Jump to content
MarcinJC

Problemy z kernelem 5.3+

Recommended Posts

Do jakiegoś czasu zmagam się problemem aktualizacji kernela. Ostatnia wersja kernela której chodzi poprawnie to 5.2.18-200.fc30. Przy próbie uruchomienia nowszego kernela widzę tylko czarny ekran i sprzęt się nie bootuje.

Argumenty kernela (zarówno 5.2 jak i nowszych to: "ro rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvidia-drm.modeset=1 resume=/dev/mapper/fedora-swap rd.lvm.lv=fedora/root rd.lvm.lv=fedora/swap rhgb quiet"

Konfiguracja sprzętowa to:
MSI GV62 8RE-052XPL
Intel Core i7-8750H
NVIDIA GeForce GTX 1060 + Intel UHD Graphics 630
16 Gb RAM

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, MarcinJC napisał:

NVIDIA GeForce GTX 1060 + Intel UHD Graphics 630

Używasz obu kart, czy tylko jednej?

W jakiej wersji masz sterowniki nvidii?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czarny ekran nie znaczy, że system się nie uruchamia. Możliwe, że sterowniki nvidii szwankują, a poza tym wszystko działa.

Logi z dzisiejszego uruchomienia systemu będziesz miał w

sudo journalctl --since "2020-02-24 00:00"

zaraz po linijce -- Reboot -- . Czerwone linijki oznaczają jakieś błędy. Jeżeli masz dwa komputery, albo telefon z programem Connectbot, możesz nawet zalogować się przez ssh na komputer z nvidią i debugować na bieżąco. Ja tak robiłem z jedną kartą graficzną, która sprawia mi problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo za odpowiedzi

17 godzin temu, sunrise napisał:

Używasz obu kart, czy tylko jednej?

W jakiej wersji masz sterowniki nvidii?

Używam obu kart - przełączam je za pomocą bumblebee

Sterowniki NVIDIA w WERSJI 440.59-1.fc31

13 godzin temu, SeeM napisał:

Czarny ekran nie znaczy, że system się nie uruchamia. Możliwe, że sterowniki nvidii szwankują, a poza tym wszystko działa.

Logi z dzisiejszego uruchomienia systemu będziesz miał w

sudo journalctl --since "2020-02-24 00:00"

zaraz po linijce -- Reboot -- . Czerwone linijki oznaczają jakieś błędy. Jeżeli masz dwa komputery, albo telefon z programem Connectbot, możesz nawet zalogować się przez ssh na komputer z nvidią i debugować na bieżąco. Ja tak robiłem z jedną kartą graficzną, która sprawia mi problemy.

Po dopaleniu kernela dysk nie pracuje więc raczej system się nie bootuje

Dzisiaj zrobiłem: wyłączyłem kompa (kernel 5.2),  odczekałem minutę, odpaliłem (kernel 5.5.5), znowu odczekałem minutę i odpaliłem działający kernel 5.2

Efekt - kompletny brak zapisów z odpalenia kernela 5.5.5 (zamieszczam zrzut ekranu)

Jedna rzecz mnie zastanowiła - pomiędzy uruchomieniami zmieniła się godzina - odstęp był 3-minutowy a w dzienniku jest godzina i 3 minuty

Screenshot_20200225_083409.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy bootowaniu kernela 5.5.5 spróbuj usunąć z parametrów kernela parametry rhgb quiet (w menu grub naciskasz e, po edycji bootujesz naciskając ctrl-x).

Może wtedy wyświetli się więcej informacji. Możesz również spróbować usunąć parametry rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvidia-drm.modeset=1

W katalogu /lib/modules/ masz moduły jądra zobacz czy w 5.5.5 jest w ogóle moduł nvidii(porównaj z działającym kernelem)

Jeżeli możesz wyłącz jedną z kart w laptopie i zobacz czy system startuje, potem wyłącz tą drugą kartę i zobacz czy system startuje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, sunrise napisał:

Przy bootowaniu kernela 5.5.5 spróbuj usunąć z parametrów kernela parametry rhgb quiet (w menu grub naciskasz e, po edycji bootujesz naciskając ctrl-x).

Może wtedy wyświetli się więcej informacji. Możesz również spróbować usunąć parametry rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvidia-drm.modeset=1

W katalogu /lib/modules/ masz moduły jądra zobacz czy w 5.5.5 jest w ogóle moduł nvidii(porównaj z działającym kernelem)

Jeżeli możesz wyłącz jedną z kart w laptopie i zobacz czy system startuje, potem wyłącz tą drugą kartę i zobacz czy system startuje.

 

Po usunięciu "rhgb quiet" nie pojawiły się żadne wpisy ani na ekranie ani w dzienniku.

Uruchamiałem kernel z różną kombinacją opcji (usuwałem je wszystkie, pojedynczo i po dwie naraz) niestety efekt jest ten sam - czarny ekran i system się nie bootuje.

Nie mam możliwości wyłączenia którejkolwiek z kart graficznych.

Co to tych modułów to nie wiem jak to sprawdzić. W katalogach są pliku "modules+" przeszukałem kilka z nich pod kątem wpisów NV i takie wpisy tam są (zarówno dla działającego kernela jak i niedziałającego).
Przejrzałem oba katalogi /lib/modules/<kernel>/extra i w obu są moduły nVidia, natomiast są między nimi różnice (zrzut ekranu)

Jeżeli nie o to chodziło to proszę daj znać jak mogę to zrobić.


Dodatkowo w home znalazłem plik log.kernel.txt (dla 5.5.5) i w nim jest wpis:
Feb 24 08:31:49 mjc-gv62-fed systemd-inhibit[21544]: Building and installing nvidia-kmod#033[60G[#033[1;32m  OK  #033[0;39m]
więc prawdopodobnie moduł NV został poprawnie zbudowany i zainstalowany.

 

Ponadto przeczytałem post dotyczący problemów z kernelem 5.5.5 i procesorami intela.

Poszczególne komendy zwracają u mnie następujące informacje, więc zgonie z postem nie powinno być problemów

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_setspeed
<unsupported>
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
performance powersave
cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor
powersave

 

Screenshot_20200226_111046.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dziękuję bardzo za zaangażowanie w mój problem.

Problem rozwiązała aktualizacja BIOSu. 

Wprowadzone zmiany do BIOSu to (może się komuś przyda na przyszłość):

1. Update CPU Microcode version to 906EA:B4, 906EC:AE, 906ED:B8.
2. Update CPU Microcode version for Intel-SA-00233 (it's called Zombieload, MDS).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...