Skocz do zawartości

Problem Z Partycją Ntfs

kurzawa

Rekomendowane odpowiedzi

A więc zaintalowałem F7 i partycja ntfs się wyświetlała i uruchamiała bez problemu. Jednak wykonałem update całego systemu i poaktualizacji: ntfs-3g. Podczas uruchamiania partycji pojawia się komunikat:

fuse: failed to access mountpoint /media/disk-1: Brak dostępu FUSE mount point creation failed Unmounting dev/sda2 ()

Co zrobic?

Puscic yum clean all i yum update jeszcze raz, potem restart - nic sie nie zmienilo?

Pozdro

Niestety po wpisaniu komendy:

[root@localhost ~]# yum clean all

Pojawia się:

Loading "installonlyn" plugin
Cleaning up Everything
Error: Error accessing directory //var/cache/yum/livna/headers, [Errno 2] Nie ma takiego pliku ani katalogu: '//var/cache/yum/livna/headers'

Error: Error accessing directory //var/cache/yum/livna/headers, [Errno 2] Nie ma takiego pliku ani katalogu: '//var/cache/yum/livna/headers'

To nic. Ten drobny bug (a w zasadzie bledny komunikat bledu, bo skoro yum czyszczac swoj cache usuwa plik headers i chwile pozniej ostrzega o jego braku - to jak to nazwac? ;)) pojawil sie juz jakis czas temu (wraz z ostatnim updatem yuma) ale tak naprawde w niczym nie przeszkadza... Po yum clean all zapusc yum updade...

Zasugerowalem czyszczenie i ponowny update, bo wyglada na to, ze cos Ci sie ostatnio nie doinstalowalo, a ze byly nowe wersje ntfs-3g, fuse oraz polityki selinux, a Twoj problem wyglada na cos z prawami dostepu (bo chyba nie usunales punktu montowania /media/disk-1 ??? - wczesniej nie przyszlo mi do glowy nawet o to pytac ;)) to warto to sprawdzic...

Pozdro

To nic. Ten drobny bug (a w zasadzie bledny komunikat bledu, bo skoro yum czyszczac swoj cache usuwa plik headers i chwile pozniej ostrzega o jego braku - to jak to nazwac? ;)) pojawil sie juz jakis czas temu (wraz z ostatnim updatem yuma) ale tak naprawde w niczym nie przeszkadza... Po yum clean all zapusc yum updade...

Zasugerowalem czyszczenie i ponowny update, bo wyglada na to, ze cos Ci sie ostatnio nie doinstalowalo, a ze byly nowe wersje ntfs-3g, fuse oraz polityki selinux, a Twoj problem wyglada na cos z prawami dostepu (bo chyba nie usunales punktu montowania /media/disk-1 ??? - wczesniej nie przyszlo mi do glowy nawet o to pytac ;)) to warto to sprawdzic...

Pozdro

Ale po wpisaniu komendy yum clean all pojawia się tylko:

Cleaning up Everything

i nic więcej się nie dzieje.

Bo nic wiecej sie nie powinno dziac :)

Po Cleaning up Everything konsola powinna powrocic do wiersza polecen, tylko ze tu dodatkowo pojawia sie komunikat bledu...

W zasadzie powinienem po raz kolejny napisac uruchom yum update, ale skoro juz zaczalem kolejnego posta, to dodam cos nowego.

Na wszelki wypadek, pokaz

ls -l /media/disk-1

Nadal bedac w konsoli uruchom mc, idz do katalogu /var/cache/yum i usun z niego cala zawartosc (katalogi i pliki) - bedziemy mieli pewnosc ze cache yuma jest wyczyszczony :)

Tylko sie nie pomyl - usun wszystko z wewnatrz, czyli /var/cache/yum powinien pozostac, tyle ze doslownie pusty, ale o to sie nie martw, bo yum przy pierwszym uruchomieniu odtworzy katalogi i sciagnie pliki...

No i wtedy yum update

Wydaje mi sie, czy sie powtarzam? ;)

Bo nic wiecej sie nie powinno dziac :)

Po Cleaning up Everything konsola powinna powrocic do wiersza polecen, tylko ze tu dodatkowo pojawia sie komunikat bledu...

W zasadzie powinienem po raz kolejny napisac uruchom yum update, ale skoro juz zaczalem kolejnego posta, to dodam cos nowego.

Na wszelki wypadek, pokaz

ls -l /media/disk-1

Nadal bedac w konsoli uruchom mc, idz do katalogu /var/cache/yum i usun z niego cala zawartosc (katalogi i pliki) - bedziemy mieli pewnosc ze cache yuma jest wyczyszczony :)

Tylko sie nie pomyl - usun wszystko z wewnatrz, czyli /var/cache/yum powinien pozostac, tyle ze doslownie pusty, ale o to sie nie martw, bo yum przy pierwszym uruchomieniu odtworzy katalogi i sciagnie pliki...

No i wtedy yum update

Wydaje mi sie, czy sie powtarzam? ;)

[root@localhost ~]# ls -l /media/disk-1
ls: nie ma dostępu do /media/disk-1: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Cleaning up Everything
[root@localhost ~]# yum update
Setting up Update Process
fedora                    100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
livna                     100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
http://www.muug.mb.ca/pub/fedora/linux/upd...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: <urlopen error (111, 'Po\xc5\x82\xc4\x85czenie odrzucone')>
Trying other mirror.
updates                   100% |=========================| 1.9 kB    00:00     
No Packages marked for Update/Obsoletion

A to po usunięciu plików i folderów z /var/cache/yum

Cleaning up Everything
Error: Error accessing directory //var/cache/yum/fedora/headers, [Errno 2] Nie ma takiego pliku ani katalogu: '//var/cache/yum/fedora/headers'
[root@localhost ~]# yum update
Setting up Update Process
fedora                    100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
primary.sqlite.bz2        100% |=========================| 3.8 MB    01:01     
livna                     100% |=========================| 2.1 kB    00:00     
primary.sqlite.bz2        100% |=========================| 136 kB    00:02     
updates                   100% |=========================| 1.9 kB    00:00     
primary.sqlite.bz2        100% |=========================| 1.0 MB    00:16     
No Packages marked for Update/Obsoletion

No dobra, to teraz bez wdawania sie zbytnio w szczegoly...

... pod mc zaloz podkatalog disk-1 w katalogu /media, lub prosciej - w konsoli - wydaj po prostu polecenie mkdir /media/disk-1

Zrestartuj, sprawdz, problem powinien zniknac...

Próbwałem tak zrobić wcześniej i nic to nie dało. Jedynie komunikat się zmienił:

fuse: failed to access mountpoint /media/disk-2: Brak dostępu FUSE mount point creation failed Unmounting dev/sda2 ()

Bo teraz sie drze o mountpoint /media/disk-2

mkdir /media/disk-2

a najlepiej pokaz co masz w fstab (cat /etc/fstab) bo spodziewam sie jeszcze jakichs niespodzianek...

LABEL=/1                /                       ext3    defaults        1 1
tmpfs                   /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
devpts                  /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
sysfs                   /sys                    sysfs   defaults        0 0
proc                    /proc                   proc    defaults        0 0
LABEL=/home             /home                   ext3    defaults        1 2
LABEL=SWAP-sda8         swap                    swap    defaults        0 0

A po utworzeniu folderu /media/disk-2 pojawia się komunikat:

fuse: failed to access mountpoint /media/disk-3: Brak dostępu FUSE mount point creation failed Unmounting dev/sda2 ()

A mnie się wydaje że to nie jest problem z montowaniem tylko z prawami dostępu do plików

umożliwiających montowanie woluminów. W ostatnich aktualizacjach była bomba :) która spowodowała

to że SE(pan)linux uparcie broni dostępu do innych partycji bo po wyłączeniu SE problem znika

i wszystko jest widziane jak dotychczas. Czy ktoś wie jak SE zmusić do zaakceptowania

innych partycji w systemie? Bardzo byłbym wdzięczny :)

Pozdrawiam.

A mnie się wydaje że to nie jest problem z montowaniem tylko z prawami dostępu do plików

umożliwiających montowanie woluminów. W ostatnich aktualizacjach była bomba :) która spowodowała

to że SE(pan)linux uparcie broni dostępu do innych partycji bo po wyłączeniu SE problem znika

i wszystko jest widziane jak dotychczas. Czy ktoś wie jak SE zmusić do zaakceptowania

innych partycji w systemie? Bardzo byłbym wdzięczny :)

Pozdrawiam.

Też mi się wydaje że to selinux blokuje.

Tu sie nie ma co wydawac, wlasnie dlatego od poczatku sugerowalem kompletny yum update by dociagnac "ntfs-3g, fuse oraz polityki selinux". A dlaczego? Dlatego, ze ja tez updateowalem system, tez mam nowego kernela, tez mam podmontowane dyski ntfs - i nie mam zadnych problemow. Nie wierze, ze udany i kompletny update cos namieszal, bo niby dlaczego czasami mialby mieszac, a czasami nie? ;)

Na pewno nic tam z palca nie zmieniales? Nic nie usuwales, nie zmieniales uprawnien czy wlascicieli zadnych plikow czy katalogow?...

Brak mi juz pomyslow.

Pozdro