Stef Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Zapewne problem jest banalny do rozwiązania ale ja mam chyb a jakąś zaćmę.. Chciałbym sprawić żeby użytkownik usiłując wyłączyć komputer mógł tylko się wylogować gdy zalogowany jest jeszcze ktokolwiek inny, a normalnie jeśli zalogowana tylko jedna osoba to żeby możliwość wyłączenia kompa nadal istniała.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Chciałbym sprawić żeby użytkownik usiłując wyłączyć komputer mógł tylko się wylogować gdy zalogowany jest jeszcze ktokolwiek inny, a normalnie jeśli zalogowana tylko jedna osoba to żeby możliwość wyłączenia kompa nadal istniała.. Nie pamiętam za bardzo . Ale w FC4 KDE była taka możliwość iż wyłączyć komputer może tylko root , a user tylko wylogować . takie ustawienia środowiska . Potem to tylko mieszanie z uprawnieniami . Może to ci coś przypomni ? Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 A nie wystarczy edycja /etc/shutdown.allow i wpisanie kto może system zamykać? Pewnie da się to jakoś profesjonalnie ustawić. Gdybym miał czas i chęci, wybrnąłbym napisaniem jakieś skryptu, który z "w" czy też "who" zczytuje liczę userów i jeśli jest <= 1 zamyka kompa. Oczywiście skrypt musiałby być wykonywany poprzez sudo, a sam user nie może mieć praw do zamykania kompa Można też wszystkim userow wysłać komunikat, że za kilka minut komp zostanie wyłączone (z poziomu polecenia shutdown). Heh, pewnie da się to jeszcze prościej załatwić, nigdy nie wnikałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Jak się okazuje problem wcale nie taki banalny.. KDE odpada, zresztą to samo i znacznie wiecej mam dostępnione poprzez shutdown.allow, wysyłanie powiadomienia niewiele zmmieni - to jest 'terminal wieloużytkownikowy'. Nie ominie mnie chyba jednak pisanie skryptu.. dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi