razor

Użytkownicy
  • Zawartość

    226
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

O razor

  • Tytuł
    Użytkownik

Contact Methods

  • AIM
    heniek01@jabster.pl
  • Strona www
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Płeć
  • Skąd
    Biała Podlaska
  • Zainteresowania
    Nooo Linux :D
  1. http://gnapi.linuxfaq.pl/ pakiet dla f8 ale działa na f9
  2. akurat co do wine to to opcja --nodeps nic by raczej nie zepsuła, bo wine niczego nie potrzebuje do pracy oprócz samego siebie i tego co już na pewno jest w systemie. Przynajmniej ja ngdy nie spotkałem się z sytuacja w której wine przy instalacji ciągną coś oprócz siebie i własnych wtyczek A co do instalacji pakietów rpm innych dystrybucji to przyznam się ze robiłem tak w przypadku wine i wielu innych pakietów nie zbyt mocno zintegrowanych z systemem i działały bez zarzutu. Rpm to rpm i nie wiem po co oddzielne pakiety tworzone są pod Rh pod Mandrive i pod fc ... to tylko nie potrzebne zamieszanie ;/ Ubuntu trzyma kompatybilność z debianem a dystrybucje rpmowe tworzą jakieś 1000 rożnych wersji. Nadmierne rozproszenie systemu pakietów to jedna z największych bolączek Linuksa jak na razie..
  3. ja se dodałem do pliku /etc/rc.local linijkę ifup eth0 jeśli masz zwykła kartę ethernet to wpisujesz eth0 jeśli np wifi to wlan lub ath lub jeszcze jakieś inne cuda Jak się nazywa twoje urządzenie możesz sprawdzić przez polecenie ifconfig ... wszystkie te kombinacje wykonuje się z roota su -
  4. Tylko że np w dziale sprzęt jest już tyle podpiętych że brakuje miejsca na zwykłe tematy... trochę to nieestetyczne i niepraktyczne. Zakładane tematy szybko spadają na druga stronę i mało kto tam wchodzi... imho coś by się przydało z tym zrobić
  5. Spod roota wy edytuj plik /etc/rc.local i dopisz to tam coś być chciał aby się z każdym uruchomieniem wykonywało na początku. Każda linijka jest interpretowana jak polecenie w konsoli.
  6. Ja po przebojach z dźwiękiem wbudowanym najpierw kupiłem jakiś sb audigy nowy 7.1 taki, ładny, czarny długi, ale okazał się leniwcem bo nie sam umiał dźwięku 5.1 miksować . Kopiłem więc na allegro starego sb audigy 5.1 za 50 zł i jest rewelacja polecam głownie liczy się chyba aby karta był n chipsecie emu10k czy jakoś tak, zresztą można sprawdzić na alsa-project.cośtam ;p no chyba że laptop, to wtedy problem..
  7. system-config-services I w menu ustawić "edytuj poziom uruchamiania" na "wszystkie" i na liście dla cpuspeed zafajkowac wszystko .
  8. Ja mam SB 5.1 i zintegrowaną. Kartę wbudowaną wyłączyłem w bisoie zęby mnie nie drażniła A ty do obu kart podłączasz czy tylko do SB ?Domyślam się że problem u ciebie dotyczy pulse audio . Ustaw wszystko w system->preferencje->sprzęt->dźwięk na pulse audio . Oczywiście wina po strone PA może być tylko jeśli masz F8...
  9. Może warto zrezygnować z xmms na rzecz bardzo podobnego ale nowszego audacious ? (yum install audacious audacious-plugins-nonfree-mp3) swoją drogą musisz i tak sprawdzić czy dźwięk psuje się tyko pod xmms czy pod wszystkim ...
  10. imo warto jeszcze spróbować totema. Wersje kodekowaną zainstalujesz poleceniem : su - echo -e "remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell a potem jeszcze: yum install gstreamer-plugins-ugly
  11. Być może gspca obsługuje twoją kamerkę. W konsoli z konta roota wydaj polecenie: yum install kmod-gspca gspca 1. zrestartuj kompa po instalacji 2. Odepnij kamerę i jeszcze raz podepnij 3. Jeśli masz np kartę TV to ją odepnij bo czasami widziana jest tona jako kamera.
  12. Próbowałeś z roota odpalać ? Czasami w problemach z winem to pomaga u mnie w przypadku csa 1.6 na wine bez steam przed updatem winea działało właśnie na roocie.
  13. Miałem dokładnie to samo. Każda próba odwołania się do czegokolwiek związanego z 3D równoznaczna była z koniecznością ponownego przymusowego logownia ;D więc spróbuj zrobić to co napisałem z tym że kmod-nvidia-96xx ...
  14. Chwilowo miałem to samo. Pomogła metoda remove restart install restart ;] tzn wpisz yum remove kmod-nvidia potem reboot , yum install kmod-nvidia potem reboot