Jump to content

daver

Użytkownicy
  • Content Count

    16
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About daver

  • Rank
    Młodszy Użytkownik
  1. Jeśli masz Nvidie, to jest mały programik o nazwie nvclock. Potem polecenie przypisujesz do skrótu klawiszowego i już
  2. Na twoim miejscu spróbowałbym jeszcze użyć SuperGrubCD. Kilkoma kliknieciami nadpiszeesz MBR Grubem lub bootloaderm Windowsowym. http://www.supergrubdisk.org/
  3. Miałem bardzo podobny problem. Na kilka stron dało się nawet zalogować. Problem tkwił u mnie w ustawieniach routera (linksys), a dokładnie w powłączanych filtrach:cookies, java, proxy oraz ActiveX. Po wyłączeniu filtrowania wszystko wróciło do normy WIem, że Ty podejrzewasz system, ale objawy miałem takie same, a rozwiązanie leżało w innym mejscu.
  4. Usunąłem plik ifcfg.wlan0. Kiedy próbuję użyć polecenia ifdown wlan0, system wyrzuca coś takiego: [[email protected] ~]$ ifdown wlan0 użycie: ifdown <nazwa urządzenia> Przy ifup wlan0: [[email protected] ~]$ ifup wlan0 /sbin/ifup: nie znaleziono konfiguracji dla wlan0. Użycie: ifup <nazwa urządzenia> iwconfig wygląda tak: [[email protected] ~]$ iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Power Management:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 pan0 no wireless extensions. edit\\ Nadal z tym grzebię. Dziękuję użytkownikowi thof za wsparcie, ale prosiłbym o dalszą pomoc. Dziękuję.
  5. Pokażę jak wszystko robię po kolei: 1. lsmod ath5k: [[email protected] ~]$ lsmod | grep ath5k ath5k 117480 0 mac80211 164720 1 ath5k cfg80211 30604 2 ath5k,mac80211 2. sudo ifup wlan0: [[email protected] ~]$ sudo ifup wlan0 Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0; Invalid argument. Ustalanie informacji IP dla wlan0... niepowodzenie. Pokażę co wyświetla ifconfig: [[email protected] ~]$ ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:13:77:F1:42:BA inet addr:192.168.1.102 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::213:77ff:fef1:42ba/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:1107 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:969 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:659389 (643.9 KiB) TX bytes:158669 (154.9 KiB) Interrupt:19 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:1040 (1.0 KiB) TX bytes:1040 (1.0 KiB) wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:24:D2:2C:72:94 inet6 addr: fe80::224:d2ff:fe2c:7294/64 Scope:Link UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) wmaster0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-24-D2-2C-72-94-A1-F1-00-00-00-00-00-00-00-00 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) Wiem, że dalej jest źle, ale nie umiem sobie poradzić. PS Przepraszam za podpięcie do tego tematu, ale tyle naczytałem się o tym sterowniku madwifi dla kart atheros, więc...
  6. Również mam problem z tą kartą w laptopie. Przejrzałem już wiele stron w poszukiwaniu pomocy, ale nadal nie potrafię sobię z tym proadzić. Potrzebuję zrozumiałej dla mnie instrukcji co zrobić, aby Fedora 11 potrafiłą obsłużyć kartę Atheros AR5007EG. Kombinowałem już trochę i chyba poszło to w złym kierunku, bo teraz karta wifi jest nieaktywna, a po wydaniu polecenia ifconfig w ogole nie ma wzmianki o wlan. Proszę o pomoc.
  7. Witam ponownie. Nie chcę zakładać nowego tematu, gdyż moje pytanie pasuje poniekąd pod bieżący. Mam zainstalowaną Fedorę 11 jeszcze w wersji pre-release. Wszystkie aktualizacje wykonane. I teraz chciałbym się dowiedzieć, czy aktualizacje wystarczą, aby wersja pre-release stała się wersją finalną, czy też trzeba instalować Fedorkę od nowa ? I jeśli już mam okazję, to troszkę poza tematem: czy doinstalowując środowisko KDE z repozytorium otrzymam wszystkie jego funkcje takie, jakie byłyby po wybraniu tego środowiska podczas instalacji systemu ? Dzięki.
  8. Witam. Dzisiaj próbuję sobie poradzić z instalacją otwartych sterowników do karty graficznej NV GTS250. Instaluję sterowniki za pomocą komendy "yum install kmod-nvidia", następnie restart sytemu. Po uruchomieniu systemu włączam "nVidia Display Settings", który informuje mnie, że musze użyć polecenia "nvidia-xconfig". Robię to. Odpalam komendę "glxinfo", ale "Direct rendering" podaje "glXCreateContext failed". Pamiętam, że jeszcze niedawno nie mialem problemu z instalacja otwartych sterownikow. Proszę o porady co mam uczynić, aby zmusić kartę do współpracy. Pewnie nie podałem tutaj wszytskich potrzebnych informacji, więc proszę wybaczyć, poinformowac o tym, a ja postaram się uzupełnić braki. Dziękuję //edit Poradziłem sobie. Problemem była konfiguracja xorg.conf
  9. Zainstalowałem Fedore na laptopie, na którym najpierw wgrałem Win7. Układ partycji: Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x8f3e4b95 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS Partition 1 does not end on cylinder boundary. /dev/sda2 13 4463 35737600 7 HPFS/NTFS /dev/sda3 4463 15936 92160000 7 HPFS/NTFS /dev/sda4 15937 19457 28282432+ 5 Extended /dev/sda5 15937 19251 26624000 83 Linux /dev/sda6 19251 19457 1657855+ 83 Linux Grub działa bez problemu; Windows się uruchamia. Nie wiem co jest problemem na Desktopie. Być może coś nie tak z HDD ?
  10. Tak, Fedora 11, Chwilę przed Twoim postem odkryłem możliwość bezproblemowej aktualizacji z parametrem --nogpgcheck. Edytowałem nieco yum.conf zmieniając gpgcheck na 0, ale i tak bez stosowania parametru --nogpgcheck w składni polecenia nie daj się obejść. Pisałeś o ryzyku, jakie niesie za sobą stosowanie --nogpgcheck. Jakie ono jest ? Dziękuję bardzo za pomoc.
  11. Witam ponownie. Pojawil sie kolejny problem, wlasciwie nie wiem skad. Przy probie instalacji niektorych paczek pzy pomocy (_yum'a_ → yuma) ORT, np. podczas update otrzymuję taki kompunikat: Klucz publiczny dla rpmfusion-nonfree-release-11-1.noarch.rpm nie jest zainstalowany Kiedy probuje zainstalowac jakis inny program, czy kodek, pojawia sie podobny komunikat, ale najczesciej brakuje innego klucza. Probowalem juz czyscic (_yum'a_ → yuma) ORT, szukalem tez rozwiazania, ale jak dotad nie poradzilem sonie z tym problemem. Proszę o pomoc.
  12. Hide niestety nic nie dalo. Zdążyłem już sformatować cały dysk (byłem zdolny nawet do tego), zrobiłem porządek w partycjach, ale nadal to samo. W końcu zainstalowałem gruba na partycji llinuksowej, a w MBR siedzi Bootloader Windows'a, którego edytowałem i zmusiłem do uruchamiania Linuksa. Trochę na obejście, ale ważne, ze działa. Dzi ękuje wszystkim za zainteresowanie.
  13. Przymiierzam sie do kupna laptopa wyposazonego w zintegrowany ukad graficzny Intel X4500. Czy te ukady nie sprawiaja problemow jesli chodzi o sterowniki i wsparcie 3d ? Nie mam zamiaru gra, ale plynny Compiz mile widziany
  14. Probowaem juz wielu sposobow. Dodawalem parametry "makeactive", "rootnoverify", reinstalowalem gruba, naprawialem mbr Windowsa. Bede sie dalej meczyl. Dziekuje za zainteresowanie i jesli ktos wpadnie jeszcze na jakis pomysl, prosze o pomoc.
×
×
  • Create New...