Jump to content

syjamski_zbik

Użytkownicy
  • Content Count

    21
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About syjamski_zbik

  • Rank
    Użytkownik

Previous Fields

  • Środowisko graficzne
    GNOME, XFCE
  • GG
    9156131
  • TlenID
    syjamski_zbik
  • JID
    syjamski_zbik

Contact Methods

  • Strona www
    http://

Profile Information

  • Skąd
    wieś koło królestwa Szczecina
  1. syjamski_zbik

    Nazwa Serwisu?

    Znalazłem rozwiązanie Do logowania na nowy serwer nie potrzebuję nazwy serwisu (b3\) tylko nazwę dostępową koncentratora. Zapodałem pppoe -A i dostałem wynik [root@zbik ~]# pppoe -A Access-Concentrator: VPN Service-Name: service1 AC-Ethernet-Address: 00:04:61:43:4a:f1 -------------------------------------------------- Access-Concentrator: b3 Got a cookie: 38 50 b3 67 86 d2 dc 06 63 2a 43 a0 03 10 f3 bd b4 0c 00 00 AC-Ethernet-Address: 00:0a:cd:08:9e:13 -------------------------------------------------- Widać tu ACNAME dla service1 i brak jakiejklwiek nazwy b3\. Jest natomiast ACNAME b3. Wpisałem tylko tę nazwę w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 i działa Loguję się normalnie na nowym serwerze.
  2. syjamski_zbik

    Nazwa Serwisu?

    Pod windozą też mi takie adresy wywaliło. Żeby to sprawdzić to musiałem specjalnie drugiego kompa z windą poskładać. Mogę skonfigurować wszystko ręcznie, bo zawsze dostają ten sam adres. Ale serwer powinien przydzielić wszystko automatycznie. No i te adresy to też dziwna sprawa. Nowy serwer ma problemy z transferem (głównie o download chodzi). Może niewłaściwe przyznawanie adresów jest tego przyczyną. To połączenie pppoe więc po loginie wszystko leci. Czekam na jakieś info od admina.
  3. syjamski_zbik

    Nazwa Serwisu?

    Sieć jest całkiem spora (jest w nią spiętych kilka wiosek). Około 150 użytkowników. Ale raczej mała część używa linuksa (o ile ktoś używa).Przejżałem logi. Raz się zalogowałem na nowy serwer ale nie miałem wpisanej żadnej nazwy serwisu. Po restarcie znowu wylądowałem na starym. nowy serwer Jan 5 17:12:35 zbik pppd[3824]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0 Jan 5 17:12:35 zbik pppd[3824]: Using interface ppp0 Jan 5 17:12:35 zbik pppoe[3825]: PPP session is 163 Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1 Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: CHAP authentication succeeded Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: CHAP authentication succeeded Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: local IP address 192.168.254.42 Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: remote IP address 10.0.100.1 Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: primary DNS address 10.0.100.1 Jan 5 17:12:36 zbik pppd[3824]: secondary DNS address 194.204.152.34 Jan 5 17:12:36 zbik NET[3858]: /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-post : updated /etc/resolv.conf stary serwer Jan 5 17:18:53 zbik pppd[3080]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0 Jan 5 17:18:53 zbik pppd[3080]: Using interface ppp0 Jan 5 17:18:53 zbik pppoe[3081]: PPP session is 570 Jan 5 17:18:53 zbik pppd[3080]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1 Jan 5 17:18:55 zbik pppd[3080]: CHAP authentication succeeded Jan 5 17:18:55 zbik pppd[3080]: local IP address 192.168.254.42 Jan 5 17:18:55 zbik pppd[3080]: remote IP address 192.168.254.254 Jan 5 17:18:55 zbik pppd[3080]: primary DNS address 192.168.254.254 Jan 5 17:18:55 zbik pppd[3080]: secondary DNS address 194.204.152.34 Jan 5 17:18:55 zbik NET[3127]: /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-post : updated /etc/resolv.conf Znalazłem też takie komunikaty o błędach. To podczas prub zmiany nazwy serwisu na b3\ Jan 5 17:22:32 zbik pppd[5174]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0 Jan 5 17:22:32 zbik pppd[5174]: Using interface ppp0 Jan 5 17:22:32 zbik pppd[5174]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/2 Jan 5 17:22:52 zbik pppoe[5098]: Timeout waiting for PADO packets Jan 5 17:23:03 zbik pppd[5174]: LCP: timeout sending Config-Requests Jan 5 17:23:03 zbik pppd[5174]: Connection terminated. Jan 5 17:23:03 zbik pppd[5174]: Modem hangup Jan 5 17:23:07 zbik pppoe[5175]: Timeout waiting for PADO packets Jan 5 17:23:07 zbik pppd[5174]: Exit. Jan 5 23:10:33 zbik adsl-connect: ADSL connection lost; attempting re-connection. Jan 5 23:10:38 zbik pppd[3899]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0 Jan 5 23:10:38 zbik pppoe[3900]: ioctl(SIOCGIFHWADDR): Session 0: No such device Jan 5 23:10:38 zbik pppd[3899]: Couldn't get channel number: Input/output error Jan 5 23:10:38 zbik pppd[3899]: Exit Admin powiedział, że sprawdzi czy moze sie pozbyć backslasha. Może wówczas będę wiedział czy to nazwa jest winna czy coś po mojej stronie.
  4. syjamski_zbik

    Nazwa Serwisu?

    No i lipton. Nie mam pojęcia jak tę nazwę wpisać żeby to działało. Wpisywałem b3\\ 'b3\' "b3\" `b3\` i nic. Chyba tylko z nawiasami nie próbowałem. Może uda mi się nakłonić admina sieci do zmiany tej nazwy.
  5. syjamski_zbik

    Nazwa Serwisu?

    Jak wpiszę b3\\ i zrestartuję usługę network, dostaję wynik Podnoszenie interfejsu ppp0: /sbin/adsl-start: line 216: 3759 Terminated $CONNECT "$@" >/dev/null 2>&1 [ZAWIÓDŁ] Miejsce, w którym wpisywałem nazwę serwisu, jest prawidłowe. Wystarczy zerknąć do pliku konfigyracyjnego połączenia gedit /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 jest tu wpis servicename= odpowiadający wartości wpisanej w system-config-network. #!/bin/bash # Please read /usr/share/doc/initscripts-*/sysconfig.txt # for the documentation of these parameters. TYPE=xDSL DEVICE=ppp0 BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=yes USERCTL=yes IPV6INIT=no PEERDNS=yes PIDFILE=/var/run/pppoe-adsl.pid FIREWALL=NONE PING=. PPPOE_TIMEOUT=80 LCP_FAILURE=3 LCP_INTERVAL=20 CLAMPMSS=1412 CONNECT_POLL=6 CONNECT_TIMEOUT=60 PERSIST=yes SYNCHRONOUS=no DEFROUTE=yes USER=0135 ETH=eth1 PROVIDER=skynet DEMAND=no SERVICENAME='service1' niestety zmiana wpisu service1 ne b3\ z wykorzystaniem różnych znaków powłoki nic nie daje
  6. syjamski_zbik

    Nazwa Serwisu?

    Witam. Oto mój kolejny problem. Administrator sieci stawia nowy serwer. Ze starym serwerem łączyłem się za pomocą ppp0. Teraz żekomo mam utworzyć nowe połączenie ppp. W starym mam wpisać w "nazwie serwisu -> service1" a żeby nowe połaczenie działało na nowym serwerze, mam wpisać w "nazwie serwisu -> b3\". Problem polega na tym, że na windzie jest sprawa jasna (gdzie wpisać) ale na linuksie już nie bardzo. Troche pokombinowałem, odpaliłem system-config-network i podopisywałem w kartach konfikuracyjnych interfejsów (zaawansowane -> nazwa usługi:) dla ppp0->service1 a dla ppp1->b3\. Tu zaczynają się schody. Znak "\" może w windzie nie ma znaczenia, ale w linuksie powoduje to przeniesienie tekstu (polecenia) do kolejnej linii. system-config-network wywala coś takiego; Component: system-config-network Version: 1.3.96 Summary: TB95e67522 sre.py:242:_compile_repl:error: bogus escape (end of line) Traceback (most recent call last): File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/maindialog.py", line 662, in on_Dialog_delete_event self.save() File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/maindialog.py", line 346, in save self.saveDevices() File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/maindialog.py", line 366, in saveDevices devicelist.save() File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCDeviceList.py", line 210, in save dev.save() File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCDevice.py", line 355, in save self.Dialup.save( conf ) File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/NCDialup.py", line 216, in save conf[confkey] = str(self.__dict__[selfkey]) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/rhpl/Conf.py", line 364, in __setitem__ self.sedline('=.*', '=' + value) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/rhpl/Conf.py", line 258, in sedline self.lines[self.line]) File "/usr/lib/python2.4/sre.py", line 142, in sub return _compile(pattern, 0).sub(repl, string, count) File "/usr/lib/python2.4/sre.py", line 255, in _subx template = _compile_repl(template, pattern) File "/usr/lib/python2.4/sre.py", line 242, in _compile_repl raise error, v # invalid expression error: bogus escape (end of line) Local variables in innermost frame: p: None repl: =b3 pattern: <_sre.SRE_Pattern object at 0xb799ccc8> key: ('=b3\\', <_sre.SRE_Pattern object at 0xb799ccc8>) v: bogus escape (end of line) pytanie 1: Czy w dobrym miejscu wpisuję nazwę serwisu? pytanie 2: Co zrobić aby po wpisaniu b3\ znak \ nie powodował błędu? Próbowałem też polecenia: pppoe -S b3\ ; pokazywał się znak do edycji > a wpisując: pppoe -S b3\* dostawałem komunikat "pppoe: Timeout waiting for PADO packets" Serwery przypisują adresy przez DHCP
  7. syjamski_zbik

    Znowu Samba

    oki przerobiłem sekcję global, ale tylko zmieniając kolejność wpisów [global] workgroup = LUBANOWO server string = syjamski_zbik netbios name = syjamski_zbik guest account = nobody security = share password level = 8 username level = 8 smb password file = /etc/samba/smbpasswd local master = yes preferred master = yes domain master = yes os level = 65 domain logons = yes wins support = yes guest ok = yes nt pipe support = yes nt status support = yes Mam dostęp do wszystkiego ale inne komputery go nie mają, choć mój komputer jest widoczny w otoczeniu. Chcę zrobić tak aby wszyscy mieli dostęp do odczytu moich zasobów.
  8. syjamski_zbik

    Znowu Samba

    Witam. Mam problem z udostępnieniem swoich zasobów. Plik smb.conf wygląda tak: [global] workgroup = lubanowo server string = zbik security = share guest account = nobody username level = 8 password level = 8 local master = yes preferred master = yes domain master = yes os level = 65 domain logons = yes wins support = yes dns proxy = no nt pipe support = yes nt status support = yes null passwords = yes guest ok = yes [homes] comment = Home Directories browseable = no writeable = yes [filmy] path = /mnt/vfat/filmy writeable = no browseable = yes guest ok = yes Kilka dni temu jeszcze działało. Wszyscy mogli (_kożystać_ &#8594; korzystać) ORT z moich zasobów. Nic nie ruszałem i było git. Teraz testparm wywala niezgodność: Server's Role (logon server) conflicts with share-level security jak zmienię security = share na user to niby jest ok ale w dalszym ciągu dostaję komunikat w nautilusie Nie można odnaleźć "filmy". Być może został on niedawno usunięty. Widzę katalog, który udostępniłem ale nie mogę do niego wejść. Temat pewnie prosty ale to moja pierwsza samba
  9. syjamski_zbik

    Maskarada Ponownie

    Oki oki już działa. Skrypt od kolegi brody po kilku małych modyfikacjach zadziałał. Wielkie dzięki ludzie A tak swoją drogą to po przeczytaniu man już w miarę ogarniam temat
  10. syjamski_zbik

    Maskarada Ponownie

    Wyłączyłem i wszystko działa. Jak go skonfigurować aby wszystko działało ?
  11. syjamski_zbik

    Maskarada Ponownie

    Firewall jest włączony. Nie porywałbym się na śmiganie po necie bez właczonego firewalla.
  12. syjamski_zbik

    Maskarada Ponownie

    Siedzę i męczę. I niby coś działa ale nie do końca. Mam taki problem: mam dwa kompy połączone poprzez dwie sieciówki. Na moim kompie jest FC5 a na drugim jest xp. Problem polega na tym, że po zrobieniu maskarady i udostępnieniu neta na moim kompie, nie działajają protokoły FTP, komunikatory i POP3 i SMTP, a na windzie działa wszystko. Blee. Może ktoś coś pomoże? Połączenie ppp0 jest utworzone na eth1 a przez eth0 udostępniam internet. eth0 łączy się z drugim kompem: ip:192.168.1.1 bramka: 192.168.0.0 maska: 255.255.255.0 eth1; na niej utworzono ppp0: ip: 192.168.1.233 brama: 192.168.1.233 maska: 255.255.255.0 ppp0 na eth1; ip: 192.168.254.42 brama: 192.168.254.42 maska: 255.255.255.255 route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.254.254 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth1 default 192.168.254.254 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0 rc.local # uruchomienie przekazywania pakietow IP. echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # Zezwalamy na to by serwer przepuszczał pakiety które pochodzą z naszej sieci # lokalnej lub są dla niej przeznaczone. iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.1.2/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.1.2/255.255.255.0 -j ACCEPT # Teraz nakazujemy by wszystkie pakiety pochodzące z lanu były maskowane iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.254.42/255.255.255.255 -d 0/0 -j MASQUERADE wyknoałem też polecenie route add 192.168.1.1 gw 192.168.254.42 To jest ostatnia konfiguracja na jakiej się zatrzymałem, a sprawdziłem chyba wszystkie podane tu na forum i innych miejscach i albo nikt nie ma neta albo działa z oporami. Jestem już dość poirytowany, a rozwiązanie jak zwykle będzie zaskakująco łatwe. Więc POMOCY!!!
  13. syjamski_zbik

    Fc6 I Mirrory

    Moje pytanie brzmi: z jakich mirrorów pobieracie najnowszą Fedorę? Ja pobierałem obraz iso DVD przy wykorzystaniu wget. Trzykrotnie z polskich serwerów . Pobieranie przebiagało bez zakłóceń. Za każdym razem obraz zawierał jakieś błędy, przez co nie mogłem zainstalować ani nawet zaktualizować systemu !!
  14. syjamski_zbik

    Proszę O Pomoc W Sprawie Yum-a

    mirrorlist=http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=core-$releasever&arch=$basearch mirrorlist=http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=extras-$releasever&arch=$basearch mirrorlist=http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=updates-released-fc$releasever&arch=$basearch Jednak to nic nie dało. Zmiana mirrorlist nie pomogła core not using ftp, http[s], or file for repos, skipping - database is locked not using ftp, http[s], or file for repos, skipping - Query: SELECT url FROM mirrors where repo="core-5" and arch="i386" and valid="1" and country='PL'; Ale na poprzedniej konfiguracji już działa
  15. syjamski_zbik

    Proszę O Pomoc W Sprawie Yum-a

    [core] name=Fedora Core $releasever - $basearch #baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/os/ mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/fedora-core-$releasever enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY [extras] name=Fedora Extras $releasever - $basearch #baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/extras/$releasever/$basearch/ mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/fedora-extras-$releasever enabled=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora-extras gpgcheck=1 [updates] name=Fedora Core $releasever - $basearch - Updates #baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch/ mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/updates-released-fc$releasever enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora pozostałe części repo takie jak debuginfo i source są wyłączone
×