Jump to content

Amos

Użytkownicy
  • Content Count

    527
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    16

Amos last won the day on October 30 2018

Amos had the most liked content!

Community Reputation

9 Neutral

About Amos

  • Rank
    Ekspert

Contact Methods

  • Strona www
    http://emmanuel.linuxpl.com
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Skąd
    Kraków

Recent Profile Visitors

9,046 profile views
  1. Niestety odinstalowałem go już, więc nie mogę sprawdzić, ale sterownik działał.
  2. Kupiłem sieciówkę WiFi na USB i działa wszystko dobrze.
  3. Tak, całkiem inny. Ja mam desktopa. Laptopa pożyczyłem. I nie było problemów. Sprawdziłem te stery Realteka (r8168) i nic się nie zmieniło. Czyli wychodzi na to, że to chipset. Mam nadzieje, że nie oznacza to, iż płyta główna zaczyna padać...
  4. No właśnie napisałem powyżej, że podpiąłem laptopa kablem do routera i na lapku nie było problemu...
  5. Pożyczyłem laptopa i podpiąłem go kablem do routera. Wszystko na lapku śmiga normalnie.
  6. Mam router z wi-fi, na telefonie połączonym przez wi-fi wszystko smiga super...
  7. Wychodzi cos takiego: [Artur@localhost ~]$ traceroute onet.pl traceroute to onet.pl (213.180.141.140), 30 hops max, 60 byte packets 1 * * * 2 * * * 3 * * * 4 * * * 5 * * * 6 * * * 7 * * * 8 * * * 9 * * * 10 * * * 11 * * * 12 * * * 13 * * * 14 * * * 15 * * * 16 * * * 17 * * * 18 * * * 19 * * * 20 * * * 21 * * * 22 * * * 23 * * * 24 * * * 25 * * * 26 * * * 27 * * * 28 * * * 29 * * * 30 * * *
  8. Niestety pakietu linux-firmware ze sterownikami nie można już cofnąć do poprzedniej wersji, a NetworkManager nie był aktualizowany. Za to gdy uruchamiam z płytki PCLinuxOS albo RescueCD, to są takie same kłopoty z połączeniem...
  9. Podepnę się do tematu. Rzecz dotyczy Fedory Rawhide. Od wtorku (16.07.2019) mocno spadła prędkość połączenia z internetem, czy to w przeglądarce czy podczas aktualizacji systemu w konsoli. Trzeba wielokrotnie ponawiać połączenie, żeby przeglądarka połączyła się nawet z serwerem DNS. Podobnie jest przy pingowaniu adresów czy aktualizacji systemu w konsoli. A to przecież połączenie kablowe. Speedtesty przeglądarkowe pokazują nie więcej niż 2 - 3 Mbit/s, a powinno być ok. 80 Mbit/s. Przykładowe pingi: [Artur@localhost ~]$ ping onet.pl -c 4 PING onet.pl (213.180.141.140) 56(84) bytes of data. 64 bytes from sg1.any.onet.pl (213.180.141.140): icmp_seq=1 ttl=56 time=23.3 ms --- onet.pl ping statistics --- 4 packets transmitted, 1 received, 75% packet loss, time 3033ms rtt min/avg/max/mdev = 23.343/23.343/23.343/0.000 ms ping 8.8.8.8 -c 4 PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data. 64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=55 time=10.9 ms --- 8.8.8.8 ping statistics --- 4 packets transmitted, 1 received, 75% packet loss, time 3076ms rtt min/avg/max/mdev = 10.864/10.864/10.864/0.000 ms Te akurat są wyjątkowo złe, zwykle jest ok. 50, 60 % straconych pakietów, a bywa że i tylko niecałe 20%. Trochę danych o chipsecie i interfejsie: product: RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10EC:8168] vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd. [10EC] bus info: pci@0000:03:00.0 logical name: enp3s0 version: 0c serial: e0:3f:49:ae:f1:91 size: 100Mbit/s capacity: 1Gbit/s