slabypingwin 105 Report post Posted January 4, 2013 Mam obecnie routerek TP LINK 8901G - to taki podstawowy model z 1 antenką za 100 zł . Używam go do neostrady[wersja do 10 mega] W przyszłym tygodniu będę mieć liveboxa , jak wiadomo - livebox nie ma wcale zewnętrznej anteny . I teraz pytanie do osób które miały styczność z obydwoma tymi urządzeniami ; które z nich ma lepszy zasięg WI FIw domu , parterowym , jeśli sygnał ma przechodzić przez 1 lub 2 ściany ? Dzięki za wszelkie opinie Quote Share this post Link to post Share on other sites
@SeeM 115 Report post Posted January 4, 2013 Livebox ma zasieg du_ny jak siemano. Jedyne, co ma dobre, to fajna obsluge przez przegladarke. Mozna nawet dobrac sie do niego przez telnet, zalogowac jako root i mocniej pokombinowac. Jesli to stare budownictwo z porzadnie zbrojonymi scienami (z domieszka odrobiny wilgoci), to za dwiema bedziesz moze w zasiegu. Jest róznie, zalezy glównie od tego z czego te sciany sa i ile w nich zelastwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slabypingwin 105 Report post Posted January 9, 2013 No wiec w poniedzialek przywiezli mi tego liveboxa . Znalazlem w domu takie miejsce do jego ustawienia ze zasieg ma taki sam jak routerek tp-linka Jest z nim 1 problem z którym nie moge sobie poradzic i prosze o pomoc . Mam tez accespoint G DUO który pracuje jako repeator sygnalu WIFI . Konfiguracja i wspólpraca pomiedzy routerem tp-linka a Apekiem przebiegala bezproblemowo .. Z liveboxem Apek laczy sie i po kilku sekundach rozlacza a ikonka sieci zmienia sie w wykrzyknik , Panowie na infolinii neo nic mi nie doradzili , powiedzieli ze oni nie testowali wspólpracy liveboxa z accespointami .... Domyslne IP liveboxa - 192.168.1.1 IP accespointa - 192.168.1.254 . Moze ktos z was zetknal sie juz z taka sytuacja ze accespoint wspólpracuje prawidlowo z jednym routerem a z innym laczy sie tylko na chwile i po kilku sekundach rozlacza . Dodam jeszcze ze szyfrowanie w liveboxie wylaczylem . W takim momencie ping na Apeka odpowiada a na liveboxa juz nie ,,, Z góry dzieki za porady w tej sprawie . A jak nalezy zalogowac sie do liveboxa poprzez TELNET ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
slabypingwin 105 Report post Posted January 10, 2013 Ja już sam poradziłem sobie ze skonfigurowaniem połączenia pomiędzy liveboxem i accespointem . W ustawieniach sieci LAN w Apeku w opcji BRAMA zamiast 0,0,0,0 dałem 192.168.1.1 We właściwościach protokołu TCP/IPV4 ustawiłem ręcznie "na sztywno "parametry połączenia . Jakby nie było serwer DHCP w Apeku jest wyłączony ... W teraz łączność pomiędzy Apekiem a LB2 jest prawidłowa , nawet po przywróceniu szyfrowania . Quote Share this post Link to post Share on other sites
dj_oko 5 Report post Posted January 15, 2013 O, Windows 8. :trollface: Quote Share this post Link to post Share on other sites