Skocz do zawartości

Cflags I Cxxflags

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie powinny być parametry najbardziej optymalne dla pentium 3? Gdzie można znaleźć takie info?

Sam na googlu znalazłem takie

CFLAGS="-march=pentium3 -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
CXXFLAGS="-march=pentium3 -O2 -pipe"

No ale nie wiem, czy nie ma jesszcze jakiś przydatnych dla tego proca?

[edit]

W /proc/cpuinfo znalazłem taki wpis

flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse

ale jak się doczytałem, to te flagi same zostaną załączone poprzez opcje -march. Jakbyś ktoś coś wiedział, to czekam :P

Miłej lektury na coraz dłuższe wieczory ;-)

Dzieki, ale od czego jest wyszukiwarka w przeflądarce :P ;>

Po przeglądzie wydaje mi się, ze następujące flagi powinny być dobre.

CFLAGS="-march=pentium3 -O2 -pipe -fomit-frame-pointer -mtune=pentium3 -fno-ident"
CXXFLAGS="-march=pentium3 -O2 -pipe -mtune=pentium3 -fno-ident" 

Spróbuje sobie na takich paczke zbudować, ciekawe czy bedzie jakaś różnica ;)<_<

A co do mana, to na przerobienie tego chyba z połowe życia trzeba by było poświęcić ;)

Zresztą dla każdego softu inne flagi dobre, więc odpuściłem sobie Gentoo, bop za dużo z tym zabawy.

bzdura... CFLAGS i CXXFLAG ustawiasz raz a dobrze. Ciagle zmienianie tego to nie dosc ze nie madre to najpewniej rozwali kompa

chyba ze chodzilo Ci o USE w make.conf i package.use... Tutaj juz lepiej ogolne "-gtk kde X -spell" ustawic w make.conf a dla wazniejszych progsow ustawic w package.use. Oplaca sie -> http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/hand...l?part=2&chap=1

@lszk flagi wybrales raczej dobre, nie powinno byc problemow

bzdura...

Niektóre programy lepiej działają z -Os inne z -O3. W jednych opłaca się rozwijać petle, a w innych nie.

Owszem, troszke nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Nie chodzi o to ze nie maja wplywu (wiadomo ze maja) ale czy jest sens (oplaca) sie na to zwracac uwage. Jezeli mowimy o pakietach/programach w ktorych jest bardzo duza roznica w dzialaniu miedzy 02 03 czy nawet 0s to takich pakietow jest bardzo malo, wyjatki

Nie da się łatwo wybrać flag, które działają optymalnie ze wszystkimi programami.

bo IMO nie ma sensu szukac zestawu flag ktore beda optymalne dla kazdej poszczegolnej ale ustawic wystarczające wydajne dla wszystkich pakietow

owszem mozna sie z tym bawic, ustawiac optymalnie, ale to jest marnowanie czasu (cos jak "przekompiluje kernela by dzialal szybciej" --wiadomo ze duzo szybciej nie dziala lub "wywale sendmaila z uslug bo szybciej sie odpali system o 0.04 sekundy, co z tego ze powiadomienia o bledach nie dostane")...

Z flagami USE to sie mozna cackac bo zysk ma sie z tego ogromny (zaleznosci, szybkosc odpalania programu "X" bez opcji "y" i "z") ale z CFLAGS i CXXFLAG nie warto.....

lepiej jest ustawic "delikatnie" by nie bylo problemow i widze ze @lszk tez tak robi bo wywalil -fomit-frame-pointer z CXXFLAGS..... ta opcja czasami, w niektorych pakietach psuje kod C++, w niektorych, ale mi to wystarczylo by ja wywalic

Edytowane przez patpi