klimasr Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 Witam, Odpaliłem Sambe, lecz przeglądająć udostępnione zasoby poprzez komputery w sieci (Win98), widać tylko udostępnione katalogi, lecz nie można przeglądać ich zawartość. Przy próbie otwarcia katalou wyskakuje komunikat: \\LINUX SERWER\firma - nie jest dostępny, odnalezienie podanej nazwy udziału nie jest możliwe. Sprawdz czy podano ją poprwanie. Co w takim przypadku mam zrobić ??? Dzięki za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 A zawarte tam pliki mają odpowiedni kontekst? chcon -t samba_share_t -v -R /srv/udostępniony_katalog (man samba_selinux) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 po wpisaniu: chcon -t samba_share_t -v -R /srv/udostępniony_katalog [root@localhost]#Chcon -t samba_share_t -v -R /srv/srv/firma bash: Chcon:command not found ???????? chyba osć źle napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 W systemach uniksowych wielkość liter MA znaczenie. Powinno być chcon. /srv/srv/firma to ścieżka do tego katalogu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 odpowiedział mi coś takiego: [root@localhost]#chcon -t samba_share_t -v -R /firma chcon:cant apply partial context to unlabeled file /firma Co to oznacza ?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 To oznacza, ze ten plik nie miał w ogóle kontekstu. Zrób najpierw: restorecon -v -R /firma a potem to co powyżej. To jest osobna partycja montowana pod /firma? Aha, zgodnie z FHS 2.3 takie rzeczy powinieneś trzymać w katalogu /srv, np /srv/samba/firma http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.ht...ROVIDEDBYSYSTEM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimasr Napisano Wrzesień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 JESTEŚ WIELKI!!!! DZIAŁA !!!! Wielkie dzięki Jak byś miał trochę czasu to napisz co zrobiliśny że działa, bo ja nic z tego nie rozumię Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 W Fedorze jest coś takiego jak SELinux. Dzięki temu zabezpieczeniu możesz lepiej kontrolować dostęp demonów do plików/portów/usług/itd. Oprócz stadardowych praw dostępu jest jeszcze kontekst plików. Możesz go zobaczyć wpisują ls -Z jakiś_katalog_lub_plik Powyższe polecenia nadają właśnie odpowiedni kontekst plikom. samba_share_t to domena/typ plików, któ¶e może odczytywać Samba. Na przyszłość zapoznaj się z man samba_selinux oraz z tym → http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-fc3/ Jeśli nie masz zamiary tworzyć własnych polityk bezpieczeństwa, to obsługa SELinux jest banalna i szybko się jej nauczysz :] man chcon man restorecon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi