doiy Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Przy próbie uruchomienia świeżej instalacji fedory żaden daemon/skrypt nie ma dostępu do głównej partycji. Co chwile wyskakuje Permission Denid itp. What Can I Do? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Nie podałeś faktycznie żadnych użytecznych informacji, więc trzeba bedzie teraz zgadywać. Wklej dokładny komunikat i sposób w jaki uruchamiasz usługi. Logujesz się na pewno na roota? Na jakim systemie plików jest / ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doiy Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Jak znalazłem dłuższą chwilę czasu to przeinstalowałem system. Nic to nie dało. Chodzi o to, że po instalacji system nie wstaje bo nie ma dostępu do partycji root(reiserfs). Przy każdym pojawiającym się teksćie piszę /sbin/consoletype: Cannot load shared libraries bla bla bla: Permission denied Potem dochodzi do dziennika systemowego i się wiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Chodzi o to, że po instalacji system nie wstaje bo nie ma dostępu do partycji root(reiserfs). Przy każdym pojawiającym się teksćie piszę /sbin/consoletype: Cannot load shared libraries bla bla bla: Permission denied Potem dochodzi do dziennika systemowego i się wiesza. 1) (reiserfs) – Fedora oficjalnie nie wspiera tego systemu plików tylko ext3 , choć możne go używać 2) należy wybrać przy instalacji dodatkowe pakiety do obsługi (reiserfs) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doiy Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Dodałem pakiet reiserfsutils. To w takim razie jaki system plików polecacie? Zależy mi na szybkości. Z Fedora FAQ: UWAGA: Nie możesz używać SELinux na ReiserFS lub JFS. Na XFS można. (Możesz zignorować to ostrzeżenie, jeśli nie wiesz czym jest SELinux.) Czy SELinux jest domyślnie używany zanim zdążyłem uruchomić system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Panowie ? Fedora bardzo dobrze pracuje na "ext 3" taki system plików należy stosować, nie używać innych, to co pisze kolega ja miałem na Aurox-sie 11.1 po restarcie system się nie uruchomił, było tyle błędów, jeszcze raz tylko "EXT3", system plików o którym piszesz stosuje się na serverach z bardzo dużą ilością małych plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doiy Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 A więc niech tak będzie Mimo, że na innych distrach z ReiserFS nie miałem problemów. Update: Zainstalowałem na ext3 i wszystko działa jak należy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi