dalmatyn Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 (edytowane) Witam Zainstalowałem vsftpd i postępowałem zgodnie z instrukcjami ze strony: http://zso.tbg.net.pl/~tomek/vsftpd_howto.html Oczywiście tam jest /usr/local/etc/vsftpd które zamieniłem na /etc/vsftpd/vsftpd.conf Uruchamianie vsftpd jest bardzo proste. Są dwa sposoby na jego uruchomienie poprzez "odpalenie" go z poziomu inetd lub w trybie standalone. W drugim przypadku wystarczy wydać następujące polecenie i serwer uruchomi się "w tle": # /usr/local/libexec/vsftpd & Mam katalog /usr/local/libexec/ ale on jest pusty. Może ktoś wkleiłby tutaj działający config do vsftpd Nie potrafię poprawnie zainicjować tego ftp-a. Wklejam swój vsftp.conf [root@intek vsftpd]# vi vsftpd.conf listen_port=21 # logowanie anonimowych userow anonymous_enable=YES # logowanie lokalnych userow local_enable=YES # pozwolenie zapisu we wlasnym katalogu write_enable=YES # umask uzywa wiekszosc serwerow ftp local_umask=022 # wlaczenie logowania xferlog_enable=YES # sciezka do pliku z logami xferlog_file=/var/log/xferlog.log # max liczsba podlaczonych userow max_clients=5 # max liczba userow z tego samego ip max_per_ip=2 # powitanie ftpd_banner=Witaj u PiNIA, a tak BTW czego tu szukasz?? # czy userzy moga wylazic poza swoj wlasny katalog chroot_local_user=YES # katalog chroota secure_chroot_dir=/var/chroot/vsftpd # lista userow, ktorzy moga wychodzic poza swoj katalog domowy # tworzenie pliku, np: touch /etc/vsftpd/vsftpd.chroot_list # dodanie usera odbywa sie poprzez dopisanie go do pliku # np: echo "bolek" >> /etc/vsftpd/vsftpd.chroot_list chroot_list_enable=YES chroot_list_file=/etc/vsftpd/vsftpd.chroot_list # co dany user robi po polaczeniu # setproctitle_enable=YES # textowe nazy userow i grup text_userdb_names=YES # czas bezczynnosci przed rozlaczeniem idle_session_timeout=300 # powitanie z pliku # banner_file=/usr/local/etc/vsftpd/banner #Definiujemy nazwĂŞliku, ktĂłpodobnie jak w opcjach ftpd_banner oraz banner_file bĂŞie wyÂświetlaÂł komunikat powitalny, # tyle Âże najpierw musi on siĂŞoprawie zalogowaĂŚ # Plik ten (.message) naleÂży utworzyĂŚ katalogu g³óm uÂżytkownika: # message_file=.message Co mam jeszcze podać lub wkleić, żeby było jaśniej? [root@intek vsftpd]# ftp 82.177.148.220 Connected to 82.177.148.220. 220 intek.dolsat.pl FTP server (Version 5.60) ready. 334 Using authentication type GSSAPI; ADAT must follow GSSAPI accepted as authentication type GSSAPI error major: Miscellaneous failure GSSAPI error minor: Unknown code krb5 195 GSSAPI error: initializing context GSSAPI authentication failed 334 Using authentication type KERBEROS_V4; ADAT must follow KERBEROS_V4 accepted as authentication type Kerberos V4 krb_mk_req failed: You have no tickets cached Name (82.177.148.220:root): anonymous 331 Guest login ok, send ident as password. Password: 230 Guest login ok, access restrictions apply. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files. ftp> [root@intek vsftpd]# ftp 82.177.148.220 Connected to 82.177.148.220. 220 intek.dolsat.pl FTP server (Version 5.60) ready. 334 Using authentication type GSSAPI; ADAT must follow GSSAPI accepted as authentication type GSSAPI error major: Miscellaneous failure GSSAPI error minor: Unknown code krb5 195 GSSAPI error: initializing context GSSAPI authentication failed 334 Using authentication type KERBEROS_V4; ADAT must follow KERBEROS_V4 accepted as authentication type Kerberos V4 krb_mk_req failed: You have no tickets cached Name (82.177.148.220:root): pinio 530 Must perform authentication before identifying USER. Login failed. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files. ftp> Edytowane Kwiecień 4, 2006 przez dalmatyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 posilkuj sie tym http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9329 poza tym po kiego kompilowales vsftpd skoro jest w repozytoriach? na dodatek to jest core i updates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 (edytowane) Przepraszam za błą. Nie konfigurowałem, instalowałem z yum-a. posilkuj sie tym http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9329 już czytam i wprowadzam w życie. Jakby co, będę pytał Przeedytowałem config-a, zastosowałem w praktyce to co napisał Gajownik. Jak teraz zrestartować ftp-a ? [root@intek init.d]# vsftpd 500 OOPS: could not bind listening IPv4 socket Connected to 82.177.148.220. 220 intek.dolsat.pl FTP server (Version 5.60) ready. 334 Using authentication type GSSAPI; ADAT must follow GSSAPI accepted as authentication type GSSAPI error major: Miscellaneous failure GSSAPI error minor: Unknown code krb5 195 GSSAPI error: initializing context GSSAPI authentication failed 334 Using authentication type KERBEROS_V4; ADAT must follow KERBEROS_V4 accepted as authentication type Kerberos V4 krb_mk_req failed: You have no tickets cached Name (82.177.148.220:root): 530 Must perform authentication before identifying USER. Login failed. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files. ftp> user (username) pinio 530 Must perform authentication before identifying USER. Login failed. ftp> Nie mam włączonego kerberosa? Co jeszcze robię nie tak? Edytowane Kwiecień 4, 2006 przez dalmatyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 service vsftpd restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 [root@intek init.d]# service vsftpd restart Zamykanie vsftpd: [ZAWIĂDĹ] Uruchamianie vsftpd dla anonymous: [ OK ] Uruchamianie vsftpd dla old: [ OK ] Uruchamianie vsftpd dla stary: [ OK ] Uruchamianie vsftpd dla vsftpd: [ OK ] [root@intek init.d]# ftp 82.177.148.220 Connected to 82.177.148.220. 220 intek.dolsat.pl FTP server (Version 5.60) ready. 334 Using authentication type GSSAPI; ADAT must follow GSSAPI accepted as authentication type GSSAPI error major: Miscellaneous failure GSSAPI error minor: Unknown code krb5 195 GSSAPI error: initializing context GSSAPI authentication failed 334 Using authentication type KERBEROS_V4; ADAT must follow KERBEROS_V4 accepted as authentication type Kerberos V4 krb_mk_req failed: You have no tickets cached Name (82.177.148.220:root): 530 Must perform authentication before identifying USER. Login failed. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files. ftp> user (username) pinio 530 Must perform authentication before identifying USER. Login failed. ftp> Ale osochodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi