Skocz do zawartości

bartoszp1992

Użytkownicy
  • Zawartość

    16
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

O bartoszp1992

  • Tytuł
    Młodszy Użytkownik
  1. Cześć! Potrzebuję dostać się do sterownika gazu w aucie, ponieważ mój gazownik nie odbiera a chcę skasować irytujący komunikat serwisu(który de facto już się odbył). Kiedyś mi się to udało, ale niestety nie pamiętam jak. Hardware- Laptop, kabel ProjektTECH STD-FTDI-3xLED, Sterwonik Gazu STAG Qbox basic Software- Fedora 29 32bit, AcStag-0.30.6.9288 prosto ze strony producenta, kompatybilny ze sterownikiem qbox basic, poprawnie zainstalowany i poprawnie uruchamiający się przez wine. Fakty: dmesg pokazuje, że kabel jest wykrywany prawidłowo jako /dev/ttyUSB0 Problem: Program nie może wykryć sterownika("brak sterownika gazu"). Próby jakie podjąłem: https://www.onetransistor.eu/2015/12/wine-serial-port-linux.html Tutaj po dodaniu dowiązania, po odpaleniu programu dowiązania znikają, w programie nie jest widoczny żaden port COM, komunikat o braku sterownika. Po dodaniu linijek [Hardware\\Devicemap\\Serialcomm] 1231984861 "Serial0"="COM1" do .wine/system.reg port jest już widziany przez program staga, ale nadal wyrzuca komunikat o braku sterownika przy próbie połączenia. Próba druga, oficjalna strona wine: https://wiki.winehq.org/Wine_User's_Guide#AEN415 4.3.1, Serial and parallel ports Zgodnie z tutorkiem odpaliłem wine regedit, dodałem wpis COM1 z wartością /dev/ttyUSB0. Nie dało to nic, brak jakichkolwiek portów w dosdevices, program nie widzi portu com, pokazuje komunikat o braku sterownika gazu. W każdym z tych przypadków na kablu świeci tylko czerwona dioda, sygnalizująca gotowość. Nie udało mi się zaobserwować, aby chociaż błysnęła TX lub RX. Kabel jest sprawny, wcześniej go używałem na innym lapku, też z fedorą(i pamiętam, że kilka dni walczyłem z odpaleniem go, ale gdy program zaczął widzieć COM1 to wszystko ruszało- tutaj nie rusza nadal). W ramach testu ściągnąłem sobie jeszcze realterma, ustawiłem port1 i chciałem coś wysłać. Stykająć linie kabla otrzymałbym identyczną wiadomość zwrotną. Ale i tu nici. "Bad ID, Probably PORT does not exist ie_BadId - specified comport doesnt exist" Ręce mi opadły. Macie jakieś pomysły?
  2. bartoszp1992

    [F29] Xoscope nie widzi urządzenia audio.

    CHyba mam problem. Usuwałem pulseaudio komendą sudo rpm -e pulseaudio --nodeps Potem po instalacji z repo pakietu pulseaudio nie działa mi w ogóle dźwięk.... Da się to jakoś szybko odkręcić, czy lepiej od razu przeinstalować system? Edit: dobra, z jakiegoś dziwnego powodu zaczęło z powrotem działać.... I xoscope też działa Rozwiązanie: przekompilowanie xoscope po uprzedniej instalacji paczek z repo: alsa-firmware alsa-lib-devel alsa-plugins-oss alsa-lib alsa-plugins-pulseaudio Do zamknięcia.
  3. bartoszp1992

    [F29] Xoscope nie widzi urządzenia audio.

    Nawet odinstalowałem pulseaudio, ale nadal nic. coś takiego mam w "readme": * You will need (optionally) the ALSA, ESD, or COMEDI libraries. If any (or all) of these libraries are absent, xoscope will build without that library's input capability. obstawiam, że coś z tym jest nie tak... alsa jest zainstalowana, paczek esd ani comedi nie znalazłem w repo.. Edit : w ogóle to pamiętam, że kiedyś (ok roku temu) instalowałem ta paczkę z repo larsks/xoscope na Fedorze chyba 27. I działało. Niestety to repo jest już niedostępne. Obstawiam, że coś źle robię przy kompilacji tego... Edit2: coś się udało. Doinstalowalem kilka bibliotek i przekompilowalem. Po zainstalowaniu widzi już urządzenie "Alsa". Jednak nie ma żadnego sygnału....
  4. bartoszp1992

    [F29] Xoscope nie widzi urządzenia audio.

    Da się coś z tym zrobić?
  5. bartoszp1992

    [F29] Xoscope nie widzi urządzenia audio.

    Przed chwilą spróbowałem na innym komputerze, z inną wersją systemu. Ten sam problem- żadnego urządzenia audio.
  6. Ostatnio wrzuciłem problem dotyczący wine, i bardzo dziękuję za pomoc. Jednocześnie chciałbym też protestować open source'owy program do śledzenia sygnałów elektronicznych, wykorzystujący wejście liniowe bądź mikrofonowe karty dźwiękowej. Program nazywa się xoscope, i został przeze mnie ściągnięty, skomplikowany i zainstalowany. Włącza się, ale... Nie widzi żadnego urządzenia audio. W systemie dźwięk działa, windows owy program Scope który w końcu zainstalowałem też widzi urządzenie "pulseaudio" i rejestruje jakiś sygnał. Niestety xoscope nie widzi żadnego urządzenia. macie jakiś pomysł, czemu tak może być? Może coś być nie tak z kompilacja?
  7. bartoszp1992

    Oscylosop i Wine

    Dzięki, zrobione, Browar.
  8. bartoszp1992

    Oscylosop i Wine

    Tak, jest zainstalowany.
  9. bartoszp1992

    Oscylosop i Wine

    Cześć. Chciałem sobie zrobić prosty układ wejściowy do oscyloskopu i wykorzystać kartę dźwiękową w lapku. Niezły program do całej reszty jest niestety dostępny tylko pod Windows(https://www.zeitnitz.eu/scope_en). Więc w ruch poszedł Wine. Niestety po instalacji program nie chce ruszyć. Oto, co zwraca terminal: [bartosz@portable Scope]$ wine Scope.exe 00a4:fixme:ole:CoInitializeSecurity ((nil),-1,(nil),(nil),2,2,(nil),0,(nil)) - stub! 00a4:fixme:ntdll:NtLockFile I/O completion on lock not implemented yet * Assertion at /builddir/build/BUILD/wine-mono-4.7.3/mono/mono/metadata/marshal.c:8670, condition `mono_error_ok (&error)' not met abnormal program termination 00a4:err:mscoree:expect_no_runtimes Process exited with a Mono runtime loaded. [bartosz@portable Scope]$ Niestety kompletnie nic z tego nie rozumiem. Jeżeli ktoś potrafi pomóc, będę bardzo wdzięczny Jeżeli są tu koledzy elektronicy, a sytuacja wygląda beznadziejnie- rzućcie jakaś alternatywą tego programu Regards!
  10. Witam, pytanie jak w temacie. System został postawiony na netbooku(Intel Atom), w związku z czym od razu doinstalowałem LXDE, bo gnoma za bardzo nie chce ciągnąć. W czym problem? Programy takie jak eclipse. Dużo okien. Wyświietlacz jest za niski. Nie widać całości, lub większość ekranu zajmują paski. Czasami w ogóle nie widać niektórych sekcji w oknach, bo są za niskie. Chciałbym zmienić DPI, żeby wszystko na wyświetlaczu było "mniejsze". Netbook to samsung NF210. Z góry dzięki za jakieś wskazówki. Tak, wiem, że będzie mało wyraźnie. Ale lepiej mało wyraźnie, niż w ogóle.
  11. bartoszp1992

    Fedora 26 i problem z Optimusem...

    Wiem, że nie powinno to część informacji pomocniczych. W sensie wrzuciłem ten kod jako dowód, że faktycznie optimus nie wyłącza nvidii.
  12. Tym razem stacjonarny lapek... Inspiron N5110 z i5 2gen i GF525M. Bumblebee zainstalowane zgodnie z tą instrukcją: https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee Oczywiście GF pakuje cały czas, bo coś nie działa. [root@localhost bartosz21]# lshw -c display *-display UNCLAIMED description: VGA compatible controller product: GF108M [GeForce GT 525M] vendor: NVIDIA Corporation physical id: 0 bus info: pci@0000:01:00.0 version: a1 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list configuration: latency=0 resources: memory:f5000000-f5ffffff memory:e0000000-efffffff memory:f0000000-f1ffffff ioport:e000(size=128) memory:f6000000-f607ffff *-display description: VGA compatible controller product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller vendor: Intel Corporation physical id: 2 bus info: pci@0000:00:02.0 version: 09 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom configuration: driver=i915 latency=0 resources: irq:37 memory:f6400000-f67fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:f000(size=64) memory:c0000-dffff [root@localhost bartosz21]# [root@localhost bartosz21]# optirun [10725.814364] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect. [10725.814448] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running? [root@localhost bartosz21]# Niby problem powszechny, a nie bardzo rozumiem, jak go rozwiązać. Eh, co format mam zawsze problem z tą grafiką i nigdy nie pamiętam, jak to rozwiązywałem. Ostatnio na F21 :/
  13. bartoszp1992

    WiFi działa, ale nie zawsze(???)

    Nic nie dało. Komendy weszły, ale internet nadal działa tylko z domowej sieci, z telefonu nie chce. A to dość ważne, jako że sprzęt ma być "portable"
  14. Problem rozwiązany, temat do zamknięcia. Jeżeli(w co bardzo wątpię) ktoś będzie miał podobny, rozwiązanie jest tutaj: https://wiki.winehq.org/index.php?title=Wine_User's_Guide&oldid=2519#Serial_and_Parallel_Ports Dziwne, że na fedorze nie ma Wine w najnowszej wersji..
  15. Kolejny problem Fedora 26+ Samsung NF 210. Wifi działa, ale... nie zawsze. Dziwne. Generalnie mam dwa lapki: Dell Inspiron N5110 Samsung NP-NF210 Na obu zainstalowałem ten sam system(na pierwszym 64bit, na drugim 32 bit). Mam w domu sieć Wifi, z którą łączą się oba komputery. Natomiast kiedy chce udostępnić internet z telefonu(Huawei Y6 I gen.) to na Dellu działa, a na Samsungu nie(łączy się z siecią, ale nie ma dostępu do internetu- ping nie odpowiada). Według lshw na Samsungu jest karta BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter i pracuje pod sterownikiem brcmsmac. Jakiś pomysł?
×