędziem i wszystko wygląda dobrze. Your browser's Accept-Language header: pl,en-US;q=0.7,en;q=0.3 Meaning: (in order of preference) Quality Polish 1 English (United States) 0.7 English 0.3
  15. Sprawdziłem i owszem mam dodane inne języki ale polski jest na samej górze, ip jest 88.135.173.xxx i jest stałe.
×
×
  • Create New...