Skocz do zawartości

pichus

Użytkownicy
  • Zawartość

    14
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

O pichus

  • Tytuł
    Młodszy Użytkownik
  1. A ja mam problem... Wszystko chodziło pięknie kilka miesięcy, ale ostatnio zauważyłem, że czasami strasznie wolno chodzi wszystko... Z FTP się ssa 4 kB/s, powinno iść maks 32 kB/s.
  2. A ja wrócę do mojego problemu, sorry że tak długo ale zapomniałem o tym. Więc tak: [root@localhost ~]# ifdown ppp0 użycie: ifdown <nazwa urządzenia> Potem: Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 20 of Wireless Extension, while this program supports up to version 19. Some things may be broken... wlan0 Scan completed : Cell 01 - Address: 00:4F:62:02:9F:49 ESSID:"" Mode:Master Frequency:2.432 GHz (Channel 5) Extra:SignalStrength=29%,LinkQuality:24% Encryption key:off Bit Rates:11 Mb/s Extra:bcn_int=100 Cell 02 - Address: 00:16:41:03:6D:9C ESSID:"eNetwork" Mode:Master Frequency:2.457 GHz (Channel 10) Extra:SignalStrength=86%,LinkQuality:28% Encryption key:on Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s 48 Mb/s; 54 Mb/s Extra:bcn_int=100 A root i hasło 1234 nie działa, nadal to samo, 15 sekund, potem 30, itd...
  3. Prawie... del zrobiło, ale: [root@localhost ~]# route add gw default 192.168.1.1 gw: Odnalezienie nazwy urządzenia jest niemożliwe
  4. To 1 i 2: Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 213.25.2.80 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0 192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0 169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 wlan0 0.0.0.0 213.25.2.80 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0 Co do telnetu, wpisywałem to, root, potem moje hasło do roota ale pojawiało się: You are not allowed to log in before x secondes (coraz więcej :/).
  5. No dobra, zrobiłem wszystko, ok... Wpisałem 192.168.1.1, zalogowałem się, jest... Wchodzę na byle co, onet.pl, fedora.pl, Network problem Co robić?
  6. Zainstalowałem najnowszego kernela i kernel-devel (2187. Z tym which: [root@localhost pichus]# su - [root@localhost ~]# which depmod /sbin/depmod [root@localhost ~]# Wpisałem to ręcznie depmod zmieniając wersję kernela, nie pojawiło się że (_niema_ → nie ma) ORT polecenia, chwile pracowało i po chwili mogłem dalej wpisywać. Teraz robię make, może wyjdzie Dobra, make install się zrobiło, robie dalej thx. Edit: No i mam kolejny problem # cd /etc/sysconfig/network-scripts a następnie edytujemy plik ifcfg-wlan0 (w tym przypadku zdecydowałem się na adresację statyczną - nie czekam podczas boot FC na adres od serwera DHCP): (_niemam_ → nie mam) ORT pliku ifcfg-wlan0, mam go stworzyć i tam wkleić to co podane niżej? I to: Wprowadzamy klucz WEP (klucz wprowadzamy bez odstępów, wykorzystując małe litery): # echo "KEY=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX" >> ifcfg-wlan0 Zalicza się też do pliku czy mam to wpisać w konsoli?
  7. [root@localhost zd1211-driver-r83]# depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5 bash: depmod: command not found A co do kernel-devel, wpisałem yum install kernel-devel, zobacze co i jak
  8. Tak: Linux localhost.localdomain 2.6.17-1.2157_FC5 #1 Tue Jul 11 22:55:46 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux A jak wpiszę to drugie to: [pichus@localhost zd1211-driver-r83]$ depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5 bash: depmod: command not found
  9. Ja już to miałem, yum zrobił update, ale niestety przy make install nadal: depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5 make: depmod: Polecenie nie znalezione make: *** [install] Błąd 127
  10. To już ok jest, zrobiłem make, potem make install i przy make install: depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5 make: depmod: Polecenie nie znalezione make: *** [install] Błąd 127 [root@localhost zd1211-driver-r83]#
  11. [root@localhost zd1211-driver-r83]# make Makefile:226: *** missing separator. Stop. Linia 226: cp $(MODULE) $(MODPATH)/kernel/net
  12. Hmm... 2. Zaktualizować system: # yum -y update # yum install wireless-tools 3. Pobrać driver: http://zd1211.ath.cx/download/zd1211-driver-r83.tgz Wejść do lokalizacji z pobranym plikiem i rozpakować: # tar xvf zd1211-driver-r83.tgz Powstanie katalog: zd1211-driver-r83 # yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils Ja widzę napoczątku install wireless-tools. A to yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils zrobiłem też... + lsusb działa, ale nadal mam problem z make i z yum install wireless-tools. Gdyby co proszę o pomoc w jakiś "prosty sposób" jestem w Linuksie więcej niż początkujący, ale raczej zaawansowany nie jestem... Edit: Teraz dałem to yum install kernel-devel... to: Added 430 new packages, deleted 535 old in 23.81 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: g++ Nothing to do Raczej więc już to mam
  13. Ja mam taki problem... Jak wpisuje yum install wireless-tools to po chwili pokazuje Nothing to do czy coś w tym stylu, czyli (_niema_ → nie ma) ORT takiego składnika... Jak robię make w sterowniku to: make: *** /lib/modules/2.6.17-1.2157_FC5/kernel/net/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. Zmieniłem tam w configu sterownika to co napisane było w poście. Dodatkowo: bash: lsusb: command not found Ale nie podłączyłem adaptera WiFi Aha, nie robiłem nic z kablem Enthernet bo mam eagle-usb póki co, ale wolałbym mieć bezprzewodowo...
×