Jump to content

Recommended Posts

Witam !

Walczę od  kilku dni z konfiguracją wifi  i przewodowym w tym  kompaqu.

Już  się poddałem.

Proszę o uwagi.

System Fedora 33

wifi  BCM4311

eth.  Intel 82562GT 10/100

Sprzęt jest dobry, działa na zainstalowanym obok MX19.2

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro na jednym Fedorze nie działa a na MX działa to trzeba porównać konfigurację, i doprowadzić do takiego samego stanu. Przede wszystkim należy ustalić jakich sterowników wymaga ta karta i ewentualnie je doinstalować/uruchomić, bo podejrzewam, że w tym tkwi problem. Ale na razie to możemy sobie gdybać, bo nie wiemy, co steruje twoim sprzętem – inxi to absolutna podstawa. A jak chcesz zebrać wszystkie możliwe dane dotyczące twojego wifi to pobierz i uruchom ten skrypt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest nowa instalacja

Problem jest prawdopodobnie w braku sterownika.

W MX przy konfiguracji sieci jest możliwość wybrania sterowników z listy..

W Fedorze dla modułu b43 sterowniki są zainstalowane ale prawdopodobnie  niewłaściwe.

Na jednym wątku była dyskusja na ten remat. Potrzebny jest sterownik wl.

Usiłuje to zainstalować. Sukcesy są marne,  rpm sypie zależnościami a dostępu

przewodowego do sieci brak.

Na tą chwilę zapętliłem się, wiem czego brak ale nie wiem jak to zainstalować.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładam, że masz telefon z androidem. Włącz w telefonie tethering przez usb i podłącz komórkę do fedory i zainstaluj potrzebne pakiety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł jest dobry.

Popatrzyłem  dokładniej i mam takie kwiatki:

dla fedory33

 

****@testf33 ~]$ dmesg | grep -i eth0
[    4.133184] e1000e 0000:00:19.0 eth0: (PCI Express:2.5GT/s:Width x1) 00:1f:29:7f:0e:16
[    4.133189] e1000e 0000:00:19.0 eth0: Intel(R) PRO/10/100 Network Connection
[    4.133230] e1000e 0000:00:19.0 eth0: MAC: 6, PHY: 7, PBA No: FFFFFF-0FF
[    4.618617] e1000e 0000:00:19.0 enp0s25: renamed from eth0
[*****@testf33 ~]$ dmesg | grep -i b43
[   17.969338] b43-pci-bridge 0000:10:00.0: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:10:00.0
[   21.238187] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 13)
[   21.257058] b43-phy0: Found PHY: Analog 4, Type 2 (G), Revision 9
[   21.257081] b43-phy0: Found Radio: Manuf 0x17F, ID 0x2050, Revision 2, Version 0
[   21.288877] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43/ucode13.fw failed with error -2
[   21.288919] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43/ucode13.fw failed with error -2
[   21.294916] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43-open/ucode13.fw failed with error -2
[   21.294956] b43 ssb0:0: Direct firmware load for b43-open/ucode13.fw failed with error -2
[   21.294960] b43-phy0 ERROR: Firmware file "b43/ucode13.fw" not found
[   21.294961] b43-phy0 ERROR: Firmware file "b43-open/ucode13.fw" not found

[   21.294963] b43-phy0 ERROR: You must go to http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43#devicefirmware and download the correct firmware for this driver version. Please carefully read all instructions on this website.
*****@testf33 ~]$ dmesg | grep -i e1000e
[    3.869659] e1000e: Intel(R) PRO/1000 Network Driver - 3.2.6-k
[    3.869662] e1000e: Copyright(c) 1999 - 2015 Intel Corporation.
[    3.872054] e1000e 0000:00:19.0: Interrupt Throttling Rate (ints/sec) set to dynamic conservative mode
[    4.133184] e1000e 0000:00:19.0 eth0: (PCI Express:2.5GT/s:Width x1) 00:1f:29:7f:0e:16
[    4.133189] e1000e 0000:00:19.0 eth0: Intel(R) PRO/10/100 Network Connection
[    4.133230] e1000e 0000:00:19.0 eth0: MAC: 6, PHY: 7, PBA No: FFFFFF-0FF
[    4.618617] e1000e 0000:00:19.0 enp0s25: renamed from eth0
*****@testf33 ~]$ nmcli d
DEVICE   TYPE      STATE          CONNECTION
enp0s25  ethernet  niedostępne    --         
lo       loopback  niezarządzane  --         
[*****@testf33 ~]$ nmcli g
STATE       CONNECTIVITY  WIFI-HW   WIFI      WWAN-HW   WWAN     
rozłączono  brak          włączone  włączone  włączone  włączone
 

a w MX19,2 jest tak

 

*****@mxkde:~
$ dmesg | grep -i b43   
[    3.248417] b43-pci-bridge 0000:10:00.0: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:10:00.0
[   45.110909] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 13)
[   45.128179] b43-phy0: Found PHY: Analog 4, Type 2 (G), Revision 9
[   45.128201] b43-phy0: Found Radio: Manuf 0x17F, ID 0x2050, Revision 2, Version 0
[   45.214108] b43 ssb0:0: firmware: direct-loading firmware b43/ucode13.fw
[   45.216036] b43 ssb0:0: firmware: direct-loading firmware b43/b0g0initvals13.fw
[   45.227022] b43 ssb0:0: firmware: direct-loading firmware b43/b0g0bsinitvals13.fw
[   65.272098] b43-phy0: Loading firmware version 784.2 (2012-08-15 21:35:19)
[   65.514115] b43-phy0: Loading firmware version 784.2 (2012-08-15 21:35:19)
[   68.147106] b43-phy0: Loading firmware version 784.2 (2012-08-15 21:35:19)
[   69.419146] b43 ssb0:0 wlan0: disabling HT as WMM/QoS is not supported by the AP
[   69.419149] b43 ssb0:0 wlan0: disabling VHT as WMM/QoS is not supported by the AP
*****@mxkde:~
$ dmesg | grep -i e1000e
[    3.187115] e1000e: Intel(R) PRO/1000 Network Driver - 3.2.6-k
[    3.187117] e1000e: Copyright(c) 1999 - 2015 Intel Corporation.
[    3.187450] e1000e 0000:00:19.0: Interrupt Throttling Rate (ints/sec) set to dynamic conservative mode
[    3.346371] e1000e 0000:00:19.0 eth0: (PCI Express:2.5GT/s:Width x1) 00:1f:29:7f:0e:16
[    3.346375] e1000e 0000:00:19.0 eth0: Intel(R) PRO/10/100 Network Connection
[    3.346410] e1000e 0000:00:19.0 eth0: MAC: 6, PHY: 7, PBA No: FFFFFF-0FF
*****@mxkde:~

*****@mxkde:~
$ dmesg | grep -i eth0
[    3.356812] e1000e 0000:00:19.0 eth0: (PCI Express:2.5GT/s:Width x1) 00:1f:29:7f:0e:16
[    3.356816] e1000e 0000:00:19.0 eth0: Intel(R) PRO/10/100 Network Connection
[    3.356843] e1000e 0000:00:19.0 eth0: MAC: 6, PHY: 7, PBA No: FFFFFF-0FF

$ nmcli g
STATE      CONNECTIVITY  WIFI-HW   WIFI      WWAN-HW   WWAN     
połączono  pełne         włączone  włączone  włączone  włączone
*****@mxkde:~
$ nmcli d
DEVICE  TYPE      STATE          CONNECTION
wlan0   wifi      połączono      chata.pnl  
eth0    ethernet  niedostępne    --         
lo      loopback  niezarządzane  --         
*****@mxkde:~
 

Chyba nie załadował się dobrze przy instalacji.

Rozumiem nie działanie wifi ale dlaczego nie mogę zkonfigurować przewodowego?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaką wersje biosu masz? Powinna być minimum F.07 wcześniej były problemy. do wifi musisz dograć firmware i powinno działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Pomysł ze smartfonem był super, smartfon łączy się z moim wifii wszystko hula z pominięciem sieci komórkowej.

Wracając do tematu.
Wersja biosu: RAMBIOS ver. F0D  Date 11.04.2008, chyba nowszy jak F07?
Zainstalowałem broadcom-wl i paczeki towarzyszące ale sukces mały.
Jeden plus, pojawił się wykaz okolicznych wifi ale nie ma w tym wykazie mojego wifi - zadziwiające.


w fedorze jest tak:
@testf33 ~]$ inxi -n
Network:   Device-1: Intel 82562GT 10/100 Network driver: e1000e
           IF: enp0s25 state: down mac: 00:1f:29:7f:0e:16
           Device-2: Broadcom and subsidiaries BCM4311 802.11b/g WLAN driver: wl
           IF: wlp16s0 state: dormant mac: 00:21:00:06:bd:7d

[******@testf33 ~]$ dmesg | grep -i wl
[    0.000000] DMI: Hewlett-Packard HP Compaq 6720s/30D8, BIOS 68MDU Ver. F.0D 11/04/2008
[   20.848570] wl: loading out-of-tree module taints kernel.
[   20.848578] wl: module license 'MIXED/Proprietary' taints kernel.
[   20.882950] wl: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[   21.741592] wl 0000:10:00.0 wlp16s0: renamed from eth0
[******@testf33 ~]$

 

natomiast w MX tak:

$ inxi -n
Network:   Device-1: Intel 82562GT 10/100 Network driver: e1000e
           IF: eth0 state: down mac: 00:1f:29:7f:0e:16
           Device-2: Broadcom Limited BCM4311 802.11b/g WLAN driver: b43-pci-bridge
           IF-ID-1: wlan0 state: up mac: 00:21:00:06:bd:7d


$ dmesg | grep  -i b43-pci-bridge
[    3.238816] b43-pci-bridge 0000:10:00.0: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:10:00.0
*******@mxkde:~
$ dmesg | grep  -i b43
[    3.238816] b43-pci-bridge 0000:10:00.0: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:10:00.0
[   45.670870] b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found (core revision 13)
[   45.690620] b43-phy0: Found PHY: Analog 4, Type 2 (G), Revision 9
[   45.690642] b43-phy0: Found Radio: Manuf 0x17F, ID 0x2050, Revision 2, Version 0
[   45.953090] b43 ssb0:0: firmware: direct-loading firmware b43/ucode13.fw
[   45.988395] b43 ssb0:0: firmware: direct-loading firmware b43/b0g0initvals13.fw
[   45.988659] b43 ssb0:0: firmware: direct-loading firmware b43/b0g0bsinitvals13.fw
[   66.127666] b43-phy0: Loading firmware version 784.2 (2012-08-15 21:35:19)
[   66.374685] b43-phy0: Loading firmware version 784.2 (2012-08-15 21:35:19)
[   68.995636] b43-phy0: Loading firmware version 784.2 (2012-08-15 21:35:19)
[   70.258156] b43 ssb0:0 wlan0: disabling HT as WMM/QoS is not supported by the AP
[   70.258159] b43 ssb0:0 wlan0: disabling VHT as WMM/QoS is not supported by the AP


(_z kąd_ → skąd) ORT  wziąć driver b43-pci-bridge ???

Sugerują błąd w kernelu?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, ALvarez napisał:

pojawił się wykaz okolicznych wifi ale nie ma w tym wykazie mojego wifi - zadziwiające.

Zobacz na którym kanale pracuje twój AP musi być na kanałach 1 - 11 na innych nie działa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt, jestem na 12 kanale co najmniej od 6-7lat.

Mój AP ma 13 kanałów. Ostatni  2,467GHz

Na stałe działają trzy kompy na tym kanale

PC z którym są problemy widzi  mój AP z distro MXLinuxa nie widzi

z zaintalowanej obok Fedory33

czy coś się zmieniło G5?

postaram się zmienić to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Przepraszam, moja poprzednia wypowiedź była wyjątkowo nie udana.

W skrócie: MX podstawia sterownik b43-pci-bridge a Fedora podstawia b43 lub wl

co skutkuje takim komunikatem:

[******@testf33 ~]$ dmesg | grep -i wl
[    0.000000] DMI: Hewlett-Packard HP Compaq 6720s/30D8, BIOS 68MDU Ver. F.0D 11/04/2008
[   20.848570] wl: loading out-of-tree module taints kernel.
[   20.848578] wl: module license 'MIXED/Proprietary' taints kernel.
[   20.882950] wl: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[   21.741592] wl 0000:10:00.0 wlp16s0: renamed from eth0
[******@testf33 ~]$

Można przypuszczać ze jest jakaś niezgodność między  jądrem a sterownikiem.

Dalsze rozsupływanie tego leży poza moimi możliwościami.

Poszedłem na łatwiznę.

Kupiłem trzy karty wifi-usb:

Dygitus wireless 150N usb2.0

Media-Tech MT4208

tp-link Archer T2U AC500

Digitus do usb, pojawia sie w liście mój AP -połącz-wpisuje hasło pojawia się  następne

żądanie hasła, po wpisaniu hasła  jeszcze jedno okienko podaj hasło-uf-ale działa wifi.

Internet jest dostępny. OK

Dalej, wyjmuję kartę z gniazda usb sieć znika, wkładam po ok. minucie - sieć wraca, reset kompa połączenie  z siecią jest.

Podobnie zachowuje się karta MT4208,

Podobnie  testy przeprowadzone  na kompie stacjonarnym dały wyniki pozytywne.

Karta tp-link'a niestety nie raczyła się nawet ujawnić.

Trzeba tylko zaznaczyć, że dwie testowane karty są to  tanie karty jednozakresowe

natomiast karta tp-link'a jest kartą dwuzakresową bardziej wypasioną i może wymaga jakichś dodatków.

 

Mam nadzieję ,że tymi wiadomościami nie "wyważam otwartych drzwi."

Dziękuję wszystkim  za pomoc i uwagi.

Pozdrawiam.

ALvarez

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, ALvarez napisał:

co skutkuje takim komunikatem:

[******@testf33 ~]$ dmesg | grep -i wl
[    0.000000] DMI: Hewlett-Packard HP Compaq 6720s/30D8, BIOS 68MDU Ver. F.0D 11/04/2008
[   20.848570] wl: loading out-of-tree module taints kernel.
[   20.848578] wl: module license 'MIXED/Proprietary' taints kernel.
[   20.882950] wl: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel

Spróbuj utworzyć plik /etc/modprobe.d/blacklist-broadcom.conf

a w nim dodaj

blacklist brcmsmac
blacklist bcma

Może pomoże

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, nie pomogło.

Na razie zostaję przy swoim.

Dziękuj za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...