Jump to content
b33zon

Gnome-Control-Center - Nie Można Znaleźć Libwinbind-Client.so

Recommended Posts

Cześć, mam problem z uruchomieniem Ustawień. Nie chcą się włączyć, w konsoli można zobaczyć:


[wrazik@localhost ~]$ gnome-control-center

gnome-control-center: error while loading shared libraries: libwinbind-client.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Próba reinstallacji wszystkich pakietów nie przyniosła efektu (próbowałem reinstalować: gnome*, control-center, libwclient). Sama biblioteka znajduje się fizycznie na dysku w /usr/lib/samba/libwinbind-client.so

 

Ostatnią rzeczą, którą robiłem w systemie było przypadkowe zabranie flagi "s"(setuid exec.) wewnątrz katalogu /usr/bin. Przywróciłem flagę do pogramów, które znałem (su, sudo, passwd). Może któryś program jeszcze potrzebuję tej flagi? A może coś jeszcze innego się zrypało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze kilka innych

 ls -l /usr/bin | grep ^\-..s
-rwsr-xr-x    1 root root       53824 12-04 15:47 at
-rwsr-xr-x.   1 root root       64216 2013-03-19  chage
-rws--x--x    1 root root       23984 01-13 12:31 chfn
-rws--x--x    1 root root       23888 01-13 12:31 chsh
-rwsr-xr-x    1 root root       57568 2013-09-26  crontab
-rwsr-xr-x    1 root root       35336 2013-07-06  fusermount
-rwsr-xr-x.   1 root root       78144 2013-03-19  gpasswd
-rwsr-xr-x    1 root root       44272 01-13 12:31 mount
-rwsr-xr-x.   1 root root       37600 2013-03-19  newgrp
-rwsr-xr-x    1 root root       28752 02-13 05:20 nvidia-modprobe
-rwsr-xr-x.   1 root root       27856 2013-06-22  passwd
-rwsr-xr-x    1 root root       23552 2013-09-18  pkexec
-rwsr-xr-x    1 root root       32064 01-13 12:31 su
---s--x--x    1 root root      126616 12-19 19:31 sudo
-rwsr-xr-x    1 root root       31992 01-13 12:31 umount
-rwsr-xr-x    1 root root     2229808 11-13 08:30 Xorg
[EDIT]

A z Sambą (smb, smbclient) nic nie kombinowałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, samby w ogóle nie ruszałem. Próbowałem teraz usunąć wszystkie pakiety związane z sambą i zainstalować na nowo, nie pomogło. Przywróciłem też flagę s dla programów wypisanych przez Ciebie, dalej nic.

 

Ah, dobrze pisałeś na początku (przed edycją). Mam system 64-bitowy, skopiowałem bilbiotekę do /usr/lib64/samba/, teraz pojawia się komunikat:

[wrazik@localhost ~]$ gnome-control-center
gnome
-control-center: error while loading shared libraries: libwinbind-client.so: wrong ELF class: ELFCLASS32

Edited by b33zon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, dobrze pisałeś na początku (przed edycją). Mam system 64-bitowy, skopiowałem bilbiotekę do /usr/lib64/samba/, teraz pojawia się komunikat:

[wrazik@localhost ~]$ gnome-control-center
gnome-control-center: error while loading shared libraries: libwinbind-client.so: wrong ELF class: ELFCLASS32

Udało się! Dzięki twojej wskazówce poniękąd. Przeinstalowałem pakiet:

 

sudo yum reinstall libwbclient.x86_64

I zadziałało. Dziękuję serdecznie za pomoc!
 

Edited by b33zon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×