Jump to content
Guest _PaT

Zmiany Na Forum

Recommended Posts

Guest _PaT

Witajcie,

 

Postanowiliśmy odświeżyć trochę nasze fedorowe dziedzictwo, z czym wiązało się kilka zmian.

  • zmiana serwera, przy okazji zmiana łącza na 100Mbit/s
  • aktualizacja IPB forum.fedora.pl do najnowszej wersji
  • aktualizacja wordpressa fedora.pl do najnowszej wersji
  • aktualizacja wiki do najnowszej wersji
  • hardening serwera, apache, php, mysql
  • instalacja revProxy z modsecurity/WALLF

Proszę w tym temacie zgłaszać wszelkie napotkane problemy. Spodziewam się błędów typu "WALLF possible atack detection", które oznaczają, że trzeba wytresować modsecurity ;) W takim przypadku proszę o dokładny opis co zostało kliknięte przed wyświetleniem tego błędu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiki.fedora.pl jest rozwalona

- W kanale rss pojawiło się 150 powiadomień z userami spamującymi. Część chyba odfiltrowaliście, ale i tak na http://wiki.fedora.pl/wiki/Specjalna:Wszystkie_strony można zlaeźć np. http://wiki.fedora.pl/wiki/Entrainement_anal_sexe_amateur_video_gratuite

 

- menu po lewj nie działa, możliwe że to za duże logo na wiki, przysłania linki "Poradnik", "Artykuły" ...

- wygląd: zniknęła skórka (jest domyślna) i logo jakieś robocze jest wstawione

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest _PaT

wiki.fedora.pl jest rozwalona

- W kanale rss pojawiło się 150 powiadomień z userami spamującymi. Część chyba odfiltrowaliście, ale i tak na http://wiki.fedora.pl/wiki/Specjalna:Wszystkie_strony można zlaeźć np. http://wiki.fedora.pl/wiki/Entrainement_anal_sexe_amateur_video_gratuite

 

- menu po lewj nie działa, możliwe że to za duże logo na wiki, przysłania linki "Poradnik", "Artykuły" ...

- wygląd: zniknęła skórka (jest domyślna) i logo jakieś robocze jest wstawione

 

Dzięki za uwagi. W wolnej chwili zajmę się nimi.

Skórka została zmieniona umyślnie, gdyż poprzednia nie przeżyła update'u. Ogólnie update mediawiki to jest jakieś nieporozumienie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam komunikat "WALLF 403: Possible attack detection". Komunikat pojawia się przy jakiejkolwiek próbie edycji dostępu z Chrome.

Teraz piszę z Firefoksa i wszystko jest tu OK.

W Chrome próbuję też wejść na adres http://forum.fedora.pl - wyświetla mi się Red Hat Enterprise Linux Test Page

Być może istotne jest, że przeglądarka pamięta moją autoryzację na forum.

 

Nie mogę dopisać posta w komunikatorze do istniejącej rozmowy zaczętej przez Szefa pt. Aktualizacja forum

 

Ogólnie sporo problemów z dostępem. W Firefox też mnie czasem wywala z tym WALLF. Podobnie w Operze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest _PaT

Mam komunikat "WALLF 403: Possible attack detection". Komunikat pojawia się przy jakiejkolwiek próbie edycji dostępu z Chrome.

Teraz piszę z Firefoksa i wszystko jest tu OK.

W Chrome próbuję też wejść na adres http://forum.fedora.pl - wyświetla mi się Red Hat Enterprise Linux Test Page

Być może istotne jest, że przeglądarka pamięta moją autoryzację na forum.

 

Nie mogę dopisać posta w komunikatorze do istniejącej rozmowy zaczętej przez Szefa pt. Aktualizacja forum

 

Ogólnie sporo problemów z dostępem. W Firefox też mnie czasem wywala z tym WALLF. Podobnie w Operze.

Proszę potestuj znów - wprowadziłem dziś sporo zmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Post w komunikatorze dopisałem, ale z pracy z W7, Chrome v.24.x
Strona forum pokazuje się poprawnie tzn. nie mam już strony testowej.
[EDIT]
Po wysłaniu posta nie muszę już odświeżać ręcznie, żeby wyjść z trybu edycji.

Dokładniej sprawdzę po południu z domu.

no, ładnie - napisałem, że nie trzeba odświeżać ręcznie, ale chyba tylko nowego posta. Wszedłem w edycję i po "Zapisz zmiany" nadal jestem w oknie edycji.
Refresh strony nadal potrzebny.

[EDIT]
I dalej...
Przejście do pełnego edytora rozwala formatowanie - całość posta widoczna w jednej zawiniętej linii. Znikają podziały linii.

Edited by szef

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest _PaT

Ja przy okazji chciałem zgłosić, że nie widzę pozostałych zalogowanych na forum. Tylko siebie i gości, czasem też robota Google.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja przy okazji chciałem zgłosić, że nie widzę pozostałych zalogowanych na forum. Tylko siebie i gości, czasem też robota Google.

Właśnie też się temu dziwie co jest grane forum ogólnie jest dostępne i w logach nie ma żeby było coś blokowane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Post w komunikatorze dopisałem, ale z pracy z W7, Chrome v.24.x

Strona forum pokazuje się poprawnie tzn. nie mam już strony testowej.

[EDIT]

Po wysłaniu posta nie muszę już odświeżać ręcznie, żeby wyjść z trybu edycji.

 

Dokładniej sprawdzę po południu z domu.

 

no, ładnie - napisałem, że nie trzeba odświeżać ręcznie, ale chyba tylko nowego posta. Wszedłem w edycję i po "Zapisz zmiany" nadal jestem w oknie edycji.

Refresh strony nadal potrzebny.

 

[EDIT]

I dalej...

Przejście do pełnego edytora rozwala formatowanie - całość posta widoczna w jednej zawiniętej linii. Znikają podziały linii.

 

WalDo

 

Edytowanie postu powinno już działać normalnie, tak samo zapisywanie podczas edycji. Zobacz jak to u Ciebie wygląda teraz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze gorzej :)

Kliknąłem "Napisz" i post się pokazał. Wszedłem w edycję, kliknąłem "Zapisz zmiany" - pozostałem w okienku "Dodaj odpowiedź". Różnica jest taka, że po kliknięciu F5 post zniknął całkowicie. Wcześniej po "Zapisz zmiany" i F5 zmieniony post był publikowany.

 

[EDIT]

Czyli jednak z nie powinno być więc sprawdzam edycję...

Jest jak było...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie też się temu dziwie co jest grane forum ogólnie jest dostępne i w logach nie ma żeby było coś blokowane

 

_PaT już to naprawił dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TEST
TEST
test

test

Problem jest z Chrome. Z Firefoksa (konkretnie z Waterfoksa pod windą) działa. W Chrome to się nawet wylogować nie mogę :)

 

Jeszcze jeden test z Opery. Też jest OK. Czyli to Chrome v.24.x jakiegoś babola ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×