Jump to content

simodias

Użytkownicy
  • Content Count

    43
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About simodias

  • Rank
    Użytkownik
  1. Cześć, Szukam systemowego korektora częstotliwości akustycznych i nic ciekawego nie moge znaleźć. Chodzi o to, ze mam troszkę kiepskie głośniczki i chcę poprawić ich brzmienie poprzez obcięcie pewnych czestotliwości z brzegów pasma przenoszenia, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego narzędzia. Aumix, Alsa Mixer i takie tam mają tylko regulację głośności i balans między głośnikami, a nie o to mi chodzi. Znalazłem w sieci programik rtEq który niby ma regulację dla wielu części zakresu, ale jakoś nie słyszę żeby działał i w ogóle jest jakiś taki toporny - jakby nie chciał z systemem wpsółpracować. Zna ktoś coś lepszego? Będę wdzięczny za odpowiedź. A kolejne pytanie, to czemu dźwięk pod fedorą mam o wiele bardziej cichy niż pod windą i gdzie to zmienić? Niby wszędzie w systemie mam ustawioną maksymalną wartość, a mimo tego dźwięk wydaje się stotunkowo cichy. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  2. Witam serdecznie, Mój problem jest następujący. Chciałem zapoznać się z QCadem. Zainstalowałem przez piruta, znalazłem sobie tutoriala w necie http://www.inf.sgsp.edu.pl/lab/qcad i problem pojawił się kiedy postanowiłem korzystać z dodatkowych bibliotek (elementów). Owszem, znalazłem takie na http://www.qcad.org/qcad_downloads.html następnie rozpakowałem i wkleiłem do /usr/share/qcad/library. Następnie włączyłem QCada, włączyłem przeglądarkę bibliotek i nie mam zielonego pojęcia jak ów gotowe elementy przenieść na rysunek. Klikam na miniaturę elementu w przeglądarce, następnie "wstaw", kursor zmienia kształt na kształt wybranego elementu, ale kiedy klikam na rysunku, nic się nie dzieje! Znaczy się, nie pojawia się narysowany obiekt, a jedynie (nie wiem dlaczego) w przeglądarce warstw i bloków pojawiają się nowe pozycje. Jedynym sposobem na ujrzenie narysowanych obiektów jest wybranie edycji jednego z powstałych bloków, ale wtedy mogę edytować tylko i wyłącznie ten jeden element bez możliwości montowania różnych elementów. Będę wdzięczny jeśli znajdzie się życzliwa osoba z pomysłem jak zaradzić tej dziwnej sytuacji. Pozdrawiam serdecznie.
  3. Jeżeli masz wszystkie kodeki dla tych formatów to może starczy zresetować ustawienia kaffeine. Ja to mam w /home/nazwa_użytkownika/.kde/share/apps. Usuń ten katalog i włącz kaffeine na nowo. Będziesz miał konfigurator używania kodeków i powinno gruchnąć. Ewentualnie może być też tak, że kaffeine może nieco gorzej działać pod GNOME. Ja tak mam z niektórymi programami że pod KDE chodzą a pod GNOME nie chcą i na odwrót. Dla GNOME polecam MPlayer-a. Pozdro.
  4. Niestety nie mam w tym miejscu tej wtyczki... Chyba coś będzie trzeba doinstalować... Nie mniej dziękuję serdecznie.
  5. Może problem bzdurny, ale mnie zastanawia. Przejrzałem pobieżnie forum i znalazłem tylko problemy związane z instalacją. Otóż zainstalowałem sobie gnu gadu i dylemat jest taki, że kiedy je włączam (nawet pierwszy raz) nie pokazuje się żaden druid konfiguracji, a od razu tylko puste okienko komunikatora. Dziwne jest też to, że nigdzie nie ma opcji ustalenia własnego numeru gg ani dodania kontaktów! Jedyne co mogę, to dodać nowe numery dla sms. Na chłopski rozum nowe kontakty powinny być w menu, a ja mam tylko: "sms; przeglądarka historii; ignoruj; update; auto-away". Nie wiem, może coś pominąłem. Liczę się z tym, że problem jest dziecinny, ale dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Dziękuję i Pozdrawiam - simodias
  6. Ja muszę powiedzieć, że obserwując osoby które używają Ubuntu (bardzo często, ale nie zawsze) nie używają go na co dzień, a tylko czasami, natomiast w między czasie siedzą na Windowsie. Otóż ok, Ubuntu jest w sam raz do takiego kontraktu - "odpalę od czasu do czasu, załączę film i muzę a jak coś muszę zrobić to wracam na windę" Ale ja po pół rocznym używaniu tylko i wyłącznie fedory cenię jej niewidoczne na pierwszy rzut oka cechy ;-) Pozdrawiam wszystkich raz jeszcze ;-)
  7. Zainstalowałem tak jak mówiłeś RealPlayera z tej paczki. RP działa, ale film nie ;-) Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi :-/ Może o jakiś problem z połączeniem? Ale to dziwne, bo inne filmy działają :-/ Nie mniej i tak dziękuję ;-)
  8. Witam. Zauważyłem dziwną rzecz, która trochę mnie denerwuje. Mam nośnik flash EMTEC 512 MB i nie wiem czemu na starym jądrze (pierwszym prosto z płyty F7) montuje się automatycznie, natomiast na najnowszym kernelu komp w ogóle nie widzi nośnika! Wie ktoś co jest grane? Dzięks i pozdrawiam.
  9. Witam. Mój problem jest bardzo konkretny. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem podobnego problemu. Otóż chciałem obejrzeć sobie wykłady mojego idola Feynmana ze strony http://www.vega.org.uk/video/subseries/8 . Zaznaczę tylko, że po zainstalowaniu mplayerplug-in z początku filmy z tej strony działały, ale nie działały filmy o popularniejszych rozszerzeniach, tak więc dograłem wszelkie możliwe kodeki. Powiem też, że zwyczajne filmy o rozeszerzeniu rm działają bez zarzutu, natomiast gdy próbuję odpalić te czy to rzez samą przeglądarkę, czy to za pomocą MediaPlayerConnectivity pojawiają się problemy. Gdy używam samej przeglądarki, mplayerplug-in coś pobiera, a gdy próbuję puścić film zatrzymuje się i nie chce odtwarzać, natomiast używając MPC wyskakuje mi komunikat: Couldn't resolve name for AF-INET6; www.vega.org.uk. Nie mam już w ogóle weny na dalsze działania nad tym problemem. Gdyby co na windzie mojego braciszka działa bez zarzutu. Dziękuję i Pozdrawiam.
  10. Witam, Otóż z całkowitej ciekawości postanowiłem sobie zainstalować Ubuntu i muszę powiedzieć, że wywalam je przy najbliższej okazji! Otóż: mimo, że zainstalowałem najlżejszą wersję, w porównaniu do Fedory jest wolne! Niby jest okodekowane, ale jak przyszło co do czego, to nic nie można w ciągu jednego wieczora znaleźć. Siedze pół dnia, a filmów pod mplayerem nadal odpalić nie mogę. Ich forum jest fatalne. Nic na nim nie można znaleźć. Wpisując w wyszukiwarce słowa kluczowe, i tak wylatuje mi taka garść postów nie związanych z tematem, że nie można tego przerobić. FAQ jest zbyt obszerny, zawiera mnóstwo informacji dla profesjonalistów, a brakuje życiowych problemów, a pewnie nawet jakby były tam to by się ich nie odgrzebało z pośród pozostałych problemów, od których aż oczy bolą. Żeby poradzić sobie z niektórymi problemami i tak wracałem do FAQ fedory i tylko niektóre polecenia zmieniałem (np yum na apt-get) i działało :-D Nie wspominając już o tych zadufanych w sobie forumowiczach. Dawno nie widziałem tylu przemądrzałych kolesi odpowiadających żenującym "wygoogluj się"! To Ubuntu wcale nie jest takie cudowne. A najbardziej rozwala mnie to, że jak np zainstalowałem sobie beryla, to już mi żaden odtwarzacz filmów nie działa! I to jest ten automatyczny i wszechdziałający system? Owszem, może niektóre rzeczy robi automatycznie, ale wolę nieco posiedzieć nad dokręceniem systemu i mieć porządną maszynę niż jakieś tam łudubum. Jeszcze raz muszę powiedzieć, że distro jedno, a ludzie drugie. Musze Wam jeszcze raz powiedzieć, że jesteście najbardziej spoko grupą userów i na naszym forum zawsze znajdowałem to czego potrzebowałem a Wy zawsze pomagaliście mi kiedy tego potrzebowałem. Dzięki ludzie i niech żyje Fedora (chociaż 7 jakoś mi nie gra najlepiej, ale spróbuje raz jeszcze ;-) )
  11. Ja tam nie wiem jak to wygląda ze względu na system, ale mój brat i dwaj kumple mieli podobny problem. Po prostu jeśli laptop ma około roku to cokolwiek by się robiło i jak by się na niego dmuchało i dbało, jego wnętrze się zakurzy. Wtedy normalna sprawa, gorsza wętylacja, wyższa temperatura w środku i wolniejsza praca całości. Być może to właśnie zaleta (_linuxa_ → Linuksa) ORT, że wentyluje głośniej, bo winda tego problemu nie widzi ;-) Nie wiem, nie znam się. Jeden kumpel kładł laptopa na szaliku, montował dodatkowe wiatraczki, ale prawda jest taka, że aby rozwi ązać ten problem, trzeba rozkręcić lapcia i wydmuchać kurz z ważniejszych zakamarków. Przede wszystkim radiatory i tą kratkę z tyłu - główny dostęp powietrza ;-) Liczę się z tym, że diagnoza może być kompletnie nie na temat, ale chębi były szczere ;-) Pozdrawiam.
  12. Witam serdecznie, Panowie i Panie, na początek proszę, nie śmiejcie się ze mnie za bradzo. Mój problem jest następujący. Chcę uruchomić kartę w czytniku kart. Z tego co wyczytałem, opiera się to na wykorzystaniu kmendy/modułu (?) modprobe. Problem polega na tym, że kiedy wpisuję w konsoli "modprobe" wylatuje mi tekst, że komenda jest nieznana. Modprobe z tego co wyczytałem, to chyba jakiś moduł kernela. Być może go nie mam i nie mam pomysły jak go dociągnąć. Może ktoś pomóc? Dzięks ;-) Niech żyje Fedora (chwilowo 7) ;-) Modprobe już działa, po prostu musiałem je znaleźć. Logując się jako root zawsze używałem tylko su, teraz używam su- i wszytsko działa. Ale to nie koniec problemów. Zrobiłem wszytsko, co było napisane http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...0kart&st=15, a karta nadal nie działa. Ma ktoś może jakieś propozyjce? Używaj opcji edytuj zamiast pisać post pod postem /Karlik dziękuję :-D
  13. Witam. Wczoraj próbowałem zmienić wygląd w Open Arena i nigdzie nie mogłem znaleźć tej opcji. Na naszym forum (ani żadnym innym polskim) chyba nie ma rozwiązanego tego problemu (i co ciekawe, 90% ludzi na necie gra wyglądem domyślnym - pewnie też nie wiedzą gdzie to zmienić). Otóż, najpierw należy wejść do setup, a potem do player i tam JEST PRZYCISK DO ZMIANY MODELU POSTACI tyle że nie wiadomo dlaczego, zabrakło dla niego tekstury I PO PROSTU GO NIE WIDAĆ. Jest czarny, tak jak tło. Ale jeśli najedziecie w prawy dolny róg, to podświetli się wam na szaro prostokątny przycisk. Właśnie tam musicie kliknąć i wybrać odpowiedni wygląd ;-) Pozdrawiam wszystkich graczy ;-)
  14. Witam. Mam drobny problem. Zaczynam moją przygodę z pakietem obliczeń symbolicznych Maxima i akurat próbuję opisać matematycznie jednowymiarowy korek drogowy ;-) Dobrnąłem do zapistania takiego oto równania: (L0+(0.5*v^2/f*g)+Tr*v)/v i najzwyklej w świecie chciałbym teraz podstawić za czynniki f, g, Tr i L0 konkretne wartości (zadeklarować przyspieszenie ziemskie itd). W mathematice to wyglądałoby tak, że za równaniem wpsisywałem po prostu: /.g->9.81/.f->0.5/.Tr->0.5/.L0->4 i działało, a tutaj się wysypuje i mówi, że nie właściwe symbole. Szukałem w manualu, ale nie wiem nawet jak taka funkcja powinna się nazywać w angielskim języku. Tak więc chcę zrobić banalną rzecz, ale nie znam odpowiedniej składni. Robił ktoś może kiedyś coś podobnego? Bardzo dziękuję za każdą pomoc ;-)
  15. A moglibyście przetestować ten program Xcircuit? Chodzi mi tylko o zapis projektu do jakiejś grafiki. Jeszcze w życiu mało widziałem, pewnie dlatego nie mogę znaleźć tej opcji ;-)
×
×
  • Create New...