width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: Power Management, Message Signalled Interrupts, PCI Express, MSI-X, Vital Product Data, bus mastering, PCI capabilities listing, ethernet, Physical interface, twisted pair, Media Independant Interface, 10Mbit/s, 10Mbit/s (full duplex), 100Mbit/s, 100Mbit/s (full duplex), 1Gbit/s (full duplex), Auto-negotiation configuration: autonegotiation: off broadcast: yes driver: r8169 duplex: full firmware: rtl8168g-2_0.0.1 02/06/13 ip: 192.168.0.102 latency: 0 link: yes multicast: yes port: MII speed: 100Mbit/s resources: irq: 18 ioport: d000(size=256) memory: f7200000-f7200fff memory: f2100000-f2103fff ifconfig enp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500 inet 192.168.0.102 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255 inet6 fe80::e23f:49ff:feae:f191 prefixlen 64 scopeid 0x20<link> ether e0:3f:49:ae:f1:91 txqueuelen 1000 (Ethernet) RX packets 53092 bytes 72262117 (68.9 MiB) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 50531 bytes 7580991 (7.2 MiB) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 65536 inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0 inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10<host> loop txqueuelen 1000 (Local Loopback) RX packets 84 bytes 7304 (7.1 KiB) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 84 bytes 7304 (7.1 KiB) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 virbr0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 inet 192.168.122.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.122.255 ether 8a:a2:ad:66:dd:0a txqueuelen 1000 (Ethernet) RX packets 0 bytes 0 (0.0 RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 0 bytes 0 (0.0 TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 I jeszcze skrypt ifcfg-enp3s0: HWADDR=E0:3F:49:AE:F1:91 TYPE=Ethernet BOOTPROTO=dhcp DEFROUTE=yes IPV4_FAILURE_FATAL=no IPV6INIT=yes IPV6_AUTOCONF=yes IPV6_DEFROUTE=yes IPV6_FAILURE_FATAL=no IPV6_ADDR_GEN_MODE=stable-privacy NAME=enp3s0 UUID=1a84c711-dcb4-3fd6-b6e3-f0f7a2a38570 ONBOOT=yes AUTOCONNECT_PRIORITY=-100 ZONE=FedoraWorkstation PROXY_METHOD=none BROWSER_ONLY=no ETHTOOL_OPTS="autoneg off speed 100 duplex full" IPV6_PRIVACY=no I pytanie: czy to problem softwarowy (ze sterownikiem, ewentualnie NetworkManagerem albo Rawhide tak ma i po którejś następnej aktualizacji sie poprawi) czy sprzętowy (znaczy chipset pada)? Jeżeli softwarowy, to jak można go naprawić? A jeś
  10. Amos

    IBM kupiło Red Hat

    Miszcz: jaki Intel? To IBM, nie Intel. IBM obecnie działa tak samo jak Oracle, więc to początek końca RHEL i Fedory...
  11. Amos

    Co Się Dzieje Z Kadu

    Stanęło na 5.0 alfa i tyle...
  12. To właśnie jest menu Gruba...
  13. Amos

    Aktualizacja do najnowszej Fedory

    Dodaj do linii poleceń (tej z dnf system-upgrade) opcję: --allowerasing
  14. Po wydaniu polecenia kcmshell --list wśród innych modułów pojawia się u mnie moduł mouse. Z drugiej strony w repo nie ma osobnego pakietu typu mouse-kcm, więc chyba jest on na stałe wbudowany w systemsettings5 w najnowszej Plasmie. Zajrzyj też pod ten link: "This update also breaks Mouse settings in System Settings...", może ci wiele wyjaśnić...
  15. Ustawienia systemowe są zawarte w pakiecie plasma-systemsettings, nie wydaje mi się, żeby były jeszcze inne pakiety...
×