Jump to content

max2491

Użytkownicy
  • Content Count

    77
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    7

Everything posted by max2491

  1. Kolejne wersje Fedory instaluję dość konserwatywnie od zera z płytki instalacyjnej (to info dla SeeM). Oczywiście czytałem o tym, że jest to bug i że krążą w sieci inne recepty niż moja bardzo prosta.
  2. Problem z id użytkownika =1000 pojawił się już w edycji 29, ale dostrzegłem go dopiero w Fedorze 32. Przez wiele lat użytkowania Fedory korzystałem z konta o identyfikatorze 1000. Najrozmaitsze grupy i konta systemowe (z wyjątkiem nobody) miały id poniżej 1000. Niestety w edycji 29 pojawiła się grupa: hugetlbfs:x:1000:openvswitch Recepta na usunięcie konfliktu jest dość prosta poprzez zmianę id użytkownika. Pierwszy przykładowy krok z konta innego niż "uzytkownik" usermod -u 5001 uzytkownik zmieni id użytkownika "uzytkownik" na 5001 i przy okazji zmodyfikuje rekurencyjnie id katalogów i plików w macierzystym katalogu /home/uzytkownik. Jeśli posiadamy jeszcze jakieś dodatkowe katalogi i pliki, np. "/data", to (z konta roota) polecenie chown -R uzytkownik: /data dokona tej zmiany rekurencyjnie w przykładowym katalogu /data i w jego wnętrzu. Pozostanie jeszcze ewentualne usunięcie uczestnictwa w grupie "hugetlbfs" poleceniem chgrp.
  3. Rzuć okiem na https://wiki.archlinux.org/index.php/IMWheel.
  4. Rzuć okiem na dyskusję na tym forum nt. sterowników Nvidii i technologię Optimus: "fedora 27/28, sterowniki NVIDIA, Optimus". Sterowniki nouveau nie powinny nastręczać problemu. Sterowniki Nvidii - drugi etap instalacji.
  5. Rzuć okiem na dłuższą dyskusję: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=220668
  6. Widzę 2 drogi ataku problemu: 1) Brute force: a) start sytemu z najstarszą wersją jądra. W menu startowym grub-a są do wyboru 3 ostatnie wersje. b) hard: instalacja systemu od zera z płytki live31 i inkrementalna aktualizacja. Początkowo dźwięk powinien być OK, a po którejś aktualizacji padnie. W ten sposób zostanie zlokalizowany soft odpowiedzialny za zamilknięcie komputera, 2) To odległy strzał: warto ew. spróbować oprogramowania do poprawy jakości dźwięku: https://fedoramagazine.org/tune-up-your-sound-with-pulseeffects-speakers/. PS.: Pewnie już sobie poradziłeś sam. Daj znać na forum.
  7. Trochę więcej szczegółów..... Instalacja była z wersji live? Co widać w System->Preferencje->Sprzęt->Dźwięk?
  8. max2491

    Latex @ Fedora31

    Dzięki sunrise. Zmobilizowałeś mnie do działania. Doinstalowałem wymienione pakiety .sty (i kilka innych) z repozytorium F31. Brakowało ich domyślnie w texlive-full. Swoja drogą w starszej Fedorze28 zawartość texlive-full była jakby lepiej dobrana, ale oczywiście za cenę większych rozmiarów instalacji. Wszystko już działa jak należy. Jeszcze raz dzięki!
  9. Po migracji do Fedory31 i zainstalowaniu pełnej nowej wersji Latexa (texlive-full) pojawiły się problemy ze stylami używanymi w szablonach i makrach takich wydawnictw jak np. Springer, czy de Gruyter. Przykłady: ragged2e.sty i amsthm.sty = not found. Są to style obsolete/unmantained i ich doinstalowanie za pomocą dnf-a kończy się niepowodzeniem. Z kolei próba użycia tlmgr-a prowadzi do ostrzeżenia przed naruszeniem integralności texlive i odesłaniem do dnf (patrz wyżej). Zastanawiałem się nad ingerencją w szablony (i makra) wydawnictw, ale tu zapewne redakcja będzie protestować i twierdzić, że u niej wszystko działa. Kwadratura koła?
  10. Jeszcze jedna podpowiedź, jeśli tam nie zaglądałeś: https://superuser.com/questions/1476965/error-installing-linux-on-lenovo-ideapad-s540
  11. Trochę łopatologicznie i elementarnie (rozwinięcie tego co napisał sunrise): 1) Po starcie instalatora należy nacisnąć klawisz "e", by wyedytować polecenie startu live. 2) Zwykłymi klawiszami pozycjonowania/edycji należy podjechać do argumentów quiet itd i je usunąć (Del) lub zastąpić przez nomodeset. 3) Dalej klawiszami Ctrl-X (jest podpowiedź) należy uruchomić chwilowo zastopowanego instalatora. W przypadku instalacji warto wybrać do partycjonowania dysku gui-blivet. Twój laptop nie ma DVD, więc warto pożyczyć lub kupić zewnętrzny napęd DVD. Jak pisałem przygotowanie dysku instalacyjnego i instalacja z DVD jest prostsze i łatwiejsze niż z pamięci USB. Powodzenia!
  12. Czy próbowałeś instalować lub uruchamiać live z płyty DVD? Jest to łatwiejsza i pewniejsza metoda instalacji lub startu wersji live. Tu powinno wszystko pójść bez problemów. Dwa lata temu instalowałem Linuksa na laptopie z preinstalowanym Win (dual boot) - oczywiście z UEFI i wystarczyło wyłączenie SecureBoot. Oczywiście format tablicy partycji dyskowych powinien być GPT, ale to instalator załatwia transparentnie.
  13. Przypuszczam, że zaglądałeś do: https://access.redhat.com/solutions/58790 https://wiki.ubuntu.com/Kernel/Reference/ACPITricksAndTips A jak to wygląda w przypadku starszej dystrybucji Fedory, np. 30?
  14. A co z SecureBoot? Może zamiast wyłączać acpi spróbuj wyłączyć w BIOSie SecureBoot. Jeśli kupiłeś komputer z preinstalowanym systemem Win, to baza danych SecureBoot zawiera klucze pozwalające uruchamiać tylko Win. Można dodać klucze Lin, ale prostsze i szybsze jest wyłączenie. Zresztą na temat jest sporo materiału na różnych forach.
  15. Wykonałem kilka prób używając monitora o rozdzielczości 2560 x 1440 (Fedora 31, Mate, X). Mam ustawioną na stałe, ze względu na czytelność, rozdzielczość 1920 x 1080. Pierwsza próba = 1600 x 900 zakończyła się pomyślnie. Podobnie 1280 x 720. Powrót z tych ustawień do preferowanej przeze mnie 1920 x 1080 był możliwy dwuetapowo - najpierw do natywnej rozdzielczości 2560 x 1440, a dopiero potem do 1920 x 1080. Te ustawienia zachowywały proporcje ekranu 16:9. Niestety gdy spróbowałem czegoś innego (np. 1440 x 810) to ikony i okna traciły proporcje i nie można było ustawić rozsądnej częstotliwości odświeżania, np. 60 Hz. Na szczęście zwykły restart sytemu (bez wyłączania komputera) powodował bezproblemowy powrót do stanu cywilizowanego. Nie wiem, czy te moje bałaganiarskie testy coś wnoszą do sprawy.
  16. Co zrobiłeś z wejściem audio PC (tak nazywane w specyfikacji firmy LG) w monitorze?
  17. Koledzy Forumowicze, czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z instalacją/użytkowaniem sprzętu AMD, a konkretnie PC z procesorem Threadripper 1950X i grafiką Radeon 590? Po ca 3 latach od premiery, sprzęt ten jest dostępny w nader atrakcyjnej cenie. Nie interesują mnie gry. Pewne wątpliwości budzi dość duża moc pobierana, chłodzenie, możliwości kontroli temperatury, itp. Z góry dziękuję za praktyczne rady.
  18. Podejrzewałem, że za to niedeterministyczne działanie odpowiada hyperthreading i scheduler. Testowałem więc najprostszą wersję wielowątkową z pojedynczym wątkiem (pthreads). Po pierwsze, sztywne dowiązanie wątku do tego samego procesora (affinity) niczego nie zmieniło. Po drugie, wyłączenie hyperthreading w procesorze Skylake (to różni Skylake i Kentsfield) też niczego nie zmieniło, tj. nie usunęło niedermininizmu. Jakieś dalsze sugestie?
  19. Czy w bibliotece "hwloc" w dystrybucji Fedora 30 są już dostępne następujące funkcje: `hwloc_topology_init', `hwloc_topology_load', `hwloc_topology_get_depth', `hwloc_get_nbobjs_by_depth', `hwloc_get_obj_by_depth', `hwloc_obj_type_snprintf', `hwloc_set_cpubind'? Może są w jakiejś wersji eksperymentalnej?
  20. Powtarzam tu swój stary (?) post z działu poświęconego sprzętowi: Korzystałem z podręcznika/wskazówek z portalu www.if-not-true-ten-false.com. W podręczniku autor zastrzega, że podana przez niego recepta nie została przetestowana na sprzęcie z technologią Optimus, a taki laptop mam u siebie (kernel 4.18.14, grafika GTX 960M). Ta instalacja bazuje na oryginalnym instalatorze Nvidii. Zaryzykowałem i skorzystałem z instalatora w wersji 410.66. Początek instalacji przebiegł gładko, aż do punktu 2.7, czyli do przejścia do poziomu nr 3 i pracy z wyłączonym X-serwerem. Instalator Nvidii nie wystartuje gdy jest aktywny X-serwer. Reboot i ponowne użycie polecenia systemctl umożliwiło przejście do poziomu 3 i instalator Nvidii dał się uruchomić. Instalacja zakończyła się prawie pomyślnie, to znaczy nie było żadnych obraźliwych komunikatów. Co znaczy prawie? Otóż nie daje się uruchomić "NVIDIA X Server Settings", choć stosowny plik pojawił się w /usr/bin i jest też odpowiednia ikonka w Preferencjach. Być może nieco starszy instalator byłby tu lepszy. Sterowniki Nvidii są. Uruchomiłem przykładowy program deviceQuery ze zbioru programów CUDA i bez problemu wykrywa on sterowniki i kartę Nvidii. To mnie na razie zadowala. Ciekaw jestem, czy nieco starszy instalator nie byłby lepszy.
  21. Nieco więcej szczegółów i pewne korekty. Aplikacja skompilowana na Skylake 6700HQ działa na tej platformie niedeterministycznie. Jedno uruchomienie prowadzi do poprawnych rezultatów, a któreś z kolejnych (pseudoprzypadkowo) do zupełnie błędnych. Binaria przeniesione na Kentsfield Q6600 generują wyłącznie poprawne rezultaty. Testowałem oba komputery za pomocą "mprime" (z mersenne.org), ale to jest raczej dość jednorodny test obciążeniowy. Nie wykazały te testy żadnych błędów. Może ktoś chciałby uruchomić binaria mojej aplikacji na platformie Skylake i podzielić się rezultatami?
  22. O błędzie procesora Skylake 6700 HQ pisano wiele, ale wydaje mi się, że i pewne starsze wersje procesorów low-end dla laptopów też nie są lepsze. Mój program, wcale nie spokrewniony z Prime, pada numerycznie na etapie egzekucji, gdy jeden z plików ma mniej lub więcej pustych wierszy w postaci źródłowej. Po dodaniu, lub usunięciu, pustego wiersza, wszystko jest na etapie egzekucji OK. Nie jestem w stanie jednoznacznie zdiagnozować przyczyny. Równie dziwaczne zachowanie ma miejsce na nniej zaawansowanych platformach sprzętowych. Na starej sprawdzonej platformie Kentsfield Q6600 nie ma najmniejszych problemów. Czy ktoś jest zainteresowany wgryzieniem się w ten problem. Postać źródłowa tego trefnego programu jest dość rozbudowana, ale problem pojawia się podczas modyfikacji stosunkowo niewielkiego pliku (ca 30 kB)..
  23. Nie wiem, czy dobrze się domyślam, ale kontakt (i współdziałanie) z Javą jest u ciebie potrzebne OpenOfficeowi do poprawnego działania narzędzia stylistyczno-gramatycznego LanguageTool. W zasadzie instalacja LT jest bezproblemowa. U siebie Javę zainstalowałem w standardowym miejscu, tj. /usr/lib/jvm. Dalej ściągnąłem LT do /opt. W LibreWriterze uruchomiłem Menedżer Rozszerzeń i wybrałem instalację LT. Menedżer bez problemu znalazł LT. Po restarcie Writera pojawiło się odwołanie do LT w menu Narzędzia i LT po prostu działa. Czy o to chodziło?
  24. Naiwne sugestie: 1) Miałem problemy z instalacją oprogramowania do starszego sprzętu Brothera DCP7060 (laserowe urządzenie wielofunkcyjne). Po pierwsze - tylko Linux 64 bity. 2) Instalator Brothera musiałem uruchamiać dwukrotnie. 3) Sterowniki zainstalowały się i zadziałały u mnie poprawnie na platformie Fedora28 i Mint18. 4) Skaner - bez problemu działa "proste skanowanie" i to mi wystarcza. 5) Druk jest obsługiwany ze wszystkimi bajerami - auto dwustronny itd.
×
×
  • Create New...