Jump to content
ivellios

Problem Z Yum-em W Fedora 8

Recommended Posts

Witam!

 

Zainstalowałem sobie w końcu Fedora 8 i przyznam, że jestem okropnie rozczarowany. W F7 wszystko mi ładnie chodziło a tutaj co chwilę mam kłody pod nogi rzucane. Problem jest następujący. Czego bym nie chciał instalować, to yum siada. Najpierw starałem się wywołać instalację zgodnie z tzw. nieofcijalnym Fedora FAQ i po oczekiwaniu przez 5 min otrzymałem taki komunikat. Połączenie z internetem mam (choć też musiałem jest ustawiać poprzez wyłączenie ręcznie IPv6, bo inaczej też leżało :? ) .... co mam zrobić, żeby mi normalnie repozytoria dzialały w Fedora? Nie znam się na reposach więc prosiłbym w miarę jasno wyjaśnione... jakoś do repozytoriów nigdy głowy nie miałem....

 

[[email protected] yum.repos.d]# yum -vy install yum-priorities

Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...8&arch=i386 error was

[Errno 4] IOError: <urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')>

Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.jesteś pewien, że masz dostęp do sieci w konsoli? (Nie przechodzisz przez jakieś proxy? Jak wyłączyłeś IPv6?)

2.

yum clean all
yum update

a dopiero potem instalacje

3.pokaż /etc/yum.conf, napisz jak instalowałeś F8 (nowa instalacja, upgrade, z DVD, z LiveCD, po sieci?)

 

Wykonaj punkty w kolejności jaką podałem, przechodząc do kolejnego, gdy zawiedzie poprzedni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten nieoficjalny Fedora FAQ to tylko zamęt wprowadza moim zdaniem. Jak konfigurowałem wedlug niego, to mi się też wiele rzeczy posypało w systemie. Wejdź na http://rpm.livna.org/rlowiki/, ściągnij odpowiednią paczkę dla swojego systemu i już masz odpowiednio skonfigurowane repozytoria w Yumie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. W konsoli na pewno jest dostęp, bo np elinks działa bez problemu zupełnie (tak samo wget)... Nie przechodzę przez proxy, używam routera DSL w domu (router D-Link).

IPv6 wyłączyłem przez wpisy w plikach:

 

/etc/sysconfig/network:
---------------------------------------------------------
NETWORKING_IPV6=no

 

oraz:

 

/etc/modprobe.conf:
--------------------------------------------------------
alias net-pf-10 off
alias ipv6 off

 

2. clean przeszedł, ale update wywalił coś takiego:

 

[[email protected] ~]# yum update
http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (101, 'Sie\xc4\x87 jest niedost\xc4\x99pna')>
Trying other mirror.
http://livna.cat.pdx.edu/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (97, 'Rodzina adres\xc3\xb3w nie obs\xc5\x82ugiwana przez protok\xc3\xb3\xc5\x82')>
Trying other mirror.
livna                     100% |=========================| 2.1 kB    00:00
primary.sqlite.bz2        100% |=========================| 192 kB    00:01
Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=fedora-8&arch=i386 error was
[Errno 4] IOError: <urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')>
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again

 

Więc nic nowego....

 

Co do configa:

[main]
cachedir=/var/cache/yum
keepcache=0
debuglevel=2
logfile=/var/log/yum.log
exactarch=1
obsoletes=1
gpgcheck=1
plugins=1
metadata_expire=1800
installonly_limit=2

# PUT YOUR REPOS HERE OR IN separate files named file.repo
# in /etc/yum.repos.d

 

Nic w nim nie zmieniałem, jest taki od instalacji. Instalka poszła z dystrybucji na DVD, czysta na sformatowaną partycję ext3

Share this post


Link to post
Share on other sites
[[email protected] ~]# yum update
http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (101, 'Sie\xc4\x87 jest niedost\xc4\x99pna')>
Trying other mirror.
http://livna.cat.pdx.edu/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (97, 'Rodzina adres\xc3\xb3w nie obs\xc5\x82ugiwana przez protok\xc3\xb3\xc5\x82')>
Trying other mirror.
[Errno 4] IOError: <urlopen error (110, 'Przekroczony czas oczekiwania na po\xc5\x82\xc4\x85czenie')>
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again

 

Mętnie przychodzi mi do głosy 2 potencjalnych sprawców: selinux (tego zawsze obwiniam o wszystko czego nie kumam) i firewall (z twojej maszyny, lub z routera)

Ja na twoim miejscu posiłkowałbym sie poleceniem na boku:

 

[[email protected] ~]# telnet rpm.livna.org 80
Trying 193.28.235.40...
Connected to rpm.livna.org.
Escape character is '^]'.
GET http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml HTTP/1.0

HTTP/1.1 302 Found
Date: Sat, 19 Jan 2008 22:24:18 GMT
Server: Apache/2.2.3 (CentOS)
Location: http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml
Content-Length: 328
Connection: close
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>302 Found</title>
</head><body>
<h1>Found</h1>
<p>The document has moved <a href="http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml">here</a>.</p>
<hr>
<address>Apache/2.2.3 (CentOS) Server at rpm.livna.org Port 80</address>
</body></html>
Connection closed by foreign host.
[[email protected] ~]#

 

z palca wpisujesz tylko linijkę z GET na początku, potem 2 entery i sprawdzasz wynik

jeśli w elinks i telnetem wszystko działa to albo coś blokuje komendzie yum (czyli właściwie /usr/bin/python) dostęp do sieci, albo python/yum został zainstalowany z uszkodzonych pakietów

może coś w logach zostało systemowych ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. W konsoli na pewno jest dostęp
To jeszcze pogrzebałbym w plikach konfiguracyjnych repozytoriów w /etc/yum.repos.d

W każdym pliku jest kilka sekcji. W każdej sekcji opcja "enabled". W tych sekcjach, gdzie "enabled=1" odkomentuj linię z opcją "baseurl" i zakomentuj linię z opcją "mirrorlist". Jeśli to nie pomoże, to nie wiem o co chodzi.

 

@cracket - firewall to raczej nie, jeśli jest połączenie. Co do SElinux to nie wiem, ale raczej byłby ślady po takich blokadach w logach i komunikat błędu też by chyba inaczej wyglądał.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu zachodzi ciekawostka zaiste:

 

wpisałem:

telnet rpm.livna.org 80

 

i zauważyłem, że on chce się łączyć na adres:

 

Trying 1.0.0.0...

 

potem nic się nie działo (podejrzewam, że nic by się nie stało, co najwyżej czas połączenia przekroczony). Co zresztą w końcu wyskoczyło :?

 

Od razu dorzucam ifconfig (nie wiem czy się przyda, ale skoro takie dziwne połączenie to hmm):

 

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0F:EA:A0:0F:01
          inet addr:192.168.1.2  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:165 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:251 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:86053 (84.0 KiB)  TX bytes:35507 (34.6 KiB)
          Interrupt:18 Base address:0xe000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:1484 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1484 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:2580932 (2.4 MiB)  TX bytes:2580932 (2.4 MiB)

 

Oraz route:

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
link-local      *               255.255.0.0     U     0      0        0 eth0
default         mygateway1.ar7  0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0

 

Na mój gust jest ok, więc nie rozumiem o co mu chodzi...

 

Co do pomysłu WalDo zrobiłem tak jak mówiłeś (z tymi baseurl) i chyba to pomogło :)

Pobrał sobie pliczki i znalazł, co ma update'ować :)

 

Dzięki wielkie za pomoc... zastanawia mnie tylko jeszcze kwestia owego telnetu z livna ?? ale gdy robie yum update to on jakiś mirror w końcu łapie, więc tragedii nie ma ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie "mirrorlist" powinien działać szybciej, bo nie ciągnie z macierzystego serwera tylko szuka bliższych repozytoriów na serwerach lustrzanych. Faktem jest, że serwer przekazujący listę często jest niedostępny (nie wiem z jakich przyczyn, mogę się tylko domyślać, że to z powodu np. znacznej ilości żądań albo aktualizacji).

Jak zacznie działać, to możesz spróbowac zainstalować wtyczkę

yum install yum-fastestmirror

i wtedy przeprowadź operację odwrotną - zakomentuj "baseurl" i odkomentuj "mirrorlist".

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc.

 

Mam podobny problem jak kolega. PO zainstalowaniu swieżego systemu i uruchomieniu internetu. Nie działa mi yum.

 

Po probie instalacji np.:

# yum clean all

Cleaning up Everything

# yum install kmod-nvidia-96xx

Zainstalowałem linve rpm`em

 

Wyskakuje mi taki błąd:

 

http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://livna.cat.pdx.edu/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/livna...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirro...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://mirror.atrpms.net/livna/fedora/8/i3...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
livna                     100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
primary.sqlite.bz2        100% |=========================| 193 kB    00:22     
http://ruslug.rutgers.edu/macromedia/rpm/r...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://macromedia.mplug.org/rpm/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://macromedia.rediris.es/rpm/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://sluglug.ucsc.edu/macromedia/rpm/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: flash. Please verify its path and try again

 

1.jesteś pewien, że masz dostęp do sieci w konsoli? (Nie przechodzisz przez jakieś proxy? Jak wyłączyłeś IPv6?)
2.
Kod
yum clean all
yum update
a dopiero potem instalacje
3.pokaż /etc/yum.conf, napisz jak instalowałeś F8 (nowa instalacja, upgrade, z DVD, z LiveCD, po sieci?)

 

1. Mam neta w konsoli, co do iPv6 nie włączałem nigdzie (ale nie wiem), do laczenia z siecia uzywam skryptu proxy (konfigurowałem go w trybie graficznym.

2.

yum clean all

# yum clean all
Cleaning up Everything

 

yum update

# yum update
http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://livna.cat.pdx.edu/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/livna...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirro...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://mirror.atrpms.net/livna/fedora/8/i3...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
livna                     100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
primary.sqlite.bz2        100% |=========================| 193 kB    00:35     
http://sluglug.ucsc.edu/macromedia/rpm/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://macromedia.mplug.org/rpm/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://ruslug.rutgers.edu/macromedia/rpm/r...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
http://macromedia.rediris.es/rpm/repodata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')>
Trying other mirror.
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: flash. Please verify its path and try again

 

 

3.System instalowalem z dvd.

/ctc/yum.conf

[main]
cachedir=/var/cache/yum
debuglevel=2
logfile=/var/log/yum.log
pkgpolicy=newest
distroverpkg=redhat-release
tolerant=1
exactarch=1
retries=2
obsoletes=1
gpgcheck=1
throttle=100%
timeout=10

# PUT YOUR REPOS HERE OR IN separate files named file.repo
# in /etc/yum.repos.d

 

Probowalem tez wklepac ta komende:

Mętnie przychodzi mi do głosy 2 potencjalnych sprawców: selinux (tego zawsze obwiniam o wszystko czego nie kumam) i firewall (z twojej maszyny, lub z routera)

Ja na twoim miejscu posiłkowałbym sie poleceniem na boku:

 

Kod
[[email protected] ~]# telnet rpm.livna.org 80
Trying 193.28.235.40...
Connected to rpm.livna.org.
Escape character is '^]'.
GET http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml HTTP/1.0

HTTP/1.1 302 Found
Date: Sat, 19 Jan 2008 22:24:18 GMT
Server: Apache/2.2.3 (CentOS)
Location: http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml
Content-Length: 328
Connection: close
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>302 Found</title>
</head><body>
<h1>Found</h1>
<p>The document has moved <a href="http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml">here</a>.</p>
<hr>
<address>Apache/2.2.3 (CentOS) Server at rpm.livna.org Port 80</address>
</body></html>
Connection closed by foreign host.
[[email protected] ~]#

 

A tak wygladalo to u mnie:

 

# telnet rpm.livna.org 80
Trying 193.28.235.40...
Connected to rpm.livna.org.
Escape character is '^]'.
GET http://rpm.livna.org/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml HTTP/1.0

HTTP/1.1 302 Found
Date: Thu, 24 Jan 2008 16:39:14 GMT
Server: Apache/2.2.3 (CentOS)
Location: http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml
Content-Length: 328
Connection: close
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>302 Found</title>
</head><body>
<h1>Found</h1>
<p>The document has moved <a href="http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/i386/repodata/repomd.xml">here</a>.</p>
<hr>
<address>Apache/2.2.3 (CentOS) Server at rpm.livna.org Port 80</address>
</body></html>
Connection closed by foreign host.

 

To jeszcze pogrzebałbym w plikach konfiguracyjnych repozytoriów w /etc/yum.repos.d

W każdym pliku jest kilka sekcji. W każdej sekcji opcja "enabled". W tych sekcjach, gdzie "enabled=1" odkomentuj linię z opcją "baseurl" i zakomentuj linię z opcją "mirrorlist". Jeśli to nie pomoże, to nie wiem o co chodzi.

 

Tego sposobu też probowałem ale nie pomogło.

Próbowałem też zamienić oryginalny fedora-core.repo ta znajdujący się TUTAJ. Wyglada on teraz tak:

[core]
name=Fedora Core $releasever - $basearch
baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/os/
#mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/fedora-core-$releasever
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY

[core-debuginfo]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - Debug
baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/debug/
enabled=0
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY

[core-source]
name=Fedora Core $releasever - Source
baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/source/SRPMS/
enabled=0
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze to zabrzmi infantylnie, zwlaszcza po tych wszystkich waszych zabiegach, ale jesli nic nienapsuliscie to klepnijcie

yum update

... a tak z 10 razy pod rzad jak sie bedzie wywalal ;)

... w koncu, za ktoryms razem uda mu sie prawdopodobnie wbic na wszystkie repozytoria i sciagnac z nich xml-e...

 

Od jakiegos czasu mam ten sam problem - nie wiem gdzie lezy wina, ale osobiscie obarczam nia kulejace repozytoria.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moze to zabrzmi infantylnie, zwlaszcza po tych wszystkich waszych zabiegach, ale jesli nic nienapsuliscie to klepnijcie
yum update

... a tak z 10 razy pod rzad jak sie bedzie wywalal ;)

... w koncu, za ktoryms razem uda mu sie prawdopodobnie wbic na wszystkie repozytoria i sciagnac z nich xml-e...

 

Od jakiegos czasu mam ten sam problem - nie wiem gdzie lezy wina, ale osobiscie obarczam nia kulejace repozytoria.

Powodzenia

 

Mam dokładnie ten sam problem w CentOS 5

I jedno co już sprawdziłem to problem związany prawdpopodobnie z routingiem

Ponieważ na tej maszynie nie dziala Wam prawdopodobnie żadne połączenie poza siecią lokalną, wszystko co próbuje się wydostać przez router jest wycinane.

Co najważniejsze sesję zamyka maszyna a nie router.

Żeby było śmieszniej ja na CentoOS mam zainstalowanego VMWare i maszynki wirtualne w trybie Bridge widza sieć poprawnie a host nie :(

 

Jeśli ktoś znajdzie root of problem to prośba o info

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Ponieważ na tej maszynie nie dziala Wam prawdopodobnie żadne połączenie poza siecią lokalną, wszystko co próbuje się wydostać przez router jest wycinane. ...

Widzisz, tak sie sklada, ze na tej maszynie bardzo dobrze dziala mi polaczenie z siecia... i to nie tylko lokalna w dodatku w kazdym mozliwym protkole :)

W tym samym czasie w ktorym yum wywala mi sie po raz kolejny, ja klepie na przyklad posta na forum.fedora.pl, przegladam kilka innych portali, slucham muzyki (stream) z lifefm.co.uk, siedze zalogowany przez ssh na innej maszynie i sciagam bez problemu poczte z kilkunastu kont po POPie - wiec obawiam sie, ze to jednak problem z serwerami/mirrorami trzymajacymi repozytoria, a nie z siecia...

BTW - serwery trzymajace repozytoria brzmi prawie jak grupa trzymajaca wladze ;)

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na marginesie... Nie wiem jak to jest ale w znajomego ktory też ma zainstalowana Fedore 8 w wersji 64-bitowej yum smiga bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasadniczo odpowiedz jest bardzo prosta: yum wyszukuje najlepsze mirrory (najnizsze pingi do serwerow z mirrorlist) dla danego polaczenia... stad jeden uzytkownik ma z gorki, a inny (z mniejszym szczesciem - czyli tak jak ja i kilka innych osob skarzacych sie na forum...) nie :)

Mozna by z tym powalczyc - wylaczajac fastestmirror/mirrorlist i przypisujac niekoniecznie najszybszego ale za to stabilnego serwera do kazdego repo, ale ja jestem na to za leniwy i poczekam az sytuacja sama sie poprawi ;)

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zasadniczo odpowiedz jest bardzo prosta: yum wyszukuje najlepsze mirrory (najnizsze pingi do serwerow z mirrorlist) dla danego polaczenia... stad jeden uzytkownik ma z gorki, a inny (z mniejszym szczesciem - czyli tak jak ja i kilka innych osob skarzacych sie na forum...) nie :)

Mozna by z tym powalczyc - wylaczajac fastestmirror/mirrorlist i przypisujac niekoniecznie najszybszego ale za to stabilnego serwera do kazdego repo, ale ja jestem na to za leniwy i poczekam az sytuacja sama sie poprawi ;)

Pozdro

 

to ma swoje wady, bo niektóre serwery zmirrorują aktualizacje szybciej, inne wolniej; ja też się kiedyś wycwaniłem i wklepałem baseurl, a potem miewałem brakujące zależności przy aktualizacjach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...