Jump to content

Luke12345

Nowi użytkownicy
  • Content Count

    4
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Luke12345

  • Rank
    Początkujący
  1. @max2491 Update: SecureBoot jest gdy wybiorę uruchamianie UEFI, przy którym system nie widzi dysku twardego. Radość. Odnośniki, które podałeś, owszem widziałem. Ten redhatowski to był pewnie nawet jeden z pierwszych, które przeczytałem o problemie. Na przerobienie tego z Ubuntu Wiki nie miałem jeszcze czasu.
  2. @Jonshu xbindkeys i xmodmap niczego nie dają, nie 'widzą' w ogóle Fn, tak samo jak xev nie widzi (ani samego, ani w kombinacji z innymi klawiszami) @max2491 Komputer był kupiony bez systemu i jako taki jest rozpoznawany w BIOSie (nic nie jest przypisane). Nie mam opcji SecureBoot. Update: MX Linux też odmawia posłuszeństwa, ale wygląda na to, że przeszedł acpi, tylko haczył się przy wyszukiwaniu urządzeń usb, cd. To dziwne: jest uruchamiany z usb a nie znajduje urządzeń USB...
  3. Niestety, wersja dostępna na stronie i moja pokrywają się. Data podana w readme też. Fakt, że jest napisane, że jest to bios dla maszyn pracujących z windą... może musiałbym jako acpi_osi wpisać Windows 10...
  4. Dzień dobry, na wstępie przywitam się i przyznam, że Damian J. z fedora.pl zaprosił mnie tutaj. Używam Fedory od lat, dwa tygodnie temu zmuszony przez życie do zakupu nowego laptopa (Lenovo IdeaPad S540) i postanowienia F31 na nim natknąłem na problem. Problemem jest acpi, którego wyłączenie (acpi=off) przy bootowaniu... umożliwia uruchomienie systemu i pracę, ale na tyle rozbija system, że nie działa klawisz Fn i powiązane z nim funkcje, a inxi nawet nie widzi baterii laptopa... Potrzebuję jakiejś porady czy słowa otuchy. Znalazłem w dokumentacji kernela wiele ustawień acpi i znalazłem acpica-tools, ale nie miałem czasu jeszcze się z tym pomęczyć i troszkę się tego boję (ale tylko troszkę). Próbowałem też acpi_osi w różnych konfiguracjach i nie dało to niczego. Tylko acpi=off załatwia sprawę.
×
×
  • Create New...