kubast Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 witam serdecznie wszystkich! jestem w świecie uniksowym totalnym newbie mam taki oto problem: kupiłem! (tak kupiłem) sobie Fedore 5 na DVD (wersja dla AMD64) i dzisiaj sobie zainstalowałem - obok WinXP! istalacja przebiegła bez jakiekolwiek problemu czy kłopotu... wszystko cacy jednak robi się nieprzyjemnie gdy już fedora się uruchomi to po bliżej nieokreślonym czasie następuje totalna zwiecha! da się tylko mychą operować, ale niczego nie da się włączyć/wyłączyć itp. itd. zwiecha następuje np. gdy chcę coś uruchomić, Centrum Sterowania czy właściwości pulpitu PLEASE HELP!! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Pokaż, co pokazuje polecenie free. Jeżeli możesz ruszać myszą, to najwyraźniej X'sy się zwiesiły. Jakie masz parametry kompa (szczególnie ile ramu)? Spróbuj też zrobić full upgrade systemu (yum update) -> szczegóły na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Pokaż, co pokazuje polecenie free. Jeżeli możesz ruszać myszą, to najwyraźniej X'sy się zwiesiły. Jakie masz parametry kompa (szczególnie ile ramu)? Spróbuj też zrobić full upgrade systemu (yum update) -> szczegóły na forum AMD64 3200 RAM 2x512 MB Kingston SB Live! HDD 40GB MB: GA K8 NF 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Czyli pamięci wystarczająco ;-) To teraz, czy swap jest aktywny.Wklej wynik tego free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Czyli pamięci wystarczająco ;-) To teraz, czy swap jest aktywny.Wklej wynik tego free TOTAL USED FREE SHARED BUFFERS CASHED MEM 1025536 396592 628944 0 34884 255364 -/+ buffers/cache 16344 919192 SWAP 2031608 0 2031608 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Czyli pamięci wystarczająco ;-) To teraz, czy swap jest aktywny.Wklej wynik tego free tylko mnie oświeć jak mam tego dokonać Spróbuj ctrl+alt+F1. Zaloguj się najlepiej na root a, a później wpisz free tylko jak ty to przekleisz to już twój problem jak ci X'sy się wieszają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 trzeba sobie radzić najpierw opanujmy to wieszanie się natrętne! następnie wezmę się za neostradę PS. wklejone powyżej! mam nadzieję, że się z tego wyznacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 No czyli to nie wina braku swapa. Szkoda ;-) To teraz należałoby sprawdzić, czy to nie przypadkiem wina jakiegoś buga w kde (pisałeś o centrum sterowania, więc wnioskuje, ze masz kde). Najlepiej, to odpal jakieś inne środowisko, które instalowałeś (zakładam, że to zrobiłeś). Na przykład gnome. Jeżeli na nim sie nic nie powiesi, to wina jest ewidentnie kde. I właśnie, jeżeli się nie powiesi, to na kde będziesz mógł sprawdzić, czy na nowym userze, czy też są takie problemy. ____ Wydaje mi sie, że również dobrym rozwiązaniem byłaby instalka sterów do grafy. Po szczegóły zapraszam na forum, bo nie pisałeś, czy masz nvidie czy ati. Zresztą w odpowiednich topicach im poświęconym jest o instalce sterów do nich bardzo dużo powiedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Wydaje mi sie, że również dobrym rozwiązaniem byłaby instalka sterów do grafy. Po szczegóły zapraszam na forum, bo nie pisałeś, czy masz nvidie czy ati. Zresztą w odpowiednich topicach im poświęconym jest o instalce sterów do nich bardzo dużo powiedziane. Nie do końca bo kubast ma procka 64-bity, a na nim ciężko o poprawną akselerację. Miałem podobny problem do Ciebie tyle, że u mnie zwiecha była totalna (myszka w ogóle nie działała). Problemem była zła współpraca karty graficznej (GF 4 na AGP 4x) z moją płytą główna. Wymieniłem grafę i wszystko śmiga ładnie. P.S. Po instalacji sterów karta zaczęła pracować poprawnie, ale trzeba było je instalować z trybu tekstowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 Nie do końca bo kubast ma procka 64-bity, a na nim ciężko o poprawną akselerację. No też miałem z tym małe problemy. Skończyło sie na instalce sterów z nvidia.com. Tyle, że nie na Fedorze. Nawet działa. Niestety ostatnio troche się gubie w tym temacie na F. Wiem, że stery binarne nie są polecane, tyko już nie pamiętam, co one tam podmieniają Ale ewentualna instalka binarnych nie powinna chyba napsuć za dużo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 więc tak: karta grafiki to GF 6600GT co do KDE czy GNOME to wygląda to tak, że wiesza się na jednym jak i na drugim z tym, że odnoszę wrażenie, że na KDE dzieje się to szybciej - może to tylko zbieg okoliczności... więc co mi poradzicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 więc co mi poradzicie?? Możesz spróbować zainstalować sterowniki do grafiki, sprawdź czy na innych systemach dzieje się podobnie (o LiveCD mi chodzi). Jeśli problem będzie się powtarzał to masz ten sam problem co ja, choć u mnie na starszym sprzęcie występował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 więc co mi poradzicie?? Możesz spróbować zainstalować sterowniki do grafiki, sprawdź czy na innych systemach dzieje się podobnie (o LiveCD mi chodzi). Jeśli problem będzie się powtarzał to masz ten sam problem co ja, choć u mnie na starszym sprzęcie występował... hmmm ale o ile dobrze kojarzę to do instalacji sterowników potrzebuję internetu! a nie mam pojęcia jak go uruchomić (neostrada) w dodatku jest to nieco trudne... zwiechy! więc nie wiem od czego i jak zacząć... EDIT: staram się odpalić neo na thomsonie ale chciałem napisać, że jako root na gnome się nie zwiesza! jednak jak zaloguje zwykłego usera to (_od razu_ → od razu) ORT kaput EDIT2: udało mi sie uruchomić neo!! i jeszcze te pieprzone zwiechy pomoże ktoś?? EDIT 3!! udało się! zwiechy zlikwidowane!! zaisntalowałem drivery do GF i działa pięknie!!! dzięki wszystkim!! powiedzcie mi teraz jak zrobić flash playera?? instalowałem go za pomocą yum i nadal widzę, że potrzebuję wtyczki!! irytujące... i dlaczego nie odtwarzam mp3 amarokiem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi