Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry,

na wstępie przywitam się i przyznam, że Damian J. z fedora.pl zaprosił mnie tutaj. Używam Fedory od lat, dwa tygodnie temu zmuszony przez życie do zakupu nowego laptopa (Lenovo IdeaPad S540) i postanowienia F31 na nim natknąłem na problem.

Problemem jest acpi, którego wyłączenie (acpi=off) przy bootowaniu... umożliwia uruchomienie systemu i pracę, ale na tyle rozbija system, że nie działa klawisz Fn i powiązane z nim funkcje, a inxi nawet nie widzi baterii laptopa...

Potrzebuję jakiejś porady czy słowa otuchy. Znalazłem w dokumentacji kernela wiele ustawień acpi i znalazłem acpica-tools, ale nie miałem czasu jeszcze się z tym pomęczyć i troszkę się tego boję (ale tylko troszkę).

Próbowałem też acpi_osi w różnych konfiguracjach i nie dało to niczego. Tylko acpi=off załatwia sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź najpierw czy aktualizacja BIOSU coś pomoże (jeśli jest dostępny nowszy niż masz zainstalowany).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, wersja dostępna na stronie i moja pokrywają się. Data podana w readme też. Fakt, że jest napisane, że jest to bios dla maszyn pracujących z windą... może musiałbym jako acpi_osi wpisać Windows 10...

Edited by Luke12345
uzupełnienie danych

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co z SecureBoot? Może zamiast wyłączać acpi spróbuj wyłączyć w BIOSie SecureBoot. Jeśli kupiłeś komputer z preinstalowanym systemem Win, to baza danych SecureBoot zawiera klucze pozwalające uruchamiać tylko Win. Można dodać klucze Lin, ale prostsze i szybsze jest wyłączenie. Zresztą na temat jest sporo materiału na różnych forach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jonshu

xbindkeys i xmodmap niczego nie dają, nie 'widzą' w ogóle Fn, tak samo jak xev nie widzi (ani samego, ani w kombinacji z innymi klawiszami)

@max2491

Komputer był kupiony bez systemu i jako taki jest rozpoznawany w BIOSie (nic nie jest przypisane). Nie mam opcji SecureBoot.

Update: MX Linux też odmawia posłuszeństwa, ale wygląda na to, że przeszedł acpi, tylko haczył się przy wyszukiwaniu urządzeń usb, cd. To dziwne: jest uruchamiany z usb a nie znajduje urządzeń USB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@max2491

Update: SecureBoot jest gdy wybiorę uruchamianie UEFI, przy którym system nie widzi dysku twardego. Radość.

Odnośniki, które podałeś, owszem widziałem. Ten redhatowski to był pewnie nawet jeden z pierwszych, które przeczytałem o problemie. Na przerobienie tego z Ubuntu Wiki nie miałem jeszcze czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy próbowałeś instalować lub uruchamiać live z płyty DVD? Jest to łatwiejsza i pewniejsza metoda instalacji lub startu wersji live. Tu powinno wszystko pójść bez problemów. Dwa lata temu instalowałem Linuksa na laptopie z preinstalowanym Win (dual boot) - oczywiście z UEFI i wystarczyło wyłączenie SecureBoot. Oczywiście format tablicy partycji dyskowych powinien być GPT, ale to instalator załatwia transparentnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze co zrób to spróbuj z nową Fedorą 32.

Z argumentów kernela usuń argumenty quiet i rhgb, gdy wyświetlą się błędy postaraj się w jakiś sposób je nam przedstawić np. zdjęcie ekranu, wtedy będzie łatwiej coś wykombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę łopatologicznie i elementarnie (rozwinięcie tego co napisał sunrise):

1) Po starcie instalatora należy nacisnąć klawisz "e", by wyedytować polecenie startu live.

2) Zwykłymi klawiszami pozycjonowania/edycji należy podjechać do argumentów quiet itd i je usunąć (Del) lub zastąpić przez nomodeset.

3) Dalej klawiszami Ctrl-X (jest podpowiedź) należy uruchomić chwilowo zastopowanego instalatora.

W przypadku instalacji warto wybrać do partycjonowania dysku gui-blivet. Twój laptop nie ma DVD, więc warto pożyczyć lub kupić zewnętrzny napęd DVD. Jak pisałem przygotowanie dysku instalacyjnego i instalacja z DVD jest prostsze i łatwiejsze niż z pamięci USB.

Powodzenia!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...