kluczyk52 Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Witam, mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Mam dysk Sata, a dokładnie WD 80GB i Płytę główna Abita IC7-G. Po wydaniu polecania hdpar -t /dev/hda wynik jaki uzyskuje to 2,02Mb/sec dla 8 MB. System bez problemu przestawia sie na 32 bity tylko dla DMA jest problem. Wiem że to wina kontrolera Sata tylko nie wiem jak sobie z tym poradzić, standardowe polecenia hdparm -c 1 -d 1 /dev/hda nic nie daje. Z góry dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangass Napisano Kwiecień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 A jak przestawiles na 32bity? ja mam 16 standardowo i oczywisice hdparm nie idze tego zmienic... natomiast DMA jest od poczatku ok. tylko zamiast maksymalengo udma mam tylko UDMA100... pzdr. vgs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kluczyk52 Napisano Kwiecień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2006 Przestawiłem standartowo hdpam -c1, ale DMA nie chce mi sie włączyć poleceniem -d1. Zmieniam właśnie dysk z 80 Sata na 120 pata. Wiec nie bede juz wiecej kombinował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vangass Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 No wlasnie.... hdparm nie da sie nic zmienic w usawieniach dysku sata jak jest rozpoznawany jako scsi czyli /dev/sdx. Ty masz pewnie jako hdx i dlatego idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi