MitS Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Witam! Mam kilka pytań odnośnie obsługi Fedory pod konsolą .... 1.) Mam skonfigurowanego LANa i łącze się z innym komputerem po przez wybranie: System-> Administracja -> Sieć następnie podaje hasło roota i klikam Aktywuj. A jak zrobić to samo w samej konsoli ??? 2.) Mam połączenie LAN: FEDORA <->WINDOWS i by z fedory zobaczyć udostępnione dokumenty na windowsie to w nromalnym (okienkowym) sposobem robię tak: Wybieram Komputer->Sieć->Sieć windows->home (nazwa sieci) ->Rob (tu nazwa komputera w sieci) -> Folder udostepniony i tu mam wszystkie udostępnione pliki w windows. Jak to samo wykonać spod konsoli ?? Będe bardzo wdzieczny za pomoc... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Midnight Commander ssh LinNeighbourhood Mam skonfigurowanego LANa i łącze się z innym komputerem po przez wybranie: System-> Administracja -> Sieć następnie podaje hasło roota i klikam Aktywuj. To znaczy co? Co dostajesz? Zasoby, pulpit, terminal...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Luty 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Midnight Commander ssh LinNeighbourhood ja wiem że istniają takie narzedzia, ale w takim wypadku np. jak połączyć się do takiego adresu: smb://rob/udost%C4%99pnione i jak za pomocą np. mc wejsc w takie polozenie ?? (przypominam że położenie znajduje sie na windowsie wiec chyba ssh odpada :]). QUOTE Mam skonfigurowanego LANa i łącze się z innym komputerem po przez wybranie: System-> Administracja -> Sieć następnie podaje hasło roota i klikam Aktywuj. To znaczy co? Co dostajesz? Zasoby, pulpit, terminal...? chodzi mi o aktywowanie eth0 poprzez konsole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 ifconfig eth0 [ip] netmask [maska] up route add default gw [brama] To do odpalenia neta. Jezeli, jak mówisz polaczenie jest juz skonfigurowane, to moze wystarczy samo ifconfig eth0 up, ale glowy nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Jeżeli, jak mówisz połączenie jest już skonfigurowane, to może wystarczy samo ifconfig eth0 up, ale głowy nie dam. W takim przypadku moze wystarczyc nawet ifup Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Luty 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2007 ok dzieki za odpowiedz o to mi chodziło a zna ktos odpowiedz na pytanie drugie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2007 Włącz mc, tam masz u góry zakladke "Lewy" i masz "Połączenie smb" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2007 Midnight Commander No i kto pierwszy odpowiedział, co? O ile dobrze pamietam, to twestowałem to rozwiązanie przy łączeniu z zasoobami Windows 98 i było gicio, więc IMHO mc, najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Luty 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2007 oo super dzieki o to mi chodziło Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi