Jusko Napisano Maj 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2010 Mam problem ze swoim Compaq evo N610c i Fedorą 12. Otóż touchpadem mogę tylko przesuwać kursor, nie mogę natomiast używać touchpada jako klawisza myszy (do otworzenia np. folderu itd). Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Maj 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2010 Jeżeli używasz KDE SC to po zainstalowaniu paczki kcm_touchpad w ustawienia systemowe > konfiguracja myszy i klawiatury pojawi się nowa opcja Touchpad, gdzie można szybko skonfigurować opcje klikania touchpadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2010 Używam spin z XFCE. Niestety dopiero wsiadłem na Linuksa w laptopach (zawsze używałem wyłącznie na desktopie), więc po części czuję się jak nowicjusz (generalnie w XFCE nowicjuszem jestem, nie znam tego środowiska) Teraz widzę jednak że Linux na lapku to nieco inna bajka niż na stacjonarce - i ten flash, który podbija mi temperaturę dysku do 50 stopni w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neferius Napisano Maj 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2010 tu masz opis dla f13 http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?p=1355958 (http://fedoraproject.org/wiki/Input_device_configuration). w 12 to robiło się: su -c "cp /usr/share/hal/fdi/policy/20thirdparty/10-synaptics.fdi /etc/hal/fdi/policy" Później edytujesz /etc/hal/fdi/policy/10-synaptics.fdi. W komentarzach masz opisane co i jak, ale chyba trzeba odkomentować coś. Tu masz z FAQ f11: My Synaptics touchpad won't tap-to-click or scroll . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saxon Napisano Maj 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2010 W konsoli: synclient TapButton1=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2010 W konsoli: synclient TapButton1=1 Teraz działa. Dopisałem to do rc.local. Wprawdzie i tak używam na co dzień bezprzewodowej myszy Asus Eee, ale gładzik był problemem który należało rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